Nemzetközi foci

A horvát rendőrök szétverték a Torcidát - fotók

Alaposan helyben hagyta Európa egyik leghírhedtebb szurkolói csoportját a horvát készenléti rendőrség. A Zelina - Hajduk Split kupamérkőzés után a vendégek nem csak az eredmény miatt lehettek szomorúak.

Kedden a Horvát Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén a másodosztályban szereplő NK Zelina együttese nagy meglepetésre 1-1-es döntetlent ért el a Hajduk Split ellen. A mérkőzés mégsem a kiscsapat nagy tettéről lesz emlékezetes, hanem arról, hogy a vendégszurkolókat alaposan elintézték a rend éber őrei. 

Sajtóbeszámolók szerint a horvátországi kisvárosba több száz spliti drukker kísérte el a csapatot, ami a 15 ezer lelket számláló településen szokatlannak hatott. Az 1000 fős zelinai aréna miatt jónéhány Torcida-tag nem jutott be a mérkőzésre, ezért egy kávézóban várta meg a lefújás pillanatát. 

A Torcidát 1950. október 28-án alapították, ez volt az első szurkolói csoport Európában. A Torcida szó jelentése 'szurkolókat' jelent. A spliti ultrák nevéhez több híres "balhé" is párosul, manapság az egyik legveszélyesebb csoportként tartják őket számon. 

A helyiek - akik együtt fogyasztottak a torcidásokkal - szerint a szurkolók nem randalíroztak az ottlétük alatt és mivel a Zelina csapatának nincsen  ultracsoportja, nem is volt várható semmilyen rendbontás. A találkozó végeztével azonban nagy meglepetésben volt részük a splitieknek. A stadiontól nem messze lévő vendéglátóipari egységnél ugyanis készenléti rendőrök egy nagyobb csoportja jelent meg, majd arra szólította fel az italozó szurkolókat, hogy távozzanak a helyiségből - mindenféle indok nélkül. A szurkolóknak persze nem tetszett a dolog, ezért nem tettek eleget a rendőrség felszólításának, amely ezután váratlanul az ott-tartózkodókra támadt. A mintegy háromszoros túlerőben lévő készenlétiek nem válogatottak, Hajduk-szurkolók és helyi lakosok is kaptak a "jóból". A támadássorozat ekkor még nem ért véget, miután szétkergették a kávézó népét, a rendőrök a stadionból kifelé jövő szurkolókra is rátámadtak. 

Az eset után a bántalmazottak követelték a rendőröktől, hogy vegyenek fel jegyzőkönyvet az történtekről, amit az intézkedők vezetője megtagadott. Mire a sajtó képviselői megjelentek a helyszínen a kávézóban és környékén minden bizonyítékot eltűntettek, a rendőrök a pincérekkel felmosatták véres padlót és összeszedették a törött üvegeket. Akik kérdőre vonták a rendőröket azokat paprikaspay-jel csendesítették el. 

Bármennyire is igyekeztek alapos munkát végezni a kékruhások, pechjükre az eset nyilvánosságra került, mivel többen is mobiltelefonjukkal videófelvételeket illetve fényképeket készítettek az akcióról.