Alpesi sí

Kőműves volt - Világkupa-sztár lett

  • VNA

A kanadai Benjamin Thomsen néhány éve még egyszerű kőművesként dolgozott, manapság pedig a Világkupa-mezőny legjobbjait is veri.

A kanadai Benjamin Thomsen volt az elmúlt hétvége egyik nagy meglepetése az alpesi sízőknél. A 2014-es téli olimpia szombati tesztversenyén ugyanis lesiklásban ezüstérmet szerzett, mindössze 27 századdal elmaradva a győztes svájci Beat Feuz mögött. A 24 éves kanadai síző pályafutása során ez volt az első Vk-dobogós helyezés, és egyben jó visszaigazolása annak, hogy érdemes volt munkája mellett extra energiákat fordítania a síelésre.

Benjamin Thomsen Szocsiban villantott nagyot, két év múlva olimpiai érmes is lehet - Fotó:Wolfgang Rattay - Reuters

„Ez tényleg egy hihetetlen nap a számomra. Tegnap este csak feküdtem az ágyamban, és éreztem, hogy valami különleges eredmény lapul bennem. Aztán ideálltam a rajthoz, és tényleg megcsináltam. A fellegekben járok” - nyilatkozta Thomsen a Reuters hírügynökségnek közvetlenül a verseny után. A kanadai síző tavaly még üvegeket és dobozokat is gyűjtött újrahasznosítás céljából, hogy az így megszerzett pénzből finanszírozhassa edzéseit. Az álom egy hete Chamonixban kezdődött számára, ahol nagy meglepetésre az ötödik helyen végzett.

Ez az eredmény a kanadai edzőket is komoly feladat elé állította, Thomsent ugyanis eredetileg egy alacsonyabb kategóriájú versenyre nevezték volna, de végül mégis a Szocsi viadalon indult. A korábban kőművesként is dolgozó síző két éve nem kapott szerepet Vancouverben a kanadai csapatban, pedig a versenyeket kis túlzással a házuk mellett rendezték. Mostani teljesítménye alapján azonban nem lenne már akkora szenzáció, ha a 2014-es téli olimpián mégis ott lenne a kanadai alpesi síválogatottban.