Ökölvívás

Fidel Castro által bevezetett ötvenéves tabu dőlhet meg a kubai sportban

  • VNA

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) vezetője bízik benne, hogy képes a kubai bokszolókat is "átvezetni" a profik közé.

Fontos változások következhetnek be hamarosan a kubai sportéletben, amely ötven év után lehetővé teheti, hogy az ország legjobb ökölvívói is eljuthassanak a profik mezőnyébe. Az annak idején, 1962-ben Fidel Castro által javasolt rendszer azért tiltotta meg a profi bokszot, mert a kommunista ország vezetője szerint túlságosan korruptak voltak az azt irányító testületek. A hivatalos álláspont persze akkoriban még másról szólt, annak idején veszélyesnek és nem biztonságosnak titulálták a kubai hatóságok a profik küzdelmeit, ezért nem engedték be ebbe a világba az ország legjobb bunyósait sem. Az ökölvívás ettől függetlenül nagyon népszerű volt a karibi szigetországban, ahol számos kiváló sportoló (pl. Teofilo Stevenson, Felix Savon) látta meg a napvilágot.

A kubai ökölvívók az olimpiák történetének második legeredményesebb nemzetét képviselik, hiszen 67 éremmel, közte 34 olimpiai bajnoki címmel az Egyesült Államok mögött a második helyen állnak a sportági éremtáblázaton. Mivel a közelmúltban a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) is elkötelezte magát a profi ökölvívás mellett, így Kubában is változóban van a sportági megítélés. A gondolatbeli irányváltás az AIBA elnöke, C K Wu közbenjárásának is köszönhető, aki kétnapos kubai látogatása során személyes lobbijával próbál közbenjárni a szemléletváltás érdekében.

"Vannak még tisztázásra váró témakörök, de bízom benne, hogy Kubában is felismerik a profi ökölvívásban rejlő lehetőségeket. Ez az ország az egyik legerősebb bázisát adja a sportágnak, így fontos, hogy a legjobb sportolóik is gondolkozhassanak a profi pályafutásban. Még nem tudok konkrétumokkal szolgálni, de az biztos, hogy házon belül elindult Kubában a téma megtárgyalása és ez fontos első lépés" - nyilatkozta látogatása során az AIBA elnöke. A nemzetközi szövetség nem titkolt szándékai szerint a profi boksz szervezetek piacára is szeretne "betörni", amelyet az idén útjára induló profi versenyrendszerével (APB) szeretne megvalósítani, amelyben fontos szerepet szánnak a kubai ökölvívóknak is. "A legfontosabb feladatunk az, hogy a legjobb ökölvívók lehessenek ott az olimpiákon, így az APB-ben szereplő versenyzők profi karrierjük ideje alatt sem veszítik el jogosultságukat az ötkarikás szereplése" - fedte fel zárásként a koreai sportvezető az AIBA mostani érvrendszerének legfontosabb "ütőkártyáját".