Bajnokok Ligája

Ronaldo csendbe boríthatja az Old Traffordot

Kedd este rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligájának nyolcaddöntőjének visszavágóit: a Manchester United - Real Madrid és a Borussia Dortmund - Sahtar Donyeck párharc is döntetlen állásról folytatódik.

Izgalmakat és gólokat Dortmundban is várhatunk a csapatoktól / AFP

Borussia Dortmund - Sahtar Donyeck

A német és az ukrán bajnok csatája három héttel ezelőtt 2-2-es döntetlennel ért véget Donyeckben, így most egy hajszálnyival a Dortmund együttesének van nagyobb esélye van a továbbjutásra. A házigazdák azonban egyáltalán nem mehetnek biztosra, s még ha a német csapatokra jellemző elánnal és elszántsággal küzdik is végig a meccset, akkor sem garantált a diadal a szintén rendkívül harcos donyecki gárdával szemben. A BL titkos esélyesei között emlegetett Dortmund az elmúlt időszakban belekóstolt a vereség ízébe is, amikor a honi kupában szerdán alulmaradt a Bundesligában (is) domináló Bayern München ellenében. Igaz, a hétvégi bajnokin viszont javított azzal, hogy legyőzte 3-1-re a sérült magyar irányítója, Huszti Szabolcs nélkül futballozó Hannovert. A közel 80 ezres (egykori) Westfalen aréna garantáltan csordultig lesz majd, így Jürgen Klopp legénysége a közönség támogatásával érheti el az utóbb évtized legnagyobb sikerét. "A város a futballnak és ennek a stadionnak él" - mondta az uefa.com-nak Mario Götze, a dortmundiak egyik legnagyobb csillaga, aki a hétvégén pihenőt kapott a szakmai stábtól, hiszen csak 35 percet töltött a pályán. "Nagyszerű érzés látni, hogy mindenütt vannak Dortmund-szurkolók. Ez egy olyan dolog, ami rendkívül motivál bennünket, különösen ha egy Európa Liga- vagy egy Bajnokok Ligája-mérkőzésről van szó."

Tudtad?
- A Borussia Dortmund csak két mérkőzését nyerte meg a legutóbbi hatból
- A Borussia Dortmund minden hazai mérkőzését megnyerte a BL idei kiírásában
- Az odavágó volt az első alkalom, hogy a Dortmund nem tudta legyőzni a Sahtart
- A Sahtar első európai kupagyőzelmét német ellenféllel szemben aratta (Werder Bremen -2009 UEFA-kupa)
- A Sahtar utolsó németországi látogatásakor 1-0-ra legyőzte a Schalkét
- A Sahtar Donyeck utolsó 11 idegenbeli BL-mérkőzésén 22-szer volt eredményes

Sok minden garantált lesz tehát a keddi találkozón, de a továbbjutó kilétét illetően nagy a bizonytalanság. "Ez egy nagyon nehéz mérkőzés lesz mindkét csapatnak. Az odavágón mindkét együttes megmutatta, miért is van az egyenes kieséses szakaszban. Úgy érzem, egy kis előnyünk van a mérkőzést illetően" - ezek már Jürgen Klopp szavai, aki pályafutása egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érheti el. "Ha többet mutatunk annál, mint a Bayern ellen, akkor talán meglephetjük a Sahtart. Ha a következő fordulóba szeretnénk jutni, akkor ez muszáj is lesz" - mondta a németek szakvezetője.

Kloppnak egy nagyon fontos hiányzója lehet majd a mérkőzésen, hiszen a védelem oszlopa, Mats Hummels játéka csak a kezdés előtt nem sokkal dől majd el. Ha a német válogatott védő nem tudja vállalni a játékot, akkor helyette Santana kerülhet be a csapatba, ahová visszatérhet Lukasz Piszczek is. A Borussia elsősorban támadóiban bízhat, hiszen elöl összeállhat a 'nagy négyes', a Lewandowski, Blaszczykowski, Reus, Götze támadóalakulat, amely hazai pályán bármilyen reteszt képes feltörni - láthattuk ezt a hétvégén a Hannover ellen is.

