Bajnokok Ligája

Ördögűzésre készül Mourinho és serege

Szerdán tovább folytatódnak a küzdelmek a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőiben. A nap slágermérkőzése kétségtelenül a Real Madrid és a Manchester United párharca lesz, ugyanakkor a Sahtar Donyeck és a Borussia Dortmund találkozója is elképesztő izgalmakat tartogathat.

Ronaldo és van Persie lehet a két főszereplője a szerdai mérkőzésnek

Real Madrid - Manchester United

Akár a döntő is lehetne - ez és ehhez hasonló gondolatok ugranak be sokaknak elsőre a Real Madrid és a Manchester United párharcáról. A kilencszeres BL-győztes spanyol és a háromszoros első angol sztárcsapat ütközete kétségtelenül a nyolcaddöntők legimpozánsabb párosítása, ami annak rendje és módja szerint már hetek óta lázban tartja a szimpatizánsokat.

A világ talán két legnépszerűbb klubjának összecsapása óriási érdeklődést követel magának, így csak reménykedhetünk, hogy Mourinho és Ferguson nem öli meg furfangos taktikai csatározásával a találkozót. A két gigaklub utoljára közel 10 évvel ezelőtt futott egymásba, akkor a negyeddöntőben egy Ronaldo nevű támadó a Manchester United vesztét okozta, a 2000-es negyeddöntőben pedig Raúl közreműködésével a Real az Old Traffordon harcolta ki a továbbjutást.

Tudtad?
- A Real Madrid utolsó hat hazai tétmérkőzéséből ötöt megnyert, és immáron 33 találkozó óta nem talált legyőzőre a Bernabéu-ban
- A két csapat nyolc alkalommal találkozott eddig egymással, három spanyol és két angol győzelem mellett 3 döntetlen született
- Cristiano Ronaldo 2003 és 2009 között 292 meccsen lépett pályára a United színeiben, ez  idő alatt 118 gólt szerzett 
- A Manchester United 14 mérkőzés óta veretlennek mondhatja magát
- A United eddig 20 alkalommal találkozott spanyol ellenféllel európai kupában, de mindössze két alkalommal tudott nyerni
- Sir Alex eddig csak háromszor tudta legyőzni Mourinhót, míg a portugál hatszor múlta felül a skótot, hat esetben pedig döntetlen született kettejük párharcában

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a madridi alakulatnál erre a mérkőzésre várnak már hetek óta. A bajnokság már elúszott, a Király Kupában a Barcelona lépéselőnybe került, így kimondva-kimondatlanul a Bajnokok Ligája jelenti a prioritást a blancók számára. A Real Madrid nem csak hírnevéért, hanem edzőjéért is küzd a nyolcaddöntőben, hiszen olyan Spanyolországból származó pletykák is napvilágot láttak, melyek szerint José Mourinho egy korai búcsú esetén akár már szezon előtt távozhat a fővárosból.

A portugál természetesen tisztában van a találkozó fontosságával, de a mérkőzést megelőzően  a tőle megszokott magabiztossággal nyilatkozott. "A Real-MU az a meccs, amit a világon mindenki látni akar, szóval remélem, hogy meg tudjuk adni a világnak, amit vár tőlünk" - mondta a portugál, aki saját elmondása szerint Sir Alex Ferguson személyében egy barátot tisztelhet. "Különlegesnek helyzetben érzem magam, amiért a barátja lehetek a futballtörténelem egyik legfontosabb emberének, de ami még fontosabb, egy remek fickónak. Mindig is kiváló volt a kapcsolatunk és ez egy olyan dolog, amire büszke vagyok".

Mourinho csapata a hétvégén 4-1-es győzelmet aratott a Sevilla felett, vagyis a madridiaknak jól sikerült a főpróba. A Real ugyan már elszenvedett néhány igen kínos vereséget a szezonban,de a Bernabéu-ban félelmetes mutatókkal rendelkezik, így a szerdai találkozónak is esélyesként vághat neki. További bizakodásra adhat okot a csapatért szorítóknak, hogy a kéztörést szenvedett Iker Casillas kivételével minden sztárjátékos játékra alkalmas állapotban van, így a Real a lehető legerősebb összeállításban léphet pályára.

