Forma-1

Nagy hiányzók, hiányzó nagyok

  • Kele János

Lassacskán számolhatjuk a napokat, hogy mennyit kell még aludni a Formula-1-es világbajnoki évad nyitófutamáig, az Ausztrál Nagydíjig. Én viszont ezúttal nem az álmatlan éjszakákat, hanem a rajtrácsról hiányzó világnagyságokat veszem számba.

Kubica és Raikkonen - Fotó: AFP
Hiszen vannak szép számmal a rajtrácsról ezúttal lemaradók között ígéretes tehetségek és világbajnok is – elég csak a mostanság a rali-világbajnokság pályáin garázdálkodó Kimi Räikkönenre, vagy Nico Hülkenbergre gondolni. De nem felejtkezünk el a peches balesete miatt kimaradó Robert Kubicáról és a kegyvesztetté vált Nelson Piquet Jr.-ról sem.

Kimi Raikkönen – rali világbajnokság

A rajongók millióinak szívét meghódító egykori Formula-1-es világbajnoknak esze ágában sincs visszatérni a sportágba, holott a sajtó gyakran boronálja össze a legkülönfélébb istállókkal. A legutóbbi két alkalommal a Renault volt a soros, ám sem október és november fordulóján, sem idén januárban nem vezettek eredményre a két fél közötti tárgyalások – már ha egyáltalán voltak ilyenek. El kell tehát fogadnunk, hogy Kimi megunta az F1-et, ha tetszik, megutáltatta vele a sok hasznavehetetlen és kíváncsi riporter (legalábbis szerinte hasznavehetetlen), és a Ferrari 2008-tól teljhatalmat kapó új vezetése. Nem is kétséges, tehetsége és eredményei alapján Räikkönennek helye kellene, hogy legyen a mai mezőnyben – ám én mégis amondó vagyok, hogy mind a sportágnak, mind Kiminek jobb, hogy a rali-világbajnokság mellett tette le a voksát a finn Jégember. 2009-ben dühből még megmutatta, hogy tud ő vezetni, ha akar, egy közepesnek is csak nagy jóindulattal nevezhető autóval lett majdnem VB-dobogós – az utókor számára alighanem ez lesz majd Kimi Räikkönen F1-es történetének végszava.

Nico Hülkenberg – tesztpilóta, Force India

A tavalyi szezon legnagyobb felfedezettje csapat nélkül maradt 2011-re – ez mutatja, hogy milyen igazságtalan is lett a Formula-1 az új évezredre. Meggyőződésem, hogy 15-20 esztendővel ezelőtt nem lett volna csapat, amelyik ne csapott volna le szívesen egy Hülkenberghez hasonló kivételes tehetségre, akár olyan áron is, hogy már bejáratott nagymenőjét dobja ki miatta a szemétbe. Az egyelőre még kisebbik Nico azonban 2011-ben így járt, a legvonzóbb lehetőség, amit felvillantott neki az élet, egy tesztpilótai ülés volt az erősen közepes Force Indiánál – miközben a helyére egy olyan srác (Pastor Maldonado) ülhetett be, akit ő együtt töltött GP2-es évükben a legfinomabb szóhasználattal élve is megsemmisített. Hogy akkor mégis mi szólt az ifjú dél-amerikai mellett? Nos, egy bizonyos Hugo Chavez nem sajnálta az államkasszát is megnyitni nagy lokálpatrióta igyekezetében…

Nelson Piquet Jr. – NASCAR sorozat

Már messze jár a Formula-1-től, noha nem is olyan régen még a rosszmájú szurkolók és szakírók első számú célpontjának számított a brazil Nelson Piquet Junior. Emlékezhetünk, a 2008-as szezonban szó szerint törte magát a csapatáért, a szingapúri versenyen ugyanis még a falhoz is képes volt odacsapni az autóját, csak azért, hogy a csapattárs Alonso bezsebelhessen egy győzelmet. Később persze a turpisság kisült, no nem magától, hanem mert az időközben értékelhetetlen teljesítménye miatt lapátra tett Piquet elcsicseregte azt a sajtónak. Ki tudja milyen régóta zsarolta már ekkor ezzel Flavio Briatore csapatvezetőt, aki ugyan tűrt egy darabig, de a 2009-es Magyar Nagydíjat követően kitette a brazil szűrét. Az Európa Nagydíjat követően pedig már állt a bál… A fentebbiek fényében talán kissé meglepő, de Piquet nem teljesen egyedi „életrevalósága” (a Crashgate néven elhíresült botrányt ugyanis voltaképp feddés nélkül úszta meg, hála a besúgásnak) miatt fog hiányozni az idei rajtrácsról, sokkal inkább igencsak gyakori, és mosolyfakasztóan megmagyarázhatatlan hibái végett. Távollétével ugyanis eggyel csökken azon pilóták száma, akik képesek kicsúszni az első esőcseppeken, akik miatt az utolsó körig retteghet az élen álló, hogy egyszer csak beküldik a Biztonsági Autót, és akik mindig kaphatóak egy kis roncsderbire a versenypálya közepén.

Robert Kubica – ralibaleset

A legfrissebb, és a legfájóbb távollét minden kétséget kizáróan Robert Kubicáé, aki egy egészen elképesztően peches baleset miatt kénytelen távol maradni az idei szezontól. Nem is kétséges, Kubica az idei Renault volánja mögött egy futamgyőzelemre mindenképpen esélyes lenne, hisz az autó nem rossz – arról nem is beszélve, hogy a lengyel technikai és taktikai kvalitásai az új szabályoknak köszönhetően még erősebben befolyásolhatnák a csapat eredményeit. Kubica azonban nem lesz, lesz viszont helyette régi vetélytársa, Heidfeld, aki a nyilatkozatokból ítélve egészen könnyedén és jól beilleszkedett a csapatba. Kérdés, el tudja vajon feledtetni Kubicát? Szerintem aligha…