Elismerés

Bolt mellett Phelps és Murray is a Laureus Akadémia díjazottjai között

Hétfőn Rio de Janeiróban kerültek átadásra a Laures Akadémia díjai, amellyel a 2012-es esztendő legjobbjait jutalmazták.

Hétfőn este Rio de Janeiróban rendezte meg soros díjátadó gálaünnepségét a Laureus Sport Akadémia, ahol szokás szerint jutalmazták a 2012-es esztendő kiemelkedően teljesítő sportolóit. A legjobb férfi sportoló a jamaicai sprinter, Usian Bolt lett, aki Londonban meg tudta védeni mindhárom olimpiai bajnoki címét, így immáron hatszoros olimpiai bajnokként, sportága legismertebb csillagként vehette át a 46 korábbi világhírű sportoló szavazatai alapján odaítélt Laureus szobrocskát.

Usain Bolt a pekingi után a londoni olimpián is uralta az atlétikai versenyeket - Fotó: GettyImages

A hölgyeknél szintén egy atlétát, a brit hétpróbázót, Jessica Ennist jutalmazták az akadémia tagjai, aki a londoni olimpián a brit közönség nagy elvárásait beteljesítve tudott olimpiai bajnoki címet szerezni. Az elismerést a korábbi tornász legendától Nadja Comanecitől átvevő Ennis atléta társait, Shelly-Ann Frasert és Allyson Felixet, valamint az úszó Missy Franklint, a teniszező Serena Williamset és a síző Lindsey Vontt előzte meg a voksolásnál.

Jessica Ennis személyesen is jelen volt a díjátadó gálán Rio de Janeiróban - Fotó: GettyImages

A 2012-es "év áttörése" címet a 25 esztendős skót Andy Murray kapta meg, aki az olimpiai bajnoki címe mellett azzal is kivívta az elismerést, hogy négy elveszített Grand Slam döntő után végre győzni tudott a tavalyi US Openen. Murray nem tudott személyesen ott lenni a díjátadón, mert jelenleg az Indian Wellsben zajló tornára koncentrál. A Laureus életmű díjat a korábbi kétszeres olimpiai bajnok futó, a londoni olimpia szervezőbizottságának elnöke, Sebastian Coe kapta meg. Az év csapata titulust az európai Ryder Kupa golfcsapat nevében Ian Poulter vette át Brazíliában.

A most első alkalommal odaítélt, "különleges sportteljesítményt" jutalmazó trófeát a londoni olimpia után visszavonult 18-szoros olimpiai bajnok, a szemüvegben, szakállal érkező Michael Phelps kapta meg. Az év visszatérője a 400 méteres gátfutás olimpiai bajnoka, a dominikai Felix Sanchez lett, aki nyolc év elteltével tudott ismét ötkarikás bajnoki címet szerezni ebben a számban. Az év legjobb parasportolója a brazil úszó, Daniel Dias lett, aki Londonban hat aranyérmet szerzett a paralimpián. Az extrém sport kategóriában a sokak által a televízión keresztül élőben figyelemmel kísért sztratoszféra ugrást végrehajtó osztrák Felix Baumgartner kapta a Laureus Akadémia elismerését.