Tenisz

Elköszönünk Federertől? - napi tippek az Australian Openre

Górcső alá vettük az ausztrál nyílt teniszbajnokság szerdai negyeddöntőit.

Kedden a felső ágon fény derült az elődöntős nevekre, szerdán pedig a tábla másik felén is kiderül, hogy kik játszhatnak majd a fináléért. Az első negyeddöntőben Tennys Sandgren és Hyeon Chung személyében két olyan játékos feszül egymásnak, akiknek már az is óriási dolog, hogy eddig eljutottak. 

Sandgren az amerikaiak megmentője. - Fotó: AusOpen

Különösen nagy szenzáció Sandgren szereplése, hiszen ő 26 évesen úgy érkezett Melbourne-be, hogy korábban még nem nyert Grand Slam-meccset, illetve első alkalommal lépett pályára az Australian Openen. Teljesen szürreális a menetelése, de nem lehet azt mondani, hogy a szerencsének köszönhető, hogy itt lehet, hiszen például a nyolcaddöntőben igen komoly tenisszel ütötte ki az 5. kiemelt Dominic Thiemet. 

Még nem tudom, hogy ez most az álom vagy a valóság. Az ellenfelek valószínűnek nem tudják, mire számítsanak ellenem, én pedig igyekszem ezt az előnyt kihasználni.

- mondta Sandgren, aki az eddigi összes meccsét underdogként tudta megnyerni. Nem számít esélyesnek a 16 között Novak Djokovicsot búcsúztató Chung ellen sem, hiszen a dél-koreai nem csak a volt világelsőnek kiosztott 3-0-lal, hanem a játékával is sokkalta a teniszvilágot. 

Ellentétben az amerikaival, Chungról tudni lehetett, hogy nagyon komoly potenciállal bír és előbb vagy utóbb megérkezik az élboly nyakába. Djokovics legyőzésével éppen a példaképét búcsúztatta. Ahogyan a dél-koreai elmondta, fiatal korában mindig a szerb játékát próbálta utánozni. Gyakorlatilag olyan tenisszel verte Novakot, amilyennel Novak is uralta a mezőnyt. 

Iszonyatosan stabil a játéka a dél-koreainak és mentálisan is a topon van, hiszen amellett, hogy Djokovics ellen két tie-breaket fogott, előtte Alexander Zverev és Daniil Medvedev ellen is behúzott két fontos rövidítést.

Sandgren taktikája, miszerint az ellenfelei nem tudják, mire számítsanak ellene, itt most nem annyira fog érvényesülni, hiszen néhány nappal az AO előtt, Aucklandben már megmérkőztek egymással, amit Chung 6-3, 5-7, 6-3-ra nyert. 

Véleményünk szerint most is a dél-koreiai jön ki győztesen a meccsükből, az amerikai tenisze ezúttal már kevés lehet egy olyan játékos ellen, aki mindent visszaad és olyan, mint egy fal. Ilyen ellenféllel még nem találkozott Sandgren a tornán. Számunkra csak az a kérdés, hogy Chung három vagy négy szettben oldja meg, de mivel hatalmas a tét, inkább utóbbira szavazunk, ami 3.00-as oddson fogadható az állami irodában. 

A másik negyeddöntőben, Tomás Berdych és Roger Federer között egy sokat látott párharc újabb felvonása következik. 26. randevújukra készülnek, érdekesség, hogy 14 évvel ezelőtt, az athéni olimpián mérték össze elsőként a tudásukat. Federer uralja a rivalizálásukat, hiszen 18-szor legyőzte már a cseh ellenfelét, míg Berdych csak 6 sikert könyvelhetett el, igaz, volt közte egy Wimbledonban és egy US Openen aratott győzelem.

Melbourne-ben négyszer is megmérkőztek már, a 2009-es összecsapásukat leszámítva, 2008-ban, 2016-ban és 2017-ben Federer 3-0-ra tudott nyerni. 

A tavalyi mérkőzésük előtt a bukik egész komoly esélyt adtak Berdych-nek, de a cseh elég simán kapott ki, így nem olyan meglepő, hogy most masszív underdognak tartják. De éppen ezért lehet ez egy jó sansz a cseh játékosnak, hogy ismét meglepje Federert. 

Berdych egyértelműen jobb formát mutat, mint 2017-ben, amikor hátsérüléssel is bajlódott.

Nagyon élvezem a játékot és örülök, hogy visszatért a jó formám. Most egészséges vagyok és szabadon játszhatok, élvezem a teniszt, élvezem a pályán töltött időt, így pedig az eredmények is jönnek. 

- nyilatkozta Berdych, aki két szettet veszített eddig a tornán. 

A cseh Federer ellen különösen felszabadultak játszhat, hiszen a címvédő svájcit tartják a meccsük toronymagas favoritjának. 

Véleményünk szerint nagyon nem lesz ez egyszerű meccs Fednek és az előző két sima melbourne-i összecsapásukkal ellentétben, szerintünk most 5 szett dönthet, és Berdych-ben benne van a meglepetés.

Tomás Berdych-Roger Federer
hatharom.com
Berdych jut tovább
@4.50
Fogadási határidő: szerda, 09:30