Magyar válogatott

Pintér ötlete újdonság, de lesznek negatív zöngéi - Csank János

  • Szabó Tamás

Szövetségi kapitányi kinevezését követően Pintér Attila azonnal újított. Nagyobb összefogást kért az NB I-es edzőktől, tervei szerint két hetente elkéri a kluboktól kiválasztottjait. Csank János, egykori szövetségi kapitány a hatharom.com-nak elmondta, Pintér ötlete abszolút újdonságnak számít és biztosan lesz haszna.

Csank János szerint hasznos lehet Pintér Attila ötlete

Kedden véget ért a magyar válogatott első, kétnapos összetartása. Az új szövetségi kapitány, Pintér Attila tervei szerint kéthetente rendszeresen elkéri a játékosokat a kluboktól. Csank János, egykori kapitány úgy véli, biztosan lesz haszna a dolognak.

"Biztosan lesz haszna, mert közelről láthatja a játékosokat és talán több kép alakul ki róluk - mondta a hatharom.com-nak Csank János. - Bár ezeket a játékosokat hétről-hétre látni lehet a tévében a bajnoki mérkőzéseken. Nem tudom testközelből, egy nap alatt mennyi újdonságot fedez fel bennük. Talán a kiegészítőembereket jobban megismeri, mert az alapjátékosok közül, mondjuk egy Juhász Rolandot nem hiszem, hogy különösebben nézegetni kéne. Az összeszokottságra is gondol, kérdés mit csinálnak azon az egy napon és az sem mellékes, hogy a későbbi tétmérkőzéseken mennyi lesz a hazai játékos."

Pintér Attila elmondta, azok a játékosok, akik részt vettek az edzéseken, bekerülhetnek az első válogatott mérkőzésre készülő keretbe. Persze ez sem garancia. Nagy kérdés, hogy egy-egy alkalom során mi derül ki a választottakról.

"A gyorsaságot például jobban kiszúrja - fogalmazott Csank. - Mondjuk két-három balbekket egyszerre megnéz, közös játékoknál kiderítheti, hogy melyik a legjobb. Ebben van ráció, valamivel többet fog tudni róluk. Pintér ötlete újdonságnak számít, nem hiszem, hogy Európában más kipróbálta volna."

Az NB I-es edzők egyelőre pozitívan állnak Pintér kéréséhez, persze biztosra vehető, hogy idővel nem mindenki lesz nyitott. A nyolcvanas években rendszeresek voltak az összetartások, de az egy egészen más korszak volt.

"Szezon közben lehetnek problémák - vélekedett Csank. - Nagy kérdés, hogy mikor hívja meg a játékosokat és milyen terhelést kapnak, mert túl nagyot nem adhat nekik. A magyar futball érdekében meg kell csinálni, de biztosan lesznek negatív zöngéi is. Persze ez mindig benne van a pakliban. A nyolcvanas években többször is elengedték a klubok a játékosokat, de az teljesen más világ volt. Más volt a futball, nem játszottak ennyi mérkőzést, Dél-Amerikában lehetett portyázni, most viszont senki sem tud oda menni. A szocreálban jóformán valamennyi játékos itthon szerepelt, télen megindulhatott a válogatott. Amikor a kilencvenes években én irányítottam a válogatottat, néhány csapatnál annak sem örültek, ha több játékost beválogattam tőlük. Azt mondták, ha szerdán nálam játszik, akkor hétvégén elbukják a rangadót. Kicsit más volt. Most ez az irányvonal, reméljük jó lesz."

Csank János szerint az is benne lehet a pakliban, hogy a hazai szakma talán nyitottabb egy magyar származású kapitány kezdeményezésére.

"Az előzetes híreket ismerve meglepő volt, hogy magyar kapitányt választottak - mondta a 67 éves edző. - A magyar ember a magyarnak szurkol, segíteni akarják a hazai szakembert. Brahiból persze azt mondom, nem tudom Pintér Attila mit szólt volna edzőként, ha két hetente elviszik néhány játékosát. Ez mindenképpen újdonságnak számít."

A Váccal és a Ferencvárossal bajnoki címet szerzett tréner szerint egyelőre felesleges a magyar válogatott keretét véleményezni.

"Mindig az aktuális kapitány dolga, hogy kiket válogat be, ezzel nem foglalkozom - reagált Csank. - Majd menet közben kiderül. Egyelőre ez van, nagyon korai bármit mondani, még nem érdekes kiket hívott meg. A régi edzők mindig azt mondták, az edzőmeccs nem számít, csak az éles mérkőzés a fontos. Most ugyanez a helyzet, Pintér Attila januárban próbálkozik, majd a meccsek előtt kiderül, hogy kik maradtak benn a keretben. Az már élesebb szituáció lesz."

Pintér Attila első összetartásra behívott kerete:
Kapusok: Verpecz István (DVSC-Teva), Horváth Tamás (Mezőkövesd-Zsóry), Balogh János (Nyíregyháza)
Hátvédek: Lázár Pál (DVSC-Teva), Fiola Attila (MVM Paks), Guzmics Richárd (Haladás), Lang Ádám (Győri ETO), Lipták Zoltán (Győri ETO), Kádár Tamás (DVTK), Bosnjak Predrag (Haladás), Korhut Mihály (DVSC-Teva), Devecseri Szilárd (Haladás)
Középpályások: Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Pátkai Máté (Győri ETO), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Elek Ákos (DVTK), Szakály Péter (DVSC-Teva), Holman Dávid (Ferencváros), Vass Ádám (KV Oostende), Kalmár Zsolt (Győri ETO), Koltai Tamás (Győri ETO)
Csatárok: Varga Roland (Győri ETO), Orosz Márk (Lombard Pápa), Szatmári Lóránd (PMFC), Simon Krisztián (Újpest FC), Bacsa Patrik (DVTK), Futács Márkó (DVTK), Böde Dániel (Ferencváros), Rudolf Gergely (Győri ETO), Radó András (Haladás), Nikolics Nemanja (Videoton FC), Priskin Tamás (klub nélkül)