Európa Liga előzetes

A 900. meccsére készülő Giggsszel jutna a 16 közé a Manchester United

A szerdai Manchester City-Porto mérkőzés után a maradék 15 visszavágót is lejátsszák az Európa Ligában a legjobb 32 között. Idegenben szerzett előnyét továbbjutásra váltaná a Manchester United, a Valencia és a Megyeri Balázst nélkülöző Olimpiakosz is, miközben Juhász Roland Anderlechtjének egygólos hátrányból kellene fordítania.

Manchester United-Ajax
21:05 Story 4
hatharom-tipp: 1

Az idegenben szerzett 2-0-s (gyakorlatilag három gólt jelentő) előny birtokában Alex Ferguson akár pihentetheti is néhány sztárját, illetve pihentethetné, ha lenne kire lecserélnie őket. A keretből ugyanis Valencia, Lindegaard, Anderson, Vidic, Fletcher és Owen is sérültek, és lehet, hogy Giggs és Berbatov egészsége is nagyobb biztonságban van, ha nem játszanak. Az Ajaxnál sem javult sokat a helyzet e tekintetben az előző héthez képest, a védelemben a nagyobb nevek közül továbbra sem lehet ott Ooijer és van der Wiel sem, de Boerrigter, Enoh és Sigthorsson is maródiak.

Sir Alex Ferguson tart edzést a Manchester United játékosainak az Ajax elleni Európa Liga-mérkőzés előtt 2012-ben.

Ha Giggs mégis pályára lépne a meccsen, azt a 900. alkalommal tenné a Manchester Unitedben, és a csapatnál folyó nyugodt készülődésre jellemző módon Sir Alex is ezt emelte ki a meccs előtt: "Ez az én véleményem, és nem fog mindenki egyetérteni velem, de szerintem senki nem fogja tudni megismételni azt, amit ő a klubnál elért."

A helyszínen lévő újságírók természetesen azonnal vitába szálltak a skót menedzserrel, és Paolo Maldinit, a Milan élő legendáját hozták fel, aki 1985 és 2009 között szolgálta az olasz klubot, hétszer volt bajnok, ötször BEK- vagy BL-győztes, nyert Olasz Kupát, UEFA Szuperkupát, Interkontinentális Kupát és FIFA Klubvilágbajnokságot is.

"Természetesen Maldini csodálatos játékos volt, de azért van különbség. Ő védő volt, és bár ő szélső hátvédként szintén rengeteget dolgozott, de egy szélsőtől még többet követel a játék. Tényleg elképesztő. Ha visszaemlékszünk a moszkvai BL-döntőben nyújtott teljesítményére (2008-ban a Chelsea ellen büntetőkkel nyert a United - a szerk.), és belegondolunk, hogy azóta vagy 150 meccset játszott... Állandóan meghazudtolja a korát. Semmit nem változott a teljesítménye az utóbbi jó néhány évben" - reagált Sir Alex.

Ha tehát a walesi szélső játszhat, az külön kis ünnep lesz a Manchester United híveinek, de valószínűleg a továbbjutásnak akkor is örülhetnek majd, ha Giggs kihagyja a meccset.

Valencia-Stoke City
19:00 Digi Sport
hatharom-tipp: 1

A Valencia 1-0-s előnyt szerzett idegenben, de a hétvégén 5-1-re kikapott a Barcelonától úgy, hogy vezetett és - igaz, kis szerencsével, de - sokáig jól tartotta magát. Az ugyanakkor kalkulálható vereség volt, így nem biztos, hogy nagyon kétségbe ejtette a Denevéreket. A csapat legújabb sérültje Ever Banega, akit tankolás közben "ütött el" a saját autója, és a lábát törte.

A Stoke a Crawley Town elleni győzelemmel zárta négymeccsesre nyúló, ráadásul rúgott gól nélküli vereségsorozatát, így valamelyest Tony Pulis tanítványai is helyreállíthatták az önbizalmukat. Erre szükségük is lesz, mert a Valencia hazai pályán hat meccs óta nem kapott ki a nemzetközi sorozatokban, pedig a Chelsea, a Schake és a Bayer Leverkusen is járt a Mestallában az elmúlt másfél évben.

Athletic Bilbao-Lokomotiv Moszkva
19:00 Digi Sport Plus
hatharom-tipp: 1

Az orosz csapat ki tudta használni a hazai pálya előnyét, hiszen nyert, ugyanakkor a baszkoknak már egy 1-0-s hazai győzelem is elég a továbbjutáshoz. A hétvégén több sztárját is pihentetni szerette volna Marcelo Bielsa, de végül Llorente és Amorebieta is kellett a Málaga 3-0-s legyőzéséhez. Neki így csak egy félidőt kellett azonban játszaniuk, így akár kipihentnek is nevezhetjük őket a visszavágó előtt.

