Olasz foci

Moggi súlyos büntetéséről írnak az olasz sportújságok - lapszemle

Szerdán az összes olasz sportújság címlapját a „calciopoli” botrányban hozott - egyelőre csak elsőfokú - bírósági ítéletek uralták.

A La Gazzetta dello Sport egész egyszerűen a “Bűnösök” címet és a főszereplő Luciano Moggi fotóját tette ki első oldaláraA La Gazzetta dello Sport egész egyszerűen a “Bűnösök” címet és a főszereplő Luciano Moggi fotóját tette ki első oldalára, miközben a torinói Tuttosport kemény ítéletről és a Juventus vezetőinek esetleges következő lépéséről értekezik.  

A római székhelyű Corriere dello Sport a “Condannati” vagyis „Elítéltek” címmel jelent meg, Moggi fotója, valamint a keddi ítéletek tényleges felsorolása mellett. “Folytatjuk a harcunkat” - idézi címlapján a Tuttosport a torinói klub vezetőit. Az ügy főszereplője, Luciano Moggi pedig előre megírt büntetésről beszél. Fontos megemlíteni, hogy ebben az esetben a nápolyi bíróság nem csapatok (így a 2006-os bajnoki címet megkapó Inter) sorsáról döntött, hanem személyi felelősséget vizsgált.  Az 5 évvel korábbi “calciopoli” néven elhíresült Sportbírósági eljárás eredménye révén sorolták ugyanis a Serie B-be a Juventus csapatát.  

Ne felejtsük el, idén júliusban az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) fegyelmi tanácsának döntése értelmében Moggit (illetve Antonio Giraudót és Innocenzo Mazzinit, a szövetség volt alelnökét) örökre eltiltották a labdarúgás világától. Így a még 2006-ban hozott eredetileg 5 éves eltiltás véglegessé módosult. 

A mostani döntés valóban még olasz- nem feltétlenül Juventus-barát- szakértők szerint is meglepően súlyos, hiszen a Juve korábbi általános igazgatója, Luciano Moggi kedden 5 év 4 hónapos börtönbüntetést kapott. 

a Juve korábbi általános igazgatója, Luciano Moggi kedden 5 év 4 hónapos börtönbüntetést kapott.  A nyári események fényében különösen súlyos az ítélet, hiszen a FIGC ügyésze, Stefano Palazzi egy több mint 70 oldalas dokumentumot készített még júliusban, amelyben világosan kifejti az Inter vezetőinek (főleg a már elhunyt korábbi elnök Giacinto Facchettinek) súlyos, sporttörvénybe ütköző cselekedeteit. Kedden a nápolyi bíróságon azonban “csak” Moggit büntették. Az idézőjel használata nem véletlen, hiszen a tegnapi határozat szerint a bíróküldésért felelős egykori vezető, Paolo Bergamo 3 év 8 hónapot, Innocenzo Mazzini 2 év 2 hónapot, Massimo De Santis volt játékvezető pedig 1 év 11 hónapot kapott.  

Az összesen 16 személyt érintő ítéletben Claudio Lotitót a Lazio elnökét 1 év 3 hónapra és pénzbírságra, Diego és Andre Della Vallét a Fiorentinát vezető testvérpárt összesen 2 év 6 hónapra és 50 ezer eurós pénzbírságra ítélték.  

Az Internazionale vezetői ellen elévülés miatt eleve nem indult (indulhatott) eljárás. Pedig a Palazzi-jelentés megemlíti, hogy az ügyészek már akkor tudhattak arról, hogy az Internek mekkora szerepe volt az ügyben. A fejlemények tükrében nem biztos, hogy csak a Juventust kellett volna száműzni a Serie B-be 2006-ban.  

Az egyértelmű, hogy a „calciopoli” 5 év után is bonyolult és sok vitát kavaró ügy, melynek biztos, hogy lesz folytatása, annál is inkább, mivel csak az elsőfokú ítélethozatalon vagyunk túl.