Forma-1

A Red Bull megoldotta a KERS-gondokat?

  • Kele János

Rossz világ jöhet a világbajnoki címvédő istálló közvetlen riválisaira: az osztrákok állítólag úrrá tudtak lenni KERS-problémáikon, így pedig még tovább növelhetik amúgy sem kis előnyüket a képzeletbeli erősorrendben.

De vajon lehet hinni a pletykáknak? Hiszen a téli tesztek első „köre” után egyszer már lőtt látványos bakot Dr. Marko, a salzburgi csapat mindentudó tanácsadója. Akkor azt jósolta a korábbi F1-es pilóta, hogy az első versenyeken még a második-harmadik erőnek is kört fog adni a világbajnoki címeket védő alakulat - azóta tudjuk, nemhogy nem jött be teljesen a jóslata, de Kínában már egyenesen a visszájára fordult: Lewis Hamilton versenyben győzte le a Red Bullokat.

Ennek ellenére az osztrákok toronymagasan állnak a tabellák elején (konstruktőri és egyéni vb-pontverseny), és voltaképp csak a körülmények kissé szerencsétlen alakulásának, no meg egy elfuserált startnak „köszönhetik”, hogy Vettel nem makulátlan mérleggel vezeti a bajnokságot. Ráadásul mindezt úgy érte el a valaha volt legfiatalabb világbajnok, hogy a három eddigi futamon csak ímmel-ámmal tudta működésre bírni autójában a KERS-rendszert!

Persze ő még így is jól járt, Webbernek gyakorlatilag egyetlen pillanatra sem sikerült működőképessé varázsolnia a kinetikus energia-visszanyerő rendszert - és még így is sikerült igen szép eredményeket kisajtolnia az autójából. Mindez egyértelműen mutatta, hogy az RB 7-es a mezőny leggyorsabb és legkomplettebb autója - ám a KERS még amolyan achilles-saroknak számított az energiaitalosok háza táján.

A Red Bull mérnőkei dolgoznak a csapat Forma-1-es autóján 2011-ben

A húsvéti szünet alatt elvileg inukat megfeszítve dolgoztak a Red Bull mérnökei, hogy kijavítsák a problémát, annál is inkább, mivel Kínában sima vereséget szenvedtek a McLarentől - és végérvényesen bebizonyosodott számukra, hogy KERS nélkül nem, vagy csak nagyon nehezen lehet világbajnokságot nyerni.

Isztambulban ráadásul rengeteget számíthat a KERS, a török pálya tele van hosszú egyenesekkel, ilyen-olyan előzési pontokkal, amelyeknél nagyon sokat számíthat az a plusz 80 lóerő, amelyet a pilóta mintegy hat másodpercig élvezhet minden egyes kör során. Az már most látszik ugyanis, hogy hiába van valaki hatalmas fölényben az időmérőn, a versenyre a különbségek extrém módon minimalizálódnak: a legjobb példa erre talán Webber és a csapattárs Vettel esete a kínai versenyen. A fiatal német a pole-ból, míg veterán csapattársa a 18. helyről vágott neki a versenynek - ám a befutónál mindössze 3 másodperc választotta el őket egymástól a 2.-3. helyen. A korábbi években ez elképzelhetetlen lett volna…

Látható tehát, hogy hiába szerez valaki hatalmas előnyt az időmérő edzésen, a versenyen elég egy rossz mozdulat, egy elrontott rajt, vagy egy meghibásodó KERS, és máris búcsút inthet győzelmi reményeinek. És azért Vettel előnye a szezon első két, megnyert futamán sem volt valami egetrengetően nagy…

Nekünk semleges szurkolóknak persze alighanem az lenne a legjobb, ha a Red Bull KERS-e maradna egy megbízhatatlan, gyenge szerkezet: ebben az esetben talán izgalmas világbajnoki szezont láthatnánk, tele emlékezetes csatával és futammal. A Red Bull előnye ugyanis KERS nélkül nem behozhatatlan - a rendszer hibátlan működése mellett azonban ez valószínűleg éppen fordítva lenne…