Alpesi sí

Maze nehezen viselte a vereséget, Shiffriné a szakági Világkupa

  • VNA

A világbajnok Mikaela Shiffrin nyerte a lenzerheidei Világkupa döntő műlesikló versenyét, így a tinédzser amerikaié a szakági Vk.

A szerdai és a csütörtöki törölt egyéni versenyekkel szombaton már ideális időjárás fogadta Lenzerheidében az alpesi sízőket. A nők műlesikló versenyében a szakági Világkupa volt még a kérdés, amelyért az összetettet már jóval korábban megnyerő szlovén Tina Maze és a szám schladmingi világbajnoka, az amerikai Mikaela Shiffrin harcoltak egymással. Szakemberek inkább a hét pontos előnnyel rendelkező Mazét tartották esélyesnek a sikerre, aki a szezon legutolsó két szlalom versenyét - Mariborban és Ofterschwangban - egyaránt meg tudta nyerni.

Az első futamban ugyan az egyes rajtszámmal érkező Maze jelentős előnyre (1,17 másodperc) tett szert a negyedik helyen álló amerikaival szemben, ám a második futamban ő is rontott, nem síelt kellően agresszívan, így szokatlan módon bosszankodva vette tudomásul, hogy "csak" a harmadik helyen zárta a szezon utolsó műlesikló versenyét. A győzelem viszont a második futamban sokat kockáztató, 18. születésnapját néhány napja ünneplő Shiffriné lett, aki pályafutása első szakági Világkupáját hódította el - éppen az idei évadban kiemelkedőt teljesítő, végül most szezonbeli 23. dobogóját ünneplő Maze orra elől.

A 18 éves és négy napos Shiffrin minden idők negyedik legfiatalabb szlalom-bajnoka lett, az 1974-ben győztes német Christa Zechmeister után pedig a legfiatalabb, aki ebben a szakágban a csúcsra ért. A szakági Világkupát az amerikai síző 688 ponttal zárta, 33 egységgel megelőzve Mazét, a szakági Vk-ban Veronika Zuzulova lett a harmadik 500 ponttal.

Alpesi sí Világkupa - Lenzerheide (SUI) női műlesiklás
1. Mikaela Shiffrin (USA) 1:55,60
2. Bernadette Schild (AUT) +0,20 mp
3. Tina Maze (SLO) +0,35 mp
4. Kathrin Zettel (AUT) +1,44 mp
5. Wendy Holdener (SUI) +1,77 mp
6. Laurie Mougel (FRA) +1,79 mp