Interjú

Csank János nem ért egyet a labdarúgás szabályaival

Az egykori szövetségi kapitány, Csank János nem érti, miért jár dupla, tripla büntetés a tizenhatoson belüli szabálytalanságokért. A Gyirmót trénere a hatharom.hu-nak úgy fogalmazott, aki a szabályokat alkotta, életében nem volt még futballpályán.

Csank János nem ért egyet a dupla büntetéssel

Csank János, a kétszeres magyar bajnok mesteredző ha tehetné, megreformálná a labdarúgás szabályait. A Gyirmót szakvezetője több száz bajnoki mérkőzéssel a háta mögött el is mondta, mivel nem ért egyet.

"A két sárga lap utáni eltiltást kevésnek tartom - mondta a hatharom.com-nak még Juhász Roland és Dzsudzsák Balázs válogatottbeli eltiltására a szakember. - Hülye szabályok vannak: ha valaki kézzel beleüt a labdába a tizenhatoson belül, az sárga lap és tizenegyes. A büntetőterületet azért hívják így, mert ami a mezőnyben egy sima szabadrúgás, az ott egyből büntetőt ér. Ennél nagyobb büntetés nem kell egy játékosnak, felesleges még 'kisárgázni' is őket. Aki ezt kitalálta, az az életben nem volt még pályán, abban biztos vagyok. Nem azt mondom, ha valaki tisztán lábra megy vagy durva, akkor jár a lap, de a játékosok a tizenhatoson belül az esetek nagy részben nem akarnak szabálytalankodni, labdára mennek, maximum elkésnek."

Csank János a gólhelyzetben kitörő támadót buktató játékos kiállításával sem ért egyet.

"Azt se értem, ha büntetőterületen belül buktatja valaki támadót gólhelyzetben, azt miért kell kiállítani, ott a tizenegyes. Ha 18 méteren vagy 25-ön buktatja, azt a mi időnkben is kiállították, mivel csak szabadrúgás jár érte, ott a kiállítás az igazi büntetés. Ha a tizenegyest megadja, berúgják, plusz kiállítanak egy embert, ezzel totálisan belenyúlnak a mérkőzésbe mondjuk a 10. percben. Utána az egész meccs pocsék lesz. A büntetőterületen belül a tizenegyes egy nagyon súlyos büntetés, azt még überelni sárgával meg pirossal totálisan felesleges. Egy szabálytalanságért háromszoros büntetés jár: tizenegyes, kiállítás, eltiltás."

A szakember szerint a rossz szabályoknak az a vége, hogy a játékvezető már nem mer befújni egy-egy szabálytalanságot.

"Mondok egy példát: valaki kiüti a gólvonalról a labdát, megakadályozza a gólt, őt kiállítják, a tizenegyest meg berúgják. Most engedje be? Miért engedje be? Akkor az emberek minek nézik az amerikai futballt meg a rögbit, ahol le kell tarolni az ellenfelet minden eszközzel, ha kell, meg kell állítani. A futballban meg álljak félre a labda elől, nehogy esetleg hozzáérjek, mert tizenegyest kapunk meg kiállítanak. Ez a férfiak játéka, ha meg tudom akadályozni szabálytalanul, akkor akadályozzam meg úgy, persze az ellenfél testi épségére vigyázva. Sok játékvezető már a tizenhatoson belüli szabálytalanságot is elnézi, inkább műesésre hivatkozva kifelé ítél szabadot, mert tudja, ha befújja, tizenegyest és piros lapot kéne adnia, nem akar belenyúlni a meccsbe" - jegyezte meg az egykori szövetségi kapitány.