Olasz foci

Karácsonyi versenyfutás Drogbáért - lapszemle

  • Bodnár Gergő

Didier Drogba szinte biztosan Olaszországba igazol, egyelőre még kérdéses melyik csapathoz. A Milan-Juventus versenyfutás ezúttal is vezető hírnek számított az olasz sportújságoknál, amelyek nem győztek már címlapjukon beszámolni az érdekesebbnél-érdekesebb keddi hírekről. A lassan elkezdődő átigazolási szezon pletykái mellett az Inter győzelme is első oldalra került, hisz a milánói fekete-kékek Rodrigo Palacióval a kapuban verték meg a Veronát az Olasz Kupában. A Napoli pontlevonása mindent vitt, szinte nem volt olyan napilap, amely ne címlapján számolt volna be a déliek büntetéséről.

Igazán mozgalmas kedden vannak túl az olasz labdarúgás főszereplői, hisz rengeteg olyan esemény történt, amely önmagában is címlapra kívánkozna. A sportújságok természetesen nem jöttek zavarba, és minden érdekes eseményről címlapon számoltak be.

A La Gazzetta dello Sport szerdai száma például a „Karácsonyi versenyfutás Drogbáért” címmel jelent meg, a minőségi csatárt kereső Milan-Juventus kettős „harcára” utalva. A piros-feketéknek a távozás gondolatával egyre erősebben foglalkozó Alexandre Pato helyére, illetve a fantasztikus őszt produkáló Stephan El Shaarawy mellé kellene egy gólerős támadó. A Juve félig-meddig Nicklas Bendtner pótlására szemelte ki az elefántcsontparti csatárt. Bár, ha Bendtner eddigi teljesítményére gondolunk, inkább azt kell mondanunk, Didier Drogba a dán csatár helyére érkezhet. A Gazzetta véleménye szerint a korábban a Chelsea-t is erősítő játékos biztosan a Serie A-ba igazol, de még nem lehet tudni, melyik klubhoz. Kétségtelen, ebben a versenyfutásban jelenleg a Juventus van előnyösebb helyzetben.

Szerdán mindhárom olasz sportnapilap címlapján foglalkozott a Napolit sújtó két pontos büntetéssel. A Tuttosport „kivégzést” emleget, a Corriere dello Sport pedig Aurelio De Laurentiist idézte. „Őszinték voltunk az egész eljárás során, mégis igazságtalan döntés született” - mondta a nápolyi klub elnöke, aki szerint itt a vége az idei olasz bajnokságnak. A két pontos büntetésnek köszönhetően a Napoli visszacsúszott az ötödik helyre a Serie A-ban, ráadásul egyik alapemberére, Paolo Cannavaróra sem számíthat a tavasz folyamán. Az Aranylabdás Fabio öccse mellett a csapat másik védőjét, Gianluca Gravát is 6 hónapra tiltották el, jelentési kötelezettség elmulasztása miatt. A vádak szerint a két játékos tudott arról, hogy a 2010-es Sampdoria-Napoli (1-0) mérkőzés „nem volt tiszta”, ezt azonban elfelejtették közölni a hatóságokkal.

Sportszakmai szempontból kétségtelenül az Inter győzelmével kellett volna kezdenünk a hírek felsorolását, de a pletykák és a Napoli büntetése mellett az olasz sportújságoknál is háttérbe szorult a milánóiak kupameccse. Az Inter a másodosztályú Hellas Veronát múlta felül kedd este a San Siróban úgy, hogy az utolsó 15 percben (Castellazzi kapus sérülése miatt) az egyik csatár, Rodrigo Palacio állt be a kapuba. Az argentin játékos nem is védett rosszul, csapata 2-0-ra győzött, így bejutott a negyeddöntőbe. A Gazzetta szerdán az „Interva con Paracio” vagyis „A remekül védő Palacio védéseivel jutott tovább az Inter” címmel jelent meg. Vicces szójáték, amely a csatár nevéből, és a parare ige (jelentése: védeni) összerakásából jött össze.

Zárásként egy érdekesség, amely a Corriere dello Sportnak nyilatkozó Claudio Lotito nevéhez fűződik. A Lazio elnöke kedden bejelentette, politikai pályára készül. „Szeretnék segíteni az országnak és az olasz labdarúgásnak” - mondta a római szurkolók körében nem túl népszerű presidente, aki a negyedik ligában szereplő Salernitana csapatának is tulajdonosa. „Egy bajnokesélyes Lazio felépítése a célom” - nyilatkozta terveiről Lotito, aki remélhetőleg nem feledkezett meg Sergio Cragnotti példájáról. A Lazio korábbi elnöke 9 évig vezette a klubot, nevéhez fűződik - a Lazio tőzsdére való bevezetése mellett - a 2000-es bajnoki cím és rengeteg kiváló játékos Rómába csábítása. Cragnotti a kilencvenes évek végén gyakorlatilag egy középcsapatból csinált pillanatok alatt - líramilliárdoknak köszönhetően - sztároktól hemzsegő sikercsapatot. „Uralkodásának” nem épp dicső befejezése sokak számára ismert. Cragnotti fő vállalkozása, az élelmiszeriparban érdekelt Cirio cég csődje után a Lazio kénytelen volt elengedni legjobbjait, és (kis túlzással) mai napig nem került vissza a szűken vett elitbe.