A bajnoki idény elején tartó Sahtar ugyancsak sikeres főpróbát tartott: 4-1-re verte a Lucsk csapatát. Dortmundban persze egyetlen gólos győzelem is elegendő lenne számára, hogy a Bajnokok Ligája legjobb nyolc együttese közé jusson. Az ukránok szempontjából igen pechesen alakult a donyecki összecsapás, hiszen már-már úgy tűnt, sikerült megnyerniük a találkozót, de a rendes játékidő letelte előtt nem sokkal egyenlíteni tudott a Dortmund.

"A Dortmund egy kiváló alakulat, amely megmutatta, hogy viszonylag könnyedén magára talál mérkőzés közben is. Jürgen Klopp egy világklasszis edző, akire most hatalmas nyomás nehezedik. Jóslatom szerint amelyik csapat megnyerni ezt a párharcot, az ott lesz majd a Bajnokok Ligája döntőjében is" - mondta Mircea Lucescu, a Sahtar 67 éves román vezetőedzője, aki a jelek szerint megtalálta a módját, hogyan pótolja a télen az Anzsihoz szerződő Williant. "Azon dolgozunk, hogy elkerüljük azokat a hibákat, amelyek az első mérkőzésen végzetesnek bizonyultak. Felkészültünk arra, hogy kihasználjuk a Dortmund gyenge pontjait" - nyilatkozta a Sahtar horvát csapatkapitánya, Darijo Srna. A vendégeknél Lucescu az egykoron a Barcát is megjárt Dimitrij Csigrinszkijre nem számíthat az alapemberek közül.

Mindkét csapat játékosai elszántan várják az összecsapást, amelyen gyakorlatilag bármi megtörténhet. A fogadóirodák egyértelműen a németek továbbjutást várják, hiszen 10 forintra csak kettőt fizet az ukránok kiesése. Azzal sem szakítunk nagyot, ha a csapatok eredményességére fogadunk, és a gólok számát tekintve is valamire hasonlóra számítanak a bukik, mint Ukrajnában. Összességében ez egy igen kiegyenlített párharc lesz, amelyben a hazai pálya jelentette előny könnyen sorsdöntőnek bizonyulhat.

Várható kezdőcsapatok / hatharom.com

Borussia Dortmund - Sahtar Donyeck
Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 2. mérkőzés
Népszerű fogadási lehetőségek
Végeredmény Dortmund@1.62 Döntetlen@4.33 Sahtar @6.00
Gólok száma 2.5 alatt@2.47 2,5@felett@1.60 Mindkét csapat szerez gólt@1.62
Hendikep Dortmund -1@2.08 Sahtar +1@1.86 Sahtar - 0,75@2.16
Továbbjutó  Dortmund@1.22  Sahtar @4.33  
Stadion: Signal Iduna Park, Játékvezető: Damir Skomina, Tv: Digiport1
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1382397 

 

Rooney, mögötte Ferguson - vajon a két vezér sikerre vezeti a Vörös Ördögöket? / AFP

Manchester United - Real Madrid

Az európai labdarúgás csúcssorozatát eleddig kilenc alkalommal megnyerő Real Madrid vagy a korábban háromszor első Manchester United esik ki a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában? - ez a fő kérdése a keddi futballnapnak, amikor is rajtolnak a BL nyolcaddöntőjének visszavágói.

A spanyol királyi gárda és az angol elitcsapat manchesteri összecsapásának a hazaiak vágnak neki nagyobb eséllyel, miután az első meccsen vendégként 1-1-et játszottak a Santiago Bernabéu Stadionban. Amellett huzamos ideje kiváló formának örvendenek, amit legutóbb a hétvégi bajnokin igazoltak vissza 4-0-ra verve a Norwich City együttesét, miáltal tovább szilárdították vezető helyüket a Premier League-ben. Ráadásul az Old Traffordon a mellettük jóban-rosszban rendületlenül kitartó hívek minden bizonnyal a szokásos fergeteges buzdítással segítik majd az elnyűhetetlen mester, Sir Alex Ferguson irányította Vörös Ördögöket, akiknél 1000. (!) tétmérkőzésén léphet pályára a klubhűség mintaképe, a 40. életévében is remeklő walesi Ryan Giggs.