A mérkőzés főszereplője természetesen Cristiano Ronaldo lehet. A portugál támadó 2009-ben éppen a Vörös Ördögöket hagyta ott a Real Madrid kedvéért, ahol azóta már a klub legendájává vált. Ronaldo eredményekben igen gazdag éveket töltött Manchesterben Sir Alex kezei alatt, így számára különleges élmény lesz majd pályára lépni volt csapata ellen.. A madridiak hetese az utóbbi időben újra extraklasszis teljesítményt nyújt, mást ne mondjuk szombaton 63 perc játék elég volt neki egy mesterhármashoz. "Az én véleményem szerint a Real Madridnak jobb csapata van, ezt azonban a pályán is bizonyítanunk kell. A United rendkívül egységes gárda, ez jellemezte az elmúlt években is. Nagyon régóta vártam, hogy a manchesteriek ellen léphessek pályára, mert sok szép emlék fűz hozzájuk" - nyilatkozta a portugál a mérkőzés elött.

Várható kezdőcsapatok / hatharom.com

Ami a manchesterieket illeti, az Everton felett aratott 2-0-s győzelemnek köszönhetően 12 ponttal vezetik a Premier League tabelláját, ráadásul immáron 14 mérkőzés óta tartó veretlenségi szériát mondhatnak maguknak. Sir Alex Ferguson együttese jelenleg a kontinens egyik legjobb formában lévő társasága, ám a rutinos skót óva intett mindenki, hogy leírja a Real Madridot . "Úgy gondolom, hogy számukra a BL-győzelem a cél. Igen rosszul kezdték a bajnokságot, ez pedig a címvédésbe kerülhet, hiszen a Barcelona hihetetlen formát mutat. Szerintem José számára egyértelműen az európai kupa az elsődleges, efelől nincs kétségem" - mondta Ferguson, aki furcsa módon a királyi gárda nehéz sorsolását is kiemelte. "Ha megnézed az angol futballt láthatod, hogy milyen nehéz a sorsolás, sűrű a program, ráadásul minden mérkőzés borzasztó nehéz. Nos, ha vetünk egy pillantást a Real következő napjaira, azt kell mondjam, nekik is rendkívül nehéz dolguk lesz. Az igaz, hogy számunkra tűnik nehezebbnek a szerdai mérkőzés, de azért a Real Madridot is nyomja majd a teher. José és csapata a Király Kupa-elődöntőjében is érdekelt, így a következő héten a Barcelonával játszanak, majd a bajnokságban újra a katalánokkal néznek szembe, de közte még jönnek az Old Traffordra a visszavágóra. Nincsenek könnyű helyzetben" - mondta a MU trénere.

A Vörös Ördögök csapatából hiányzik majd a térdproblémákkal küzdő Paul Scholes és feltehetően csak a kispadon kap helyet Phil Jones és Jonny Evans is, visszatér viszont Anders Lindegaard és Ashley Young is a többiekhez. Akárcsak Real Madrid, úgy a Manchester United is lehető legerősebb összeállításában léphet pályára, vagyis mindez azt jelenti, hogy egyszerre lesz a gyepszőnyegen Cristiano Ronaldo, Mesüt Özil, Karim Benzema, Robin van Persie és Wayne Rooney...

A 20.45 perckor kezdődő nyolcaddöntőről a hatharom.com élő szöveges tudósítással jelentkezik!

Real Madrid - Manchester United
Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
Népszerű fogadási lehetőségek
Végeredmény Real Madrid@1.67 Döntetlen@4.42 Manchester United @5.33
Hendikep Real Madrid -1@2.10 Manchester United +0,5@4.65 Manchester United +1@1.90
Gólok 2.5 alatt@2.42 2,5 felett @1.62 Mindkét csapat szerez gólt@1.67
Szerda 20.45, Madrid, Estadio Santiago Bernabéu, JátékvezetőFelix Brych
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1382388 

 

Sahtar Donyeck - Borussia Dortmund

Ha nem egy időben rendeznék az ukrán és a német bajnok párharcát a Real Madrid és a Manchester United találkozójával, bizonyára nagyobb figyelem hárulna erre a két csapatra, akik már csak azért is megérdemelnék a reflektorfényt, mert az ősz folyamán szenzációs mérkőzésekkel ajándékozták meg a nagyérdeműt, továbbjutása mindkét csapatnak abszolút megérdemeltnek mondható.

