Davis Kupa

Berdych drámai meccsen győzött Almagro ellen

Egyenlítettek a csehek a Prágában rendezett Davis Kupa döntőjében. Az első számú hazai játékos, Tomás Berdych 6:3, 3:6, 6:3, 6:7, 6:3-ra legyőzte a spanyol Nicolás Almagrót. Korábban David Ferrer három szettben verte Radek Stepáneket.

Stepánek vereségét követően Berdychen hatalmas volt a nyomás - noha a Davis Kupában történtek már legendás fordítások - amennyiben a spanyolok 2-0-ás vezetésre tettek volna szert, fél kézzel a kupa fülén tarthatták volna a kezüket. Berdych önbizalmát ugyanakkor növelhette, hogy öt idei Almagro elleni összecsapásából négyet a hórihorgas cseh játékos nyert, kettőt ráadásul három nyert szettre menő találkozón: az ausztrál és az amerikai nyílt teniszbajnokságon.

Az előző mérkőzéshez képest jellegében teljesen más típusú meccset láthatott a közönség. Ahogy az várható volt, a játékosok szinte alig mentek előre a hálóhoz, s hosszú labdamenetet is csupán elvétve játszottak. A szervák sokkal jobban meghatározták a mérkőzés képét, ami a majd' két méteres cseh óriás esetében egyáltalán nem meglepő, de Almagro is remekül tartotta magát ebben a tekintetben, s nem egy alkalommal a világ egyik legyszebb egykezes fonákját is megcsillogtatta. Ennek megfelelően az adogatások nem forogtak veszélyben, s ez egészen a nyolcadik gémig így volt. Akkor Berdych 0-30-ig, majd 30-40-ig jutott, s a mérkőzés első bréklabdáját egy tenyeres elütéssel kihasználta (5:3). Ugyan a spanyol a következő gémben fonák és tenyeres oldalról egyaránt megvillant egy nyerő erejéig, Berdych egy ásszal lezárta az első játszmát (6:3).

A folytatásban Almagro temperamentuma már a második szett első játékában megmutatkozott, akkor a 183 cm magas teniszező egy ki nem kényszerített hibát követően méregből a hálóba vágta a labdát. Ez azonban az ő szempontjából jót jelent, a spanyolok salakmenője soha nem angyali nyugalmáról volt híres, általában ily módon szokta levezetni a feszültséget. Almagro nagyszerűen használta azt, hogy elsőként adogatott, így Berdych futhatott az eredmény után, ami mindig extra nyomást helyez a játékosokra. 3:2-es vezetésénél a spanyol két tenyeres elütés és egy támadás után két bréklabdához jutott, melyekből a másodikat egy káprázatos fonákkal értékesítette (2:4). Ez volt eddig a meccs legszínvonalasabb szakasza, szinte alig volt labdamenet, amely nem nyerővel zárult. Ebből Berdych is kivette részét, de Almagro gyakorlatilag transzban teniszezett.

A spanyolnak ekkor minden sikerült: 2:5-nél egy alkalommal alig tudott belekapni Berdych adogatásába, de olyan szögben ütötte meg a labdát, hogy riválisa nem tudott mit kezdeni vele. Almagro ezzel játszmalabdához jutott, de a szettet csak a következő játékban nyerte meg - igaz, ami igaz, semmire (3:6).   

Berdych öt játszmában győzte le Almagrót

Úgy tűnt, hogy a harmadik felvonásban kitart Almagro lendülete: rögtön az első játékban történt, hogy egy hosszúra szálló Berdych-ütést követően a spanyol bréklabdához jutott. Az azt követő labdamenetben a cseh játékos már kiszolgáltatott helyzetben volt, Almagro fonákja nyomán a labda repült-repült a levegőben, de a hazai közönség fellélegezhetett, amikor a Sólyomszem megerősítette, hogy a játékszer a vonalon túl landolt. A hazai kedvenc később megnyerte a játékot (1:0). Csakúgy, mint a következőt: Berdych hamar három bréklabdához jutott, s ugyan ellenfele ebből kettőt hárított, Almagro ezt követően kettős hibát ütött (2:0). A közönség tombolt, Berdych megnyugodott, s innentől kezdve magabiztos játékkal nyerte a harmadik játszmát (6:3).

A negyedik szett elején három semmire nyert játékot láthatott a közönség, de ezek között egy brék is volt, Berdych nyolc megnyert ponttal kezdte ezt a felvonást. A cseh játékos az első gémben egy nagyszerű tenyeres egyenest követően jutott lehetőséghez, majd egy fonák egyenessel kényszerítette hibára Almagrót (1:0). A spanyol teniszező a továbbiakban mindent elkövetett, hogy szorossá tegye az összecsapást, futott fel-alá, de eleinte rengeteg hibával játszott. 3:1-nél újabb bréklehetőséghez jutott Berdych, de a hálóba püfölt egy fonákot (3:2). Ekkor, talán az elszalasztott esély hatására, hatalmas fordulat állt be: Berdych következő adogatójátékában több fonákot elrontott, Almagro ellenben a sajátját a vonalra ragasztotta és kiegyenlített (3:3).

Berdych egy megnyert meccset engedett ki kezei közül, Almagro pedig azt követően, hogy 4:3-hoz hozta adogatását és több alkalommal Vamost kiáltott, önbizalommal telve kocogott az egyperces pihenőre. A negyedik játszmában a rövidítés döntött, s azok után hogy Almagro megnyerte az első pontot, egy jól felépített labdamenetet, majd egy Berdych-rontást követően dupla minibrékelőnyre tett szert, majd már 5-0-ra is meglógott. Úgy tűnt sima ügy lesz, de Berdych huszáros hajrát vágott ki, s néhány labdamenettel később csak néhány centin múlt, hogy visszavegye a második minibréket. Almagro végül egy ásszal 7-5-re nyerte a rövidítést (6:7).

A döntő játszma elején Berdych fáradt ember benyomását keltette. Sokáig csak a szervája tartotta életben, az első gémben mindjárt két bréklabdát annak segítségével hárított. 3:2-nél a cseh összeszedte magát, s miután Almagro fontos pillanatban kettős hibát ütött, egy jó adogatásfogadás után brékelőnybe került (4:2). Nem ez volt azonban az utolsó fordulat a mérkőzésen: a következő játékban Almagro ütése 15-15-nél a hálóról a túloldalra esett, majd később a spanyol visszabrékelt (4:3). A spanyol azonban nem ment semmire a fellángolással, a következő adogatójátékát ismét elvesztette, Berdych utolsó erőtartalékait mozgósítva vágott be egy fonák keresztet (5:3), majd simán kiszerválta a meccset (6:3).

Három évvel korábban a spanyolok 5-0-ra verték a cseheket a Davis Kupa döntőjében, Berdychék idén annál már csak jobban teljesíthetnek. Szombaton a párosok összecsapásával folytatódik a párharc. 

Davis Kupa
Döntő, Prága
Berdych (Csehország)-Almagro (Spanyolország) 6:3 3:6 6:3 6:7(5) 6:3
 
Korábban:
Stepánek (Csehország)-Ferrer (Spanyolország) 3:6 4:6 4:6
A három nyert meccsig tartó párharc állása 1-1