Eurochallenge Kupa

Hatalmas küzdelemben maradt alul a Szolnok a Besiktassal szemben

  • MTI
megosztom

A Szolnoki Olaj becsülettel helytállva szenvedett 64-60-as vereséget a török Besiktas ellen az EuroChallenge Kupa első elődöntőjében. A mérkőzésen teljesen egyenrangú ellenfele volt a hazai gárda a nagyobb nevekből álló ellenfelének. Vasárnap a harmadik helyért mérkőzhet a magyar csapat a Chalon-Ljuberci elődöntő vesztesével.

A Főnix Csarnokban a kezdés előtt fél órával már igazi kupahangulat uralkodott, a legvérmesebb szolnoki hívek az egyik palánk mögött gyülekeztek zászlókkal-dobokkal, és hatalmas hangorkánnal fogadták a pályára kifutó magyar bajnokot, míg a Besiktas fülsiketítő füttyszó közepette mutatkozott be a közönségnek. A jósolt több száz fős török tábor végül csak harminc szurkolóból állt, a részükre elkülönített szektorok nagy része üresen maradt. A helyi hírek szerint a nagy roham vasárnapra várható.

Fodor Márton (b, Szolnok) és Carlos Arroyo (Besiktas) párharca a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa négyes döntőjében játszott Szolnoki Olaj-Besiktas találkozón, Debrecenben. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A pontgyártást a törökök brit légiósa, az NBA-t is megjárt Pops Mensah-Bonsu - a teljes Eurochallenge-mezőny legjobb lepattanózója  - kezdte, majd hazai oldalról Horváth Ákos köszönt be hármassal, aki viszont az idény legjobb tripladobója a sorozatban. Mills és Nikolov találatával a 6. percben 13-8-ra elléptek a Tisza-partiak, aztán mindkét oldalon sok helyzet kimaradt, a pontszegény nyitónegyed ezzel együtt a szolnokiaké lett. Néhány remekül kivédekezett támadásnak köszönhetően a folytatásban maradt a szolnoki előny, mígnem a túloldalon beindult Mensah-Bonsu, a 603 NBA-meccsen szerepelt Carlos Arroyo és az Erwin Dudleyből honosított Ersin Dagli, így egy 7-0-s roham révén a 17. percben már a Besiktas vezetett (26-27). A félidőben 30-33 volt az állás.


Nagyon agresszív védekezést kaptunk. Támadásban lehettünk volna jobbak. Tény, hogy idehaza nem szembesülünk ilyen ellenfelekkelPór Péter vezetőedző

Az első húsz perc statisztikájából kitűnt, hogy Pór Péter együttese a mezőnykosarak, a két- és hárompontosok, illetve a büntetők százalékában is felülmúlta ellenfelét, amely viszont jobban lepattanózott (27/19), és héttel több pontot szerzett labdaeladásból. A két negyed legeredményesebbje a ghánai származású Mensah-Bonsu lett 11 ponttal és 8 lepattanóval.

Térfélcsere után a Szolnok egy játékrész alatt csak 10 pontot hozott össze, az ellenfél közben 10 pontra elhúzott. Mensah-Bonsu négy személyi hibával a kispadra ült, a távollétében a horvát Erceg dolgozott eredményesen a palánkok alatt. A 40-47-ről induló zárószakaszban a magyar csapat három pontra feljött (49-52), majd Mills találatával két és fél perccel a dudaszó előtt kiegyenlített (56-56). Az utolsó perc 58-60-ról kezdődött, Arroyo, Mills, majd ismét Arroyo büntetőzött hibátlanul, így a törökök végül hozták a papírformát, és bejutottak a fináléba.

A Szolnok a 20:30 órakor kezdődő Chalon (francia)-Ljuberci (orosz) találkozó vesztesével játszik vasárnap 18 órakor a harmadik helyért.

EuroChallenge Kupa
Elődöntő
Besiktas (török)-Szolnoki Olaj 64-60 (13-17, 20-13, 14-10, 17-20)
pontszerzők: Erceg 17, Hawkins 13, Mensah-Bonsu 13, Arroyo 10, Dagli 8, Kemp 3, illetve Nikolov 13, Báder 11, Horváth 10, Mills 9, Gay 8, Trotter 7, Grebenár 2
 
Chalon (francia)-Ljuberci (orosz) 20:30

 

megosztom