Premier League

Idióták irányítják az angol futballt - Blatter

A közeljövőben megjelenő önéletrajzában (Running My Life - The Autobiography) pikáns részleteket tár fel Sebastian Coe, a britek kétszeres olimpiai bajnoka, aki a FIFA etikai bizottságának elnökeként, illetve a végül elbukott 2018-as angol vb-pályázat vezetőjeként került kapcsolatba Sepp Blatterral.

,,Blatter egyszer azt mondta nekem: A ti futballotokat idióták irányítják, nem eszes emberek."

Megdöbbentő részleteket közöl Sebastian Coe a FIFA színfalai mögül a közeljövőben megjelenő önéletrajzában. Az 1500 méteres síkfutás kétszeres olimpiai bajnoka az elbukott angol vb-pályázat kapcsán írt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnökének véleményéről.

Ugyanakkor Coe is elismeri, hogy az első ülés után maga sem gondolta volna, hogy esély lehet a világbajnokság Angliába hozására. ,,Sokkolt az ülés ellenséges hangneme. Az asztal körül ülők alig burkoltan sértegették egymást."

Így nem volt meglepő, hogy mindössze két szavazatot kapott az angol pályázat (az egyiket saját delegáltjától, Geoff Thompsontól). Coe ugyanakkor nem a médiát okolja a történtekért: ,,Alapvetően a gond az angol futball rendszerével, az azt irányítókkal és a gondolkodásmódjukkal van.

Először is ott az FA, amely a szabályozó testület. Aztán ott a Premier League, illetve a nagy klubok és a mögöttük álló mágnások, mint például a chelsea-s Roman Abramovics vagy a Manchester Unitedes Glazer család, nem elfeledve Alex Fergusont és Arséne Wengert sem.

Ezek közül egyik sem bízik meg a másikban, ami egy hatalmas probléma."

A középtávfutó legenda ugyanakkor tagadta, hogy Blatter angolutálata miatt kerülte volna el a szigetországot a 2018-as torna.

,,Nem utálja az angolokat. Ő svájci, s mint sokan közülük, ő is kedveli Angliát, a politikai stabilitást, a pompát és a hagyományokat. Amit ő nem szeret, az csak az angol futball, és ezt az ő szemszögéből meg lehet érteni.

Például a klubok nem  engedik el játékosaikat a válogatott meccsekre, akik egyébként a hatalmas vásárlóerő miatt az egész földről ide kerülnek.

Ezen kívül van egy szövetségünk is, amelynek a pályázat idején sem elnöke, sem ügyvezető igazgatója sem volt."