Tudtad?
- A két csapat legutóbbi két angliai mérkőzésén összesen 12 gól született
- Cristiano Ronaldo még a United színeiben 23 BL-meccsen 7 gólt szerzett az Old Traffordon; a Bernabéu-ban ez az arány 18/16
- Ángel Di María 4 gólpasszt adott a sorozatban, valamennyit manchesteri csapatok ellen
- Real Madrid egyike a két spanyol csapatnak, amelyik nyerni tudott az Old Traffordon
- José Mourinho még soha nem tudott nyerni az Old Traffordon a BL-ben, a Portóval 1-1-re végzett, míg az Interrel 2-0-ra kikapott
- Mikor Mourinho megnyerte a BL-t, akkor a nyolcaddöntőben angol együtteseket ejtett ki csapatával
- A MU csak kétszer úszta meg kapott gól nélkül utolsó 10 hazai BL-meccsét
- Sir Alex Ferguson csak kétszer tudott nyerni José Mourinho ellen, noha már 15-ször farkasszemet néztek
- A MU lőtte a legtöbb kapufát a sorozatban, szám szerint hatot
- A MU immáron 18 mérkőzés óta veretlen, minden sorozatot figyelembe véve

"Nem lesz nagyobb összecsapás ennél a párharcnál: két nagy klub, két nagyszerű történelem, mindez csodálatos találkozót ígér, nem hiszem, hogy csalódni fogunk." - nyilatkozta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Sir Alex Ferguson. Tapasztaltak vagyunk, tisztában vagyunk a saját képességeinkkel és azokra koncentrálunk. Szerintem mindkét csapat gólt fog szerezni, nekünk eggyel többre lesz szükségünk a továbbjutáshoz. Leginkább Ronaldo aggaszt, mert remek formában van. Persze nem félhetünk attól, amit Ronaldo tehet velünk, mert akkor megfeledkezünk arról, hogy mit tehetünk önmagunkért."

A tény, a madridiak portugál ásza kirobbanó formában futballozik az elmúlt hetekben, és ahogy tette azt a Bernabéu-ban, úgy eredményes lehet az Old Traffordon is. Aggódnivalója azért is lehet a manchesteri drukkereknek, mert Phil Jones bokasérülése miatt biztosan kihagyja a keddi összecsapást, így Tom Cleverley kerülhet be a csapatba. A védelem közepén a hétvégén pihenő Rio Ferdinand, Nemanja Vidics és John Evans trió két tagja takaríthat, míg a két szélen Evra és Rafael biztosíthat. Ferguson vélhetően szerepet szán az 1000. tétmérkőzésére készülő Giggsnek is, de természetesen a főszerep ezúttal is Robin van Persie-re és Wayne Rooney-ra hárul. A két zseni mellé felnőhet a hétvégén triplázó Szindzsi Kagawa is vagy az odavágón gólt szerző Danny Welbeck is.

A blancók mellett elkötelezettek leginkább Cristiano Ronaldótól vár(hat)ják a továbbjutást érő eredmény kicsikarását. A spanyol csapat háza táján módfelett bizakodó a hangulat, főleg azok után, hogy néhány nap leforgása alatt előbb a Király Kupa elődöntőjében (3-1), majd a most hétvégi bajnokin (2-1) is legyűrték az ősi riválist, a Primera Divisiónban amúgy toronymagasan vezető FC Barcelonát, ami akkor is jelentős eredmény, ha a katalán élcsapat egy ideje a visszaesés egyértelmű jeleit mutatja.