Igazán izgalmasnak ígérkezik a két csapat mérkőzése, de a Lokomotivnak mindenképp oda kell tennie magát. A Bilbao ugyanis hazai pályán november óta nem szenvedett vereséget, ellenben a legutóbbi 12 meccsük mindegyikén lőttek gólt, ráadásul ezek kétharmadán legalább kettőt. A moszkvaiak ugyanakkor öt próbálkozásból egyszer sem tudtak még Spanyolországban nyerni, és a most biztos továbbjutást érő döntetlen is csak egyszer jött össze nekik.

Anderlecht-AZ Alkmaar
21:05 Digi Sport
hatharom-tipp: 1

Juhász Rolandék az első mérkőzésen 1-0-s hátrányt szedtek össze, de a hétvégén - többek között a magyar hétvéd fejesével - nyertek a bajnokságban, megerősítették első helyüket, így jó hangulatban készülhetnek a visszavágóra. Juhász ugyan térdsérüléssel bajlódott a múlt hét második felében, de bekerült az EL-meccsre nevezett keretbe, és reméljük, hogy a kezdőben is vállalni tudja a játékot.

Az Anderlecht-AZ mérkőzésről élő szöveges tudósítással jelentkezünk, de minden mérkőzés eredményeit nyomon követheted livescore aloldalunkon.

Olimpiakosz Pireusz-Rubin Kazany
21:05
hatharom-tipp: 1

Megyeri Balázs biztosan nem lesz ott a görög csapatban, hiszen az első mérkőzésen kiállították, így valószínűleg az akkor megítélt büntetőt kivédő Roy Carroll áll majd a kapuban. A magyar játékos helyét ennek ellenére nem érezzük veszélyben, hiszen a hétvégi bajnokin is ő kapta meg a lehetőséget, és úgy tűnik, eleget bizonyított Ernesto Valverdének ahhoz, hogy továbbra is ő legyen az első számú kapus az együttesben. És abban is bízunk, hogy társai nélküle is tovább tudnak jutni 1-0-s előnyükről, így a későbbi fordulókban még őt is láthatjuk az Európa Ligában.

Európa Liga
A 16 közé jutásért, visszavágók
Valencia (spanyol)-Stoke City (angol) 19:00
Az első mérkőzés után 1-0-s előnyben van a Valencia.
Athletic Bilbao (spanyol)-Lokomotiv Moszkva (orosz) 19:00
Az első mérkőzés után 2-1-es előnyben van a Lokomotiv.
Twente (holland)-Steaua Bucuresti (román) 19:00
Az első mérkőzés után 1-0-s előnyben van a Twente.
PAOK (görög)-Udinese (olasz) 19:00
Az első mérkőzés után 0-0-ra állnak a csapatok.
PSV Eindhoven (holland)-Trabzonspor (török) 19:00
Az első mérkőzés után 2-1-es előnyben van a PSV.
FC Bruges (belga)-Hannover 96 (német) 19:00
Az első mérkőzés után 2-1-es előnyben van a Hannover.
Standard Liége (belga)-Wisla Krakow (lengyel) 19:00
Az első mérkőzés után 1-1-re állnak a csapatok.
Besiktas (török)-Braga (portugál) 21:05
Az első mérkőzés után 2-0-s előnyben van a Besiktas.
Manchester United (angol)-Ajax Amsterdam (holland) 21:05
Az első mérkőzés után 2-0-s előnyben van a Manchester United.
Sporting Lisboa (portugál)-Legia Warszava (lengyel) 21:05
Az első mérkőzés után 2-2-re állnak a csapatok.
FC Schalke 04 (német)-Viktoria Plzen (cseh) 21:05
Az első mérkőzés után 1-1-re állnak a csapatok.
Metaliszt Harkiv (ukrán)-Salzburg (osztrák) 21:05
Az első mérkőzés után 4-0-s előnyben van a Metaliszt.
Olimpiakosz (görög)-Rubin Kazany (orosz) 21:05
Az első mérkőzés után 1-0-s előnyben van az Olimpiakosz.
Anderlecht (belga)-AZ Alkmaar (holland) 21:05
Az első mérkőzés után 1-0-s előnyben van az Alkmaar.
Atlético Madrid (spanyol)-Lazio (olasz) 21:05
Az első mérkőzés után 3-1-es előnyben van az Atlético.