Profi boksz

Nagy bajnokok váratlan vereségei - Második rész

Sorozatunk előző részében a közelmúlt nehézsúlyú bajnokainak meglepő vereségeit elevenítettük fel. A soron következő epizódban a legnagyobb súlycsoport jelenlegi egyeduralkodói, azaz a Klicsko-fivérek kisiklásaira emlékezünk vissza.

Az utóbbi hat-nyolc évben az ökölvívás „király kategóriájának” tartott súlycsoportját vitathatatlanul két ember dominálja: Vlagyimir és Vitalij Klicsko. A két ukrán acélkalapács közül egyikőjük sem vesztett összecsapást az utóbbi hét esztendőben: a testvérpár összesen 25 mérkőzésen diadalmaskodott az elmúlt néhány évben. A parádés mérleg ellenére azért mindkét bokszoló karrierjébe becsúszott egy-egy váratlan (és némileg demoralizáló hatással járó) vereség, amire szinte minden bokszrajongó felkapta a fejét.

A negyven esztendős Vitalij Klicsko (43-2-0) utolsó kudarcát még 2003-ban, Lennox Lewis ellen élte át, ekkor a hatodik menetben ért véget a régóta várt találkozó. Ezen a mérkőzésen „ki lehetett” kapni, hiszen akkoriban Lewis számított favoritnak. Tizenegy évvel ezelőtt viszont egy berlini gálán az akkor még veretlen Vitalij az impozáns mérleggel (30-1-0), viszont testi adottságait tekintve, jelentős hátránnyal rendelkező Chris Byrd ellen tette kockára a WBO világbajnoki övét. A mérkőzésen a korábban sokkal esélyesebbnek tartott ukrán öklöző jóval többet ütött tengerentúli riválisánál, viszont Byrd többször, pontosan találta el Klicskót. A kilencedik menet után az idősebbik Klicskó-fivér szakmai stábja úgy döntött - védencük testi épségének kímélésének érdekében -, hogy feladják a találkozót, a mérkőzésvezető pedig kihirdette Chris Byrd győzelmét. Vlagyimir azonban nem tudta tétlenül nézni, hogy az amerikai elorozza a testvére címét, ezért biztos, ami biztos kihívta Byrdöt egy mérkőzésre. A fél évvel későbbi találkozón már újból Klicskóék vitrinjében volt a WBO-öv, ugyanis tizenkét menet után, többségi döntéssel győzni tudott a „kisebbik” testvér.


Vlagyimir Klicskót üti ki Corrie Sanders a WBO nehézsúlyú övéért zajló mérkőzésen.Vlagyimir Klicsko (56-3-0) az eddigi pályafutása során három alkalommal is vereséget szenvedett el a korábban „gyengébb kvalitású” bokszolóknak tartott riválisokkal szemben. A legsokkolóbb kudarc azonban egyértelműen a 2003-as, Corrie Sanders elleni összecsapáson következett be: Klicsko az első menet végén nemes egyszerűséggel belenézett Sanders bal kezes ütésbe, és azonnal padlót fogott. Bár az ukrán bunyós az első leütés után még fel tudott állni, azonban a második menetre már nem tudott kitisztulni: a gyors második leütés után ismét felállt, de a következő - és egyben utolsó - komolyabb találatnál újból elterült, és innen már nem volt visszaút. Sanders megszerezte a WBO nehézsúlyú övét, amit egészen egy éven keresztül tudhatott magáénak, addig, amíg az idősebbik „acélkalapács” -  testvéri kötelezettségeinek eleget téve - vissza nem vette az őket megillető címet.

A sorozatunk első részét itt elolvashatod.