Alpesi sí

Ted Ligetyn nem találnak fogást - szabálytalan lécek miatt vádolják

  • VNA

Idén ellenállhatatlanul versenyez óriás-műlesiklásban az amerikai Ted Ligety - egyelőre nem tudták megfejteni a titkát.

A 2012/13-as esztendőben új, lassabb síléceket kell használniuk a sízőknek óriás-műlesiklásban. A megváltozott előírások kapcsán sokan adtak hangot negatív érzéseiknek, nincs viszont köztük az amerikai Ted Ligety, aki ebben az esztendőben szokatlanul nagy fölénnyel nyeri meg a szakág versenyeit. A többiek számára már-már megalázó különbséget az amerikai klasszis remek technikája is magyarázhatja, a riválisok közül azonban többen azt feltételezik, hogy Ligety lécei nem az előírások betartásával készültek.

Idén nem lehet legyőzni óriás-műlesiklásban Ted Ligetyt - Fotó: fisalpine.com

"Jobb lenne, ha a többiek inkább elismernék azt a munkát, amelyet Ted a felkészülésbe és az edzésekbe fektetett be. Ezért ilyen domináns ebben az idényben" - nyilatkozta az amerikai válogatott egyik edzője, Mike Day. A kétkedők között nagyrészt olasz sízőket láthatunk, akik a hétvégén Alta Badián (tehát hazai pályán) rendezett Világkupa-versenyen sem tudtak lépést tartani az amerikai olimpiai bajnokkal. Ligety az első futam után 2,40 másodperccel (!) vezetett riválisai előtt, végső fölénye (2,04 másodperccel nyert az osztrák Marcel Hirscher előtt) pedig csak a második futamban elkövetett hibája miatt nem lett még megalázóbb. Sokan pedig már Ingemar Stenmark, még az 1978/79-es szezonból származó rekordjának (4,06 másodpercet vert rá akkor a teljes mezőnyre) megdöntését sem tartották elképzelhetetlennek. Ted Ligety a szezon első két óriás-műlesikló versenyét is hasonló fölénnyel uralta, Söldenben 2,75, majd Beaver Creeken 1,76 másodpercet vert az ezüstérmesre.

"Nekem úgy tűnik, hogy valamennyivel szélesebb az ő léce, mint másé" - nyilatkozta az "örök gyanakvó" Manfred Moelgg az olasz Corriere della Sera című újságnak. "Kétséges, hogy megfelelnek-e ezek a lécek az előírásoknak" - teszi hozzá kollégája, Davide Simoncelli. "Megfelelő módon megmértük Ted cipőit, ruháját és léceit is, ahogy mindenki más esetében is szoktuk. Minden a Nemzetközi Síszövetség előírásainak megfelelő volt" - állítja az AP hírügynökségnek nyilatkozva a FIS ellenőrzésekért felelős megbízottja, Mike Kertesz.

Idén mindössze két kizárás fordult elő a nem megfelelő sílécek miatt a férfiaknál, Leviben az osztrák Mario Mattot zárták ki, mert a kötése néhány milliméterrel magasabb volt az előírtnál, Luca De Aliprandini pedig Beaver Creeken veszítette el Világkupa-pontjait, amiért a síléce a megengedettnél szélesebb volt. Érdekes módon az erre az idényre leginkább megváltozott szakágban, az óriás-műlesiklásban eddig egyetlen diszkvalifikációra sem került sor. A sílécek lassabbá válásáért a tavaly nyáron meghozott módosított előírás felelős, amely ebben a szezonban a korábbi 28 méteres rádiusz helyett már 35 métert ír elő az óriás-műlesikló lécekre a férfiak számára.