Forma-1

Harc a Toro Rossónál

  • Kele János

Úgy tűnik valaki vörös posztót lengetett meg a Bikák előtt, hiszen elszabadult a pokol a kisebbik Red Bull-gárda háza táján - a két fiatal titán, Buemi és Alguersuari egymásnak esett.

A Toro Rosso két pilótája Sebastian Buemi és Jaime Alguersuari üldözi egymást a 2010-es Japán Nagydíjon
Nyugaton a helyzet fokozódik, mondhatnánk, ha nem lett volna éppen elég feszült a légkör a Toro Rossónál már a szezon előtt is. Adva van ugyanis két tehetséges, fiatal, ám nem különösképpen kiemelkedő versenyző, akik már másfél éve képtelenek maguk között eldönteni, hogy akkor melyikük is a jobb csapaton belül. Ez persze még nem lenne nagy gond, de mögöttük már ott toporog a tejfelesszájú Ricciardo, az új ausztrál reménység, aki eddig mindenütt tátott szájakat hagyott maga után, bármerre vetette is a sors. Vajon kinek a helyét veheti át az Red Bull-ifiben? Ezen filózik a két jelenlegi versenyző is, valószínűleg ezért utaztak egymás mellett szótlanul 12 órát.

Mert ne is legyen kétségünk, a Red Bullnál hamarosan lépni fognak, és megkísérlik majd a legújabb és talán legnagyobb reménységüket versenyzői üléshez juttatni. Nem lesz nehéz dolguk, van két csapatuk is a Cirkuszban, valahol csak akad majd egy kis hely Ricciardonak… A kérdés csak az, hogy hol? Hiszen véleményem szerint a Toro Rossóba már a szezon kezdetén be tudták volna suvasztani az igencsak tehetséges srácot - ám valamiért nem tették. No, de vajon mi akadályozta meg őket ebben? Mert azért ne áltassuk magunkat, hiába pokolian tehetséges Alguersuari és Buemi, egyikükből sem lesz soha az életben Formula-1-es világbajnok. Ricciardóval kapcsolatban pedig sokan ennek az ellentétét hangoztatják…

Véleményem szerint a forgatókönyv hasonló lehet, mint a címvédő világbajnok Sebastian Vettel esetében: az idény felénél a rosszabbul teljesítő Toro Rosso pilóta helyére bekerül a legújabb fiatal titán, a teljesítménye alapján pedig Mateschitz úrék eldöntik, vajon lenne-e helye a nagy csapatban. Mert nagy valószínűség szerint Webber idén vezeti utoljára az osztrákok autóját - kell tehát egy minden szempontból megbízható másodpilóta a házi kedvenc Vettel mellé. Hogy ez Ricciardo, Buemi vagy Alguersuari lesz? No, pont ez fog eldőlni cirka egy éven belül.

Nem is csoda tehát, hogy nagy a feszültség házon belül. Persze mindez még nem lenne különösebben nagy probléma, mindenki úgy intézi a dolgait, ahogyan szeretné - feltéve, ha mindezt zárt ajtók mögött, csendben teszi. A Toro Rosso pilótái azonban nem így cselekedtek, az Ausztrál Nagydíjon nem csak egymást, az ellenfeleket sem kímélték, két német veterán, Schumacher és Heidfeld is nekik meg a gyerekes hadakozásuknak köszönhette, hogy keresztet vethetett valamiféle jó eredmény elérésére.
Történt ugyanis, hogy Alguersuari nagy sietségében (hogy megelőzze csapattársát) az első kanyarok egyikében előbb a hétszeres bajnok Michael Schumachert tette hidegre (nem először már karrierje során), majd amolyan biztos, ami biztos módjára előbb Buemivel, majd Heidfelddel is koccant. A csapattárs természetesen ezt nem vette túlzottan jó néven, következetesen telesírta a médiát azzal, hogy a spanyol hibájából nem sikerült tökéletesre a versenye. Alguersuari azt elismerte, hogy Schumachert ő lökte ki, de tartotta, hogy a Heidfelddel való koccanás Buemi hibájából történt. Csoda, hogy nem jutottak egyetértésre a felek?

Történt azonban még valami, ami érdemel talán egy kis figyelmet. Buemi ugyanis egyik interjújában nem átallotta a tiszteletet számon kérni fiatal csapattársán. Kérdem én, ugyan mi végre? Talán azért, mert két évvel idősebb nála? Tisztelet a Formula-1-ben az eredmények után jár, nem pedig az életkor alapján. Alguersuari pedig ebben a tekintetben nem sokkal marad el (ha elmarad egyáltalán) Buemitől. Úgyhogy véleményem szerint a svájci ifjonc jobban tenné, ha inkább a pályán mutatott teljesítményével foglalkozna. A háborút ugyanis az veszíti el, akinek hamarabb elfogy a türelme…