A Sahtar Donyeck a Chelsea és a Juventus között lavírozott be a legjobb 16 csapat közé, míg a Dortmund a Real Madrid, Manchester City, Ajax triót utasította maga mögé. Mindkét csapat elsősorban rendkívül gyors és hatékony támadójátékának köszönheti sikereit, így izgalmas kérdés, hogy egymás ellen mire megy majd a két csapat.

Tudtad?
-A Sahtar Donyeck két hónapja nem játszott tétmérkőzést, de 12 felkészülési találkozójából 10-et megnyert
- A brazil Taison 15,2 millió euróért került a Metaliszt Harkivtól a Sahtarhoz, ami ukrán átigazolási rekordot jelent
- A Juventus ellen (0-1) a csoportkör utolsó meccsen elszenvedett vereség volt a 2012-es év egyetlen hazai kudarca a Sahtarnak 
- A Borussia Dortmund még veretlen az idei BL kiírásban
- Robert Lewandowski utolsó hat mérkőzésén betalált a Dortmund színeiben
- A szombati 4-1-es vereség volt a Dortmund legnagyobb arányú veresége 2009 óta 

A Borussia Dortmund kissé keserű szájízzel utazhatott az ukrán bányászvárosba, hiszen Jürgen Klopp legénysége szombaton méretes pofont kapott saját otthonában a Hamburgtól. Ugyanakkor az is világos, hogy a Bayern München mögött legfeljebb a második hely lehet a fekete-sárgák célja, akik emiatt a nemzetközi porondra koncentrálhatnak a tavasszal. Ennek szellemében Klopp pihentette a hétvégén Marcel Schmelzert és Neven Szuboticsot, mindkét alapembernek kisebb sérülése volt az utóbbi napokban. Egy komoly hiányzója így is biztosan lesz a Borussiának, lévén, hogy Kevin Grosskreutznak tüdőgyulladása van. Kérdéses a játéka a Ilkay Gündogannak is, aki a hétvégi bajnokin kapott egy rúgást a lábára. Ennek ellenére a német bajnok bivalyerős összetételben futhat ki Ukrajnában, hiszen Hummels, Piszczek, Bender, Sahin, Blaszczykowski, Götze, Reus és Lewandowski is ott lehet a csapatban. Jürgen Klopp véleménye szerint a továbbjutás kérdése csak a második mérkőzésen dőlhet el. "A Sahtar egy tapasztalt, tehetséges csapat, amely élvezi a futballt, Mircea egy remek együttes rakott össze. Ők azt mondják, hogy meg akarják nyerni a Bajnokok Ligáját, néhány szakértő pedig azt, hogy erre van is esélyük. Ugyanakkor ehhez még ki kell, hogy ejtsenek minket, de mi szeretnénk a kellemetlen ellenfél szerepében tetszelegni és egy biztató eredményt elérni a hazai visszavágóra." - mondta Klopp a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón.  

Várható kezdőcsapatok

A Sahtar Donyeck a télen elveszítette az ősszel a BL egyik legjobb teljesítményét szállító brazil Williant, akinek helyére a harkivi Taisont sikerült szerződtetni. Noha Mircea Lucescu kénytelen volt elköszöni legnagyobb sztárjától, a Sahtar még így is veszélyes ellenfél lehet bármelyik csapatra nézve. Hátrány lehet azonban a donyeckiek számára, hogy az ukrán bajnokság december óta szünetel, így idén még nincs tétmérkőzés a játékosok lábában. Más kérdés, hogy a felkészülési időszakban lejátszott 12 barátságos találkozóból 10-et megnyert a gárda. A hazaiaknál Oleksandr Kucher eltiltása miatt lesz kénytelen kihagyni a mérkőzést.

A két klub 2001-ben a Bajnokok Ligája selejtezőjében találkozott utoljára egymással, akkor a német csapat kettős győzelemmel lépett tovább a főtáblára.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1382386