Fed Kupa

Csehország hat éven belül ötödször lehet bajnok

Hétvégén kerül sor a Fed Kupa-döntőjére, melyben Franciaország és Csehország küzd meg a trófeáért.

Szombaton és vasárnap Strasbourg ad otthont az 53. Fed Kupa-finálénak. Ebből nem nehéz kitalálni, hogy az egyik főszereplő Franciaország lesz. A gallok elég sokat böjtöltek, hiszen 2005-ben jártak legutóbb a döntőben, nyerniük pedig 2003-ban sikerült. Ellenfelük a csehek lesznek, akik viszont uralják ezt a sorozatot, az elmúlt öt évben négyszer is elhódították a trófeát. A két nemzet először találkozik döntőben, összességében viszont a hetedik összecsapásuk lesz. 3-3 az egymás elleni mérlegük, de az elmúlt tíz évben csak egyszer mérték össze a tudásukat, tavaly az elődöntőben, amit 3-1-re Csehország nyert meg. 

Mindkét csapat érdekes úton jutott el a döntőig. A hazaiak az olaszokat nagyon simán verték, utána viszont a legjobb négy között pokolian megszenvedtek Hollandiával. Döntő meccsre került sor és az első szettet elveszítették. Végül sikerült fordítaniuk, de a vártnál sokkal szorosabb csatát vívtak. A cseheknél is rezgett a léc, Romániát és Svájcot is csak 3-2 arányban tudták legyőzni, igaz, a döntőnek számító párost mindig magabiztosan hozták. 

Egyik csapat összeállításában sincsen meglepetés. A galloknál Carolina Garcia és Kristina Mladenovic helye biztos, ők klasszis párost alkotnak - a Roland Garros-címvédői -, de egyesben is sokkal ütőképesebbek jelenleg, mint Alize Cornet vagy Pauline Parmentier. A vendégeknél már több lehetőség van a variálásra. Petra Kvitová a húzónév, az nem kérdés, hogy ő két egyéni meccsen pályára fog lépni. Ez lesz az ötödik döntője, messze a legrutinosabb a mezőnyben. Karolína Pliskovát sem kell félteni, aki tagja volt a tavalyi győztes csapatnak, és egy győzelmet vállalt is. A páros mérkőzés lesz érdekes, hiszen három kiváló páros játékos is rendelkezésére áll Petr Pala kapitánynak.

Ki lesz a bajnok?
Franciaország Csehország
TippmixPro @ 3.25 TippmixPro @ 1.25

A rutin és a nagyobb tudás a csehek mellett szól, a hazai pálya viszont a franciáknak kedvez. Garciában és Mladenovicban ráadásul megvan a potenciál, hogy borítsák a papírformát, kérdés, hogy képesek-e összekapni magukat, ugyanis jó ideje messze a legjobbjuktól teljesítenek. Ezen a szorzón nem fogadnánk Kvitováékra, de tény, hogy ők a favoritok.