Forma-1

Szerinted ki volt a Kínai Nagydíj legjobbja? - szavazás

  • Kele János

Nem mindennapi versenyt futottak vasárnap a sanghaji mocsarakban - az utóbbi 10-15 évben száraz körülmények között sosem történt ennyi akció, előzés és változás egy Formula-1-es versenyen. No, de ki volt a legjobb versenyző?

A Kínai Nagydíjon Mark Webber Red Bull Renault-ja száguld a célegyenesben
Mert ugye az évtizedes szabályt, miszerint nem feltétlenül a dobogó tetején pezsgőző pilóta a nap hőse, nyilván mindenki ismeri. Azért kivételek mindig vannak, vasárnap például a győztes Hamilton meglehetősen impozáns teljesítménnyel nőtt a mezőny fölé - persze ettől függetlenül nem állítható teljes biztonsággal, hogy ő lett volna a hétvége hőse. De akkor vajon ki? Mi most adunk nektek néhány támpontot, hogy aztán minden különösebb szívfájdalom nélkül döntsetek.

Lewis Hamilton (brit, McLaren)
3. rajthely, 1. pozíció
Már az időmérőn is erősnek tűnt a 2008-as világbajnok, és ez az érzésünk csak fokozódott akkor, amikor az első kanyart megelőzően simán elhajtott a startnál kissé beragadó pole pozíciós, Sebastian Vettel mellett. Ezt követően végig agresszívan vezetett, sőt, ezúttal a gumikkal is kellően kíméletes tudott lenni, így a futam hajrájában a győzelemért előbb a csapattárs Buttont, majd Vettelt is ellentmondást nem tűrően hagyta le. Karrierje 15. győzelmét aratta, és az elsőt a tavalyi Belga Nagydíj óta.

Mark Webber (ausztrál, Red Bull)
18. rajthely, 3. pozíció
Nem volt könnyű hétvégéje az ötödik kontinens reménységének, hiszen először fordult elő vele a 2009-es bahreini verseny óta, hogy nem sikerült túlélnie az időmérő edzés első szakaszát. A tavalyi világbajnokságot nüanszokon elbukó Webber azonban nem esett kétségbe, csapatával parádés taktikát dolgozott ki, melyet ráadásul óramű pontossággal sikerült meg is valósítania - így történhetett meg, hogy három szett vadonatúj lágy abroncsát felhasználva befutott harmadiknak, és mindössze 7,6 másodperccel maradt el a futamot megnyerő Hamiltontól. Hát mit nevezzünk parádés versenyzésnek, ha nem ezt?!

Nico Rosberg (német, Mercedes GP) 4. rajthely, 5. pozícióNegyedik helyről rajtolva futott végül be ötödiknek a már nem is olyan fiatal német tehetség - ez még önmagában nem feltétlenül jelentene neki a helyet a hétvége legjobbjai között. Ám nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy az eddig enyhén szólva is szánalmas Mercedesével az első kiállásokat követően vezette a versenyt, s ki tudja mi történhetett volna, ha az utolsó depózását követően nem kell üzemanyagtakarékos-verzióban vezetnie az autóját. Viszont kellett, így pedig Hamilton, Webber és Button is megelőzhette a németet, s bár Rosberg is fogott egy pozíciót, amikor elhajtott Massa mellett, az ötödik helynél nem kapaszkodhatott feljebb. Sebaj, majd legközelebb.

Felipe Massa (brazil, Ferrari)
6. rajthely, 6. pozíció
Látszólag semmi extrát nem nyújtott a lassan két éve egyre szürkébb formát mutató brazil versenyző a Kínai Nagydíjon - mégis úgy gondolom, nem sokan tudnak vitatkozni azzal, hogy a hétvége legjobbjai között említjük. Massa ugyanis egymás után másodszor páholta el a kissé nagyobb nevű csapattársát, ráadásul Malajziával ellentétben ezúttal az egész hétvége során partiban tudott lenni Alonsóval. Két kiállásos taktikája akár még nyerő is lehetett volna, ám a döntő pillanatokban nem tudott igazán gyors lenni, így az utolsó szakaszban a második pozícióból egészen a hatodikig esett vissza - mégsem lehet semmiféle panasz a teljesítményére.  A körülményekhez képest a maximumot hozta ki eléggé gyengécske Ferrarijából.

Michael Schumacher (német, Mercedes GP)
14. rajthely, 8. pozíció
Mindössze a 14. rajtkockát szerezte meg a hétszeres világbajnok a szombati időmérőn, miközben csapattársa a második sorba kvalifikálta magát - ezért önmagában még inkább egy tockos jár, mintsem tiszteletteljes elismerés. Vasárnap azonban javította szombati tutyimutyiságát a hétszeres bajnok legenda (na, jó, azért volt ott egy kis DRS-hiba is), rengeteget csatázva, sokat előzve és erőszakosan védekezve araszolt egyre feljebb és feljebb a ranglistán. Állt a hatodik helyen is, ám végül az üzemanyag-probléma nála is jelentkezett, így kissé visszább kellett fognia a tempót. Persze a nyolcadik helyével sem kell szégyenkeznie, főleg úgy, hogy akár hetedik is lehetett volna, amennyiben a versenybíróság hajlandó észrevenni és szankcionálni a paraszthajszálnyival előtte végző Alonso enyhén szólva is véleményes DRS-használatát.

Heikki Kovalainen (finn, Lotus)
19. rajthely, 16. pozíció
Mindössze egy kiesőnk volt a vasárnapi versenyen, így aztán a tavaly még újonc csapatnak számító Lotus csapat erőből elért 16. helyét illik hatalmas ünnepléssel köszönteni. A McLarennél egyszer már megbukó finn ugyanis másodvirágzását éli a malájoknál, az „újonc” istállók pilótái közül rendre ő a leggyorsabb, ráadásul a veterán Trullit is többnyire simán meg tudja verni. Vasárnapi teljesítményére pedig a legjobb szó talán a fantasztikus, hiszen versenykörülmények között képes volt megelőzni a williamses Maldonadót és a Sauberrel közlekedő Sergio Perezt is (utóbbit persze hátráltatta egy áthajtásos büntetés is). Komolyan beszélek, amikor azt mondom: lehet, hogy a teljesítménye csak Webberével összehasonlítható…