Kanadai Nagydíj

Ez életem legnagyobb győzelme - nyilatkozatok Montréal után

  • Kele János

Nemcsak a versenyzők, a szurkolók idegeit is megviselték a montréali futamon történtek: a verseny leintése óta szinte szünet nélkül megy a vita a különböző internetes fórumokon a Kanadai Nagydíj történéseit illetően. Alább azt tudhatjátok meg, hogy hogyan vélekedtek maguk a résztvevők.

Jenson Button és Sebastian Vettel fog kezet dobogón a Kanadai Nagydíj után
Az évszázad futama után nem csillapodnak a kedélyek. No, ez mondjuk nem nagy csoda, lévén, hogy Jenson Button igencsak vitatható körülmények között aratta élete eddigi legnagyobb győzelmét - a brit világbajnok büntetéseinek elmaradása pedig a többi versenyzőtársat is megihlette. Lássuk, mit mondtak a futam főszereplői a leintés után!

Jenson Button (brit, McLaren-Mercedes, 1. hely)Nem tudom, mit mondjak, nagyon hullámzó és szenvedélyes órákon vagyok túl. Először jött a baleset Lewisszal. Nem láttam, hogy hol jön, nem akartam nekimenni, már bocsánatot is kértem tőle. Attól kezdve folyamatos küzdelem volt a verseny. A büntetés után háromszor kellett átverekednem magam a mezőnyön, aztán az utolsó körben Seb mögé értem, ő a vizes részen próbált meg fékezni, kicsúszott, és elmentem mellette. Úgy is csodás verseny lett volna, ha nem nyerek, de így életem legjobbja."

Nos, úgy látszik az angol menőnek kissé elvette az eszét a nagy győzelem - mert addig rendben van, hogy nem látta Hamiltont (de akkor vajon mit nézett?), no, de hogy Alonso kipörgetéséről jótékonyan megfeledkezik, az talán már kicsit több a soknál. Egyébként tényleg nagyon jól vezetett, most azoknak is megmutatta, hogy van vér a pucájában, akik korábban kissé halvérűnek titulálták őt, de én speciel kapásból két vagy három nagyobb győzelmet tudnék a neve mellé helyezni. Olyanokat, amiket tisztességes körülmények között ért el…

Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes, kiesett)Nehéz körülmények között versenyeztünk, mindent megtettem, hogy a pályán tartsam az autót, és meg is találtam a ritmust. Aztán Jenson hibázott a célegyenes előtti kanyarban, így volt esélyem támadni. Kívülről megpróbáltam megelőzni, de balra rántotta az autóját, és a falnak lökött. Nem tudom, hogy látott-e. Már nem maradt helyem, a falnak mentem, örülök, hogy legalább ő nem esett ki. Webber elég helyet hagyott nekem, de ráfutottam a kerékvetőre, az megdobott, és összeütköztünk. Elnézést kérek tőle."

Niki Lauda a futam után azzal kezdte, hogy Hamilton kezd életveszélyes lenni (az osztrák véleményére persze ilyen ügyben nem nagyon kell adni, René Arnoux mondása szerint ugyanis még fénykorában is minden neccesebb szituációban elvette a lábát a gázról) - ami persze barokkos túlzás, de azért jobban belegondolva nincs is olyan messze az igazságtól. Két héttel a monacói ámokfutás után ugyanis Hamilton lendületből megint produkált egy igencsak vészterhes versenyt, amin ugyan bár mindössze alig 10-15 percig vett részt, mégis három balhéba keveredett bele. Szó, ami szó, nem higgadt le, bár legalább nyilatkozni megtanították…

Sebastian Vettel (német, Red Bull-Renault, 2. hely)Természetesen csalódott vagyok, mert azután, hogy az elejétől a végéig uralni tudtam a versenyt, az utolsó körben rontottam, és ezen ment el a győzelem. A biztonsági időszak után azt hittem, nem kell sietnem, Michael ugyanis lemaradt, és próbáltam a biztosra menni. Aztán amikor megláttam, hogy jön Jenson, rákapcsoltam, és szerintem ki is húztam volna a végéig, ha nincs a megcsúszásom. Én hibáztam, és utána könnyű préda voltam."

Abszolút sportszerű, mint mindig - egyre inkább úgy látszik nem csak autóvezetésben, de nyilatkozatok és nyilvános szereplés terén is Michael Schumacher volt a címvédő világbajnok mentora. Pedig lenne min füstölögnie, hiszen egy tökéletesen felépített és végigversenyzett futamot vett el tőle az élet és Fortuna Istenasszony. Mert bár a német hibázott, azt nem szabad elhallgatni, hogy az utolsó Safety Car (ami azért nem volt létfontosságú, valljuk meg) beküldése és a versenybíróság terített betlije nélkül, itt ma sem lett volna olyan ember, aki képes befogni Vettelt.

Mark Webber (ausztrál, Red Bull-Renault, 3. hely)„Lewis azt hihette, hogy a harmadik kanyarban leintik a versenyt. Ügyetlen manőver volt, visszaestem a középmezőnybe, de vissza tudtam kapaszkodni.  Amikor felszáradt az ideális ív, már nehéz volt előzni, főleg a slick gumikon. Michaellel óriásit csatáztunk, kiválóan védekezett, nem is tudtam megelőzni, a hátulról fantasztikus tempóban érkező Jenson el is ment mellettem. A harmadik helyezés reális eredmény, Sebet sajnálom, ilyen körülmények között nem nehéz hibázni."

A diplomácia nagymestere az ausztrál, no meg a jól eleresztett szúrkálódásé, ezt nem egyszer bizonyította már. Hamiltonnak odaszól egyet, Schumachert felmagasztalja, miközben azért gondosan figyel arra, hogy a csapat PR-osai is a szívükbe zárják, hiszen szolidaritását fejezi ki a pórul járt csapattárs irányába. Látszólag minden szép és jó, voltaképp azonban nevetséges: a nyilatkozatról süt a mesterkéltség, miközben se nem túl eredeti, se nem túl  szimpatikus - pont olyan, mint Webber maga.

Michael Schumacher (német, Mercedes GP, 4. hely)"Kellett a rutin ahhoz, hogy tudjam, mikor lehet gyorsan menni, és milyen esetekben vállalhatom be a manővereket. Ezek a körülmények a kezemre játszottak, ki tudtam hozni magamból a maximumot. Bár nyolc körrel a vége előtt az újrainduláskor karnyújtásnyira volt tőlem Seb, tudtam, hogy nem vele kell küzdenem a hajrában. A csata a végén élvezetes volt, az már kevésbé, hogy végül én lettem az, aki lemaradt a dobogóról. De elégedettek lehetünk, hogy egyáltalán küzdhettünk ezekkel az autókkal."

Nem csak a körülmények kiismeréséhez, hanem a diplomatikus nyilatkozatokhoz is kell megfelelő mértékű rutin - ezt pedig ki más tudná a legjobban prezentálni, mint a hétszeres világbajnok legenda.  Schumi önteltség nélkül fogalmazta meg gondolatait, mégis süt belőle a magabiztosság; pontosan úgy, ahogy korábbi nyilatkozataiban előtűnt a zavarodottság és a hitehagyottság a szavak mögül. Pedig ha valaki, a nagy öreg aztán lehetett volna csalódott: a minden második riválisán érintést vevő Button büntetésének elmaradása miatt ugyanis továbbra is dobogó nélkül szerénykedik „második karrierje során”.