Tenisz

Győzelmi kényszerben Berdych és Cilic

  • Cesc18

Mindkét játékos harcban van, hogy helyet szerezzen magának az év végi londoni világbajnokságra.

Roger Federerhez hasonlóan Rafael Nadal is befejezte 2016-ra, tehát nem lesz ott a londoni világbajnokságon sem, ezzel pedig felszabadult egy hely, amire négyen pályáznak. Tomás Berdych, David Goffin, Marin Cilic és Roberto Bautista-Agut között 540 pont a különbség, és miután a héten ATP 500-as tornákat rendeznek, míg jövő héten a szezon utolsó Masters-viadalára kerül sor, így még bőven van lehetőség a pontgyűjtésre. Természetesen mind a négyen pályára lépnek a héten. Berdych-et és Baustista-Agutot Bécsben, Goffint és Cilicet pedig Bázelben láthatjuk. Közülük a cseh és a horvát a mai napon mutatkozik be.

Berdych-nek nincs igazán jó szezonja, de még így is volt annyira kiegyensúlyozott, hogy harcban lehessen az év végi világbajnokságért. Az ázsiai kirándulása tökéletesen indult a sencseni tornagyőzelemmel, utána viszont óriási meglepetésre Tokióban és Sanghajban is az első meccsén búcsúzott. Rengeteg pontot otthagyott ebben a két tornában, szóval hiába áll jelenleg a nyolcadik helyen, nincs biztonságban. Ráadásul a világranglistán is visszaszorult a tizedik pozícióba, szóval kaparnia kell, ha nem akarja hat év után újra a top 10-en kívül találni magát. Kétszeres címvédőként nem indult el múlt héten Stockholmban, vélhetően azért, hogy most frissebb legyen, ez a bécsi torna sokkal jobban fizethet számára. Első lépésként Nikoloz Basilashvilit kellene legyűrnie, aki a selejtezőből küzdötte fel magát a főtáblára. A világranglista 107. helyén álló grúz játékos soha nem győzött még le top 10-es teniszezőt, igaz, nem is nagyon játszott klasszisokkal. Tud kellemetlenkedni, nagy küzdő, de Berdych-nél, ha valami, akkor az kiemelendő az idei szezonjában, hogy a döntő szettes meccseken helyén van a szíve. 13-szor kényszerült három vagy öt játszmára, és ebből 11-et sikerrel vívott meg. Szóval ha szorosan alakul a meccs, akkor is bízhatunk a cseh játékosban. 

Cilic tavaly negyeddöntőzött Bázelben, tehát ha pontokat akar gyűjteni, akkor ezt túl kellene teljesítenie, bár az ő esetében nem szabad azt elfelejteni, hogy számára itt a hajrában a Davis Kupa-döntő lesz a legfontosabb, amire a világbajnokság után kerül sor. Ázsiában egy tokiói elődöntőt tud felmutatni, Sanghajban ő is korán búcsúzott, igaz, Alexander Zverevtől nem szégyen kikapni. A svájci fővárosban egy régi ismerőse, Mihail Juzsnij lesz az ellenfele a főtáblán. 2008 és 2013 között kilencszer is össze mérték a tudásukat, jó néhányszor játszottak döntő szettes meccset, illetve még ATP-torna fináléjában is találkoztak. Az orosz azóta lejjebb csúszott, jelenleg a top 50-en kívül rangsorolják. Múlt héten fura módon nem Moszkvában hazai közönség előtt, hanem Antwerpenben játszott. Kapásból kiesett Jan-Lennard Struff ellen, a harmadik szettben egy 0-6-ba is belenézett. Bár 5-4-re vezet Cilic ellen, de komoly meglepetés lenne, ha most nem a horvát nyerne.

Basilasvili-Berdych, Cilic-Juzsnij
Hatharom-tipp: Berdych és Cilic nyer
TippmixPro @ 1.28