"A csapat erkölcsi tartását, egységét szilárdítják az ilyen győzelmek, ráadásul éppen egy olyan roppant nehéz fellépés előtt, mint amilyen a Manchester United otthonában vár ránk" - bölcselkedett a Real világ- és Európa-bajnok védője, Sergio Ramos. A spanyol állami televíziónak nyilatkozva hozzátette, hogy a két El Clásico, a Barca elleni sikerek után azzal a meggyőződéssel játszanak majd, hogy - a kiváló riválisnak járó minden tiszteletük ellenére - nyerhetnek angol földön. Ennek szellemében José Mourinho a hétvégi clasicón már óvatosan terhelte kulcsembereit, így a szombati kezdőhöz képest Alvaro Arbeloa, Sami Khedira, Ángel Di María, Mesüt Özil és Cristiano Ronaldo személye is változás lehet. A madridiak egyetlen komoly hiányzója a sérüléséből lábadozó Iker Casillas lesz, és ugyan Xabi Alonso játéka is kérdéses, igen valószínű, hogy összedrótozzák őt a kezdésre.


 

"Támadni jöttünk Manchesterbe, de közben védekeznünk is kell - kezdte Mourinho a hétfői sajtótájékoztatón. Elég jól ismerem a futballt ahhoz, hogy azt mondjam, kedden bármi megtörténhet. Továbbjuthatunk és ki is eshetünk. A United fantasztikus formában van, hónapok óta nem kapott ki, de mi is jól teljesítettünk az utóbbi hetekben. Ki tudja, mi dönti el a meccset? Kedden megáll a világ, és erre a meccsre figyel" - mondta a portugál, aki edzői karrierje során a Portóval, a Chelsea-vel és az Interrel is járt már az Old Traffordon.

A két csapat az Álmok Színházában két igen emlékezetes rangadót is játszott az elmúlt bő egy évtizedben. 2003. áprilisában a David Beckhammel és Roy Keannel felálló United 4-3-as győzelmet aratott a Luis Figót, Zinedine Zidane-t és Ronaldót is a soraiban tudó galaktikusok ellen, de 6-5-ös összesítéssel végül a spanyolok jutottak tovább. Három évvel korábban szintén egy gólokban bővelkedő találkozót vívott egymással a két csapat, akkor Raúl remeklésének is köszönhetően a Real 3-2-es győzelmet aratott.

Hogy a keddi mérkőzés is beleillik-e majd a sormintába, nem tudni, hiszen az óriási tét és a feszültség rányomhatja a bélyegét a találkozóra. A fogadóirodák kínálata alapján a továbbjutás esélyese a Real Madrid, noha jelen állás szerint az angolok állnak jobban és ráadásul hazai pályán is játszhatnak. A madridiak alacsony oddsáért a Barcelona felett aratott kettős győzelem "okolható", valamint hogy sok Real-szurkoló már megtette csapata sikerét. A gólok terén hasonló a helyzet, mint a másik párharcnál, a bukmékerek mindkét csapattól hatékony támadójátékot várnak. Egy biztos, akármelyik csapat is kényszerül búcsúzni az elitligától, a mezőny biztosan gyengébb lesz nélküle.

A 20.45 perckor kezdődő találkozóról a hatharom.com élő szöveges tudósítással jelentkezik!

Szeretnél ingyen fogadni a Manchester United - Real Madrid nyolcaddöntőre? Akkor kattints ide!

Várható kezdőcsapatok / hatharom.com

Manchester United - Real Madrid
Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 2. mérkőzés
Népszerű fogadási lehetőségek
Végeredmény MU @3.10 Döntetlen@3.70 Real @2.38
Gólok száma 2,5 alatt@ 2-44 2,5 felett @1.61 Mindkét csapat szerez gólt@1.50
Hendikep MU +0,5 @1.70 Real +0,5 @ 1.43  
Továbbjutó MU @2.25 Real @1.66  
Stadion: Old Trafford, Játékvezető: Cüneyt Cakir, Tv: Sport1
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1382395