Karrier

Vezéregyénisége lesz a Ferencvárosnak Gera

  • Nagy Zsolt

Vitathatatlanul az eddigi átigazolási szezon legnagyobb fogása Gera Zoltán ferencvárosi szerződtetése. A hatharom.com összegyűjtötte, hogyan fogadták korábbi magyar edzői Gerzson visszatérését.

Gera hamarosan a pályán is látható lesz - Fotó: fradi.hu

Ahogy arról szerdán hírt adtunk, a Ferencvárosba igazolt Gera Zoltán. A hazatéréssel kapcsolatban a hatharom.com három olyan magyar szakember véleményét kérte ki, akik nagy szerepet játszottak a futballista magyarországi pályafutásában. Róth Antal az NB II-es Pécsnél segítette az akkor 18 éves tehetség szárnybontogatását. Csank János 2000-ben tevékenykedett vezetőedzőként a Fradinál, éppen akkor, amikor Gera átigazolt a zöld-fehérekhez. Garami József 2002-2003 között dolgozott együtt vele. Utóbbi két vezetőedzőre egyaránt igaz, hogy a középpályással közös munkájuk végül bajnoki címben csúcsosodott ki.

Hogyan fogadta, hogy Gera Zoltán hazaigazolt, és ismét Ferencváros játékosa lett?

Róth A.: "Zolinak példaértékű a pályafutása. Megjárta a poklot, és talán nem túlzás azt mondani, hogy a mennyországot is. Nagyon jó példát mutathat a mai fiataloknak, hogy mit lehet elérni, ha valaki tehetséges, kitartó és szorgalmas."

Csank J.: "Nagyon örülök neki. Jó spíler volt akkor is, amikor a Fradihoz került. Rendkívül gyorsan beilleszkedett, és jobban játszott, mint amit vártam. Úgy gondoltam, hogy építgetem majd 3-4 hónapig, de ahogy becseréltem, rögtön gólt lőtt, ugrott egy szaltót, és ezzel úgy belopta magát a nézők szívébe, hogy nem nagyon lehetett várni a bevetésével."

Garami J.: "Nagyszerű játékosnak tartom, aki szép karriert futott be. Nyilván átgondolta, hogy miért jön haza játszani. Örülök neki, hogy itthon van, emeli a magyar labdarúgás színvonalát, ha egy ilyen játékos a mezőnyben játszik."

Mit gondol, milyen teljesítményre lesz képes Gera 35 évesen az NB I-ben?

Róth A.: "Nyilvánvaló, hogy nagyok lesznek az elvárások vele szemben, de azt gondolom, hogy nem csak a játéka, hanem a személyisége miatt is fontos láncszeme lesz a Ferencvárosnak. Joggal várják el tőle, hogy vezéregyénisége legyen a csapatnak. Bízom benne, hogy egészséges marad, ebben az esetben sokat fog tudni segíteni."

Csank J.: "Olyan bajnokságban edződött éveket, amit nem akármilyen teljesítmény végigcsinálni még az erejük teljében lévő játékosoknak sem. Ő pedig a sérülései ellenére is jegyzett futballista maradt. Biztos vagyok benne, hogy Angliában olyan tartalékokat raktározott el, olyan képességekkel vérteződött föl, amelyeket szinten tartva nem lesz problémája. A játékintelligenciája, tudása jóval az átlag fölötti, és ezt úgy fogja kamatoztatni, hogy jól jöjjön ki belőle a Ferencváros."

Garami J.: "Ő mindig is a közönség kedvence volt, és most is mutat majd olyan dolgokat, ami a szurkolóknak tetszik."

Ön szerint, amennyiben a sérülések elkerülik és formába lendül, van helye Gera Zoltánnak a magyar válogatottban?

Róth A.: "Mivel a játékosom volt, kissé elfogult vagyok vele szemben, így nem igazán szeretnék erre válaszolni. Annyi mindenképp jó, hogy szem előtt lesz, és hétről hétre látni lehet majd. Ha jól játszik, nyilván nem lesz kérdés a válogatottság."

Csank J.: "A válogatottal én mindig úgy voltam, hogy a kor nem számít. Mindig azoknak kell játszani, akik pillanatnyilag a legjobb játékosok. Ez nem egyenlő azokkal, akik a legjobb formában vannak, abban nem hiszek. Szükség van egy rutinos gerincre, amely a felmerülő nehézségekből képes kihúzni a játékosokat. Gera ilyen szinten mindenképpen vezéregyéniség. Lehet, hogy nem lesz mindig kezdő, lehet, hogy lecserélik, a szituációtól függ, de ha a teljesítménye ezt támasztja alá, ott kell lennie a keretben."

Garami J.: "Igen, úgy vélem a válogatottnak is hasznára lehet a közeljövőben."

A három szakember véleménye után érdemes felidézni azt is, hogyan fogadta Thomas Doll, a Ferencváros jelenlegi edzője az új szerzeményt. "Nagyon örülök Gera Zoltán érkezésének, mivel egy fantasztikus játékosról van szó. Azt hiszem, szurkolóink is örömmel látják majd őt újra a Ferencváros mezében, hiszen jó néhány évig nem Magyarországon futballozott. Úgy gondolom, ennek a szerződéskötésnek a játékos is nagyon örül, ez számára is jó és örömteli pillanat. Gera Zoltánt nem csak jó focistának, de jó karakternek, jó személyiségnek is találtam az első találkozás után. Azt hiszem, sokat tud majd segíteni a tapasztalatával a fiatal, új játékosoknak is, ami szintén nem elhanyagolható szempont " - olvasható a fradi.hu oldalán.

[1731273] 2014-07-17 20:30:00 Rijeka - Ferencvárosx;
vb-2014