Profi boksz

Morales az ötödik súlycsoportjában is világbajnok akar lenni

Erik Morales a hétvégén a negyedik kategóriájában is világbajnoki címet szerzett, ennek ellenére ismét súlycsoportot szeretne váltani, hogy tovább halmozhassa trófeáinak számát.

Erik Morales Oscar de la Hoya prómóterrel a WBC kisváltósúlyú világbajnoki címéért kiírt Las Vegas-i mérkőzést követően.
A 35 esztendős Erik Morales (52-7, 36 K.O.) magyar idő szerint vasárnap hajnalban Las Vegasban technikai kiütéssel győzte le a tizedik menetben a nála tizennégy évvel fiatalabb Pablo Cesar Canót (22-1, 17 K.O.). A veterán bunyós ezzel történelmes írt, mivel ő az első mexikói származású ökölvívó, akinek négy különböző súlycsoportban is sikerült felülnie a trónra. Morales tehát most magáénak tudhatja a WBC kisváltósúlyú övét, ám a korábban kispehelysúlyban, pehelysúlyban és nagypehelysúlyban is uralkodó fenomén újabb kihívásokat keres magának. A 2007-ben már egyszer visszavonult öklöző természetesen egy újabb súlycsoportot készül célba venni.

A sokat megélt Morales nyilatkozatai alapján három lehetséges irányvonal képzelhető el a jövőben. Az egyik potenciális ellenfél az a Marcos Rene Maidana (31-2, 28 K.O.) lehet, akitől idén áprilisban szoros csatában ugyan, de pontozásos vereséget szenvedett el a latin-amerikai bunyós. Kettejük párharca egy igazi parázsmérkőzés lehetne, azonban Morales számára nem jelentene súlycsoportváltást a Maidana elleni viadal.

Egy másik vonalvezetés szerint az október 15-én sorra kerülő, Jorge Linares és Antonio DeMarco közti könnyűsúlyú WBA-címmérkőzés győztesével is megmérettetheti magát a rutinos bajnok. Morales többször is hangoztatta, hogy rövid időn belül szeretne ringbe lépni a fenti párharc győztesével, ugyanis minél több súlycsoportban akar világbajnoki címeket szerezni.

A sokak által roppant szerénynek és visszafogottnak ismert bokszoló továbbá megemlítette, hogy szívesen összemérné az erejét nem éppen szolid magatartásáról híres, a nemrégiben sokat vitatott győzelmet arató Floyd Mayweatherrel (42-0, 26 K.O.). Ez az összecsapás egy váltósúlyú címmérkőzés lenne, ám nagyon kicsi az esélye, hogy létrejöjjön, ugyanis a hencegéseiről is híres Mayweather tervei között egyelőre nem szerepel a mexikóiak büszkesége elleni meccs.