Alpesi sí

Tina Maze a meribeli lesiklásban folytatná a rekordhalmozást

  • VNA

Akár két rekordot is beállíthat szombaton a meribeli lesiklásban az idei szezon legjobb női alpesi sízője, a szlovén Tina Maze.

Egészen kivételes szezonja van a szlovén alpesi sízőnek, Tina Mazénak. Az összetett Világkupát fölényesen vezető és a múlt héten véget ért schladmingi világbajnokságon is jól szereplő síző ugyanis már szinte bizonyosan elhódítja ebben a szezonban az összetett győztesnek járó kristálygömböt, ráadásul könnyen lehet, hogy mindezt pontrekorddal teszi majd meg. Ezen a hétvégén a franciaországi Meribelben azonban még nem Hermann Maier rekordja (2000 pont) van a fókuszban, sokkal inkább egy olyan teljesítmény, amit eddig csupán ketten tudtak végrehajtani a női alpesi sízők közül.

Ha Maze ugyanis a szombati lesiklás során (Eurosport - 10.30) győz, akkor elmondhatja magáról, hogy egyetlen téli szezonon belül mind az öt szakágban tud versenyt nyerni, erre pedig korábban csak Petra Kronberger (1990/91) és Janica Kostelic (2005/06) volt képes. A pénteki lesikló edzés második helye mindenesetre biztató lehet a 29 esztendős szlovén síző számára, aki ha "csak" a dobogón végez a mai versenyen, akkor is rekordot állít fel, hiszen ezzel szezonbeli 18. pódiumát érheti el a Világkupában, amivel a liechtensteini Hanni Wenzel (1979/80) és a svéd Pernilla Wiberg (1996/97) rekordját állíthatná be.

Tina Mazén kívül a friss lesikló világbajnok Marion Rolland is komoly célokkal érkezett a versenyre, 41 év után ugyanis ő lehetne az első francia, aki nyerni tud hazai lejtőn Meribelben a lesiklás alkalmával. A mezőnyben ott lesz 35-ös rajtszámmal szereplő Miklós Edit is, aki a jól sikerült világbajnokság után most a "szürke hétköznapokba" visszacsöppenve a Világkupában folytatná a tavaly megkezdett pontgyűjtést.