Tenisz

Serena Williams 15 év után lehet ismét Indian Wells királynője

Mind a nőknél, mind a férfiaknál beindul a tenisz maraton, március hagyományosan a két amerikai kemény pályás viadalról, Indian Wellsről és Miamiról szól. Az elkövetkezendő 10 napban a napsütötte Kaliforniában mérik össze erejüket a világ legjobb játékosai. Szerdán elsőként a hölgyek mutatkoznak be, lássuk kik számítanak a legnagyobb favoritnak, illetve kik okozhatnak meglepetést.

Kezdjük az esélylatolgatást a legnagyobb favorittal, a világelső Serena Williamsszel. Megtévesztő lehet a cím, hiszen tény, hogy 15 éve hódította el legutóbb az Indian Wells-i trófeát, viszont azóta csupán egyszer, 2015-ben vett részt ezen a viadalon. Még 2001-ben történt, hogy az elődöntőben nővére, Venus a mérkőzés előtti utolsó percekben lépett vissza a meccstől, Serenát másnap a döntőben pedig keményen kifütyülték, illetve rasszista bekiabálások is érkeztek a nézőtérről. A Williams-testvérek ezért hosszú éveken át bojkottálták ezt a tornát, de idén ismételten mindketten ott lesznek a főtáblán. Külön érdekesség, hogy akár a negyeddöntőben találkozhatnak is. Nem véletlen, hogy Venus is az indulás mellett döntött, jelenleg ugyanis a világranglista 12. helyén áll, egy jobb szerepléssel akár a top 10-be is bejöhet, ami lassan 36 évesen nem kis fegyvertény lenne. Serena formája abszolút terített betli, Melbourne-ben imponáló játékkal jutott el a döntőig, ott azonban csúnyán leszerepelt. Azóta sem Dubajban, sem pedig Dohában nem indult, mindkét esetben betegségre, megfázásra hivatkozva lépett vissza. Az elmúlt félévben két tornán játszott, ami nem túl acélos, bár láthattuk Melbourne-ben is, hogy a meccshiány különösebben nem számít nála. Nincs könnyű sorsolása, hiszen még az elődöntő előtt összefuthat a címvédő Simona Haleppel, igaz, a román lány pocsék formának örvend, idén még csak Sydneyben tudott főtáblás meccset nyerni. Sérüléssel bajlódik egyébként Halep, ami erősen befolyásolja a felkészülését is a tornákra. Indian Wells a szívéhez nőtt az elmúlt években, de mindenkit óva intenénk a rá való fogadással, a verseny elején legalábbis mindenféleképpen. Ebben a negyedben kapott helyet egyébként Babos Timi is, aki első meccsén az ukrán Lesya Tsurenkóval csap majd össze.

Nevek alapján kiváló harc ígérkezik a második negyedben is, ahol a korábbi döntős Agnieszka Radwanskát, a kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitovát és a hazai kedvenc Madison Keys-t találjuk, de említést érdemel a 2010-es bajnok Jelena Jankovics és Dominika Cibulková is. A bukmékerek a lengyel lányt tartják a legnagyobb favoritnak az elődöntőre, nincs is rossz formában, ráadásul elég motivált is lehet, hiszen tavaly sem itt Indian Wellsben, sem Miamiban nem csillogott, így most egy jó szerepléssel bebiztosíthatná helyét a top 3-ban, ami például a Roland Garros és Wimbledon előtt nem egy hátrány. Kvitová inkább csak a neve miatt található a favoritok között, a teljesítménye alapján finoman szólva sem sorolható az esélyes teniszezők sorába, de az ő esetében az is nagy dolog, hogy mononukleózissal egyáltalán játszani tud. Sokan okozhatnak meglepetést ebben a negyedben, de mi Heather Watsonra hívnánk fel a figyelmet, aki egy monterrey-i tornagyőzelemmel a háta mögött érkezett Kaliforniába. Elég szép emlékek kötik ehhez a tornához, tavaly ugyanis három mérkőzést is underdogként tudott megnyerni, többek között Radwanska ellen. A formája az önbizalma adott, akár most is begyűjthet egy-két skalpot.

Az eddigi negyedekben sem lehetett topfavoritot megnevezni, a harmadikban meg aztán végképp nem. Itt találjuk a 2012-es bajnok Viktorija Azarenkát, a két feltörekvő csillagot, a svájci Belinda Bencicet és a spanyol Garbine Muguruzát, illetve a gyengébb forma ellenére az egykori világelső Caroline Wozniackit is meg kell említeni. "Vika" csodásan kezdte a szezont, már-már első számú favorittá lépett elő Melbourne-ben, de végül nem sikerült a harmadik Australian Open-címét megkaparintania. Természetesen csalódásként élte meg, még úgyis, hogy az ellenfele fantasztikus napot fogott ki, de legbelül azt érezhette, hogy újra elindult a helyes, a győzelmeket hozó úton. Nála ilyenkor menetrendszerűen érkezik egy sérülés, ezúttal a bal csuklójával vannak gondok, Acapulcóban emiatt nem is játszott, Monterreyben megpróbálta, de egy meccs után visszalépett. Nagy kérdés ezek után, hogy Indian Wellsben egyáltalán 100%-os állapotban lép-e pályára. Legnagyobb kihívója Bencic lesz, aki a szentpétervári döntőjével bejött a top 10-be, amit természetesen hatalmas sikerként könyvelt el, de egyelőre ez inkább rossz hatással volt rá, hiszen a Közel-Keleten két gyenge produktumot láthattunk tőle. Most kellene a földön maradnia és nem elhinni, hogy a bab is hús, de ennyire fiatalon ez nem egyszerű. Muguruza egyelőre csak keresi a formáját, mint ahogyan Wozniacki is, de főleg a hispán tehetségben, bármikor benne van egy nagy dobás. Ahogyan az előző negyedben Watson, úgy itt Elina Svitolina boríthatja a papírformát. Az ukrán lány szintén tornagyőzelemmel érkezett, már most hatalmas lökést adott neki, hogy a korábbi világklasszis játékos, Justin Henin kezdett el vele foglalkozni. Még csak rövid ideje dolgoznak együtt, de már is hozzásegítette tanítványát egy trófeához, ami egyébként első WTA-címe Svitolinának. Komolyan oda kell rá figyelni, mert már a korábbi szezonokban is meg-meg villant, de a plusz hiányzott belőle. Illik még megemlíteni a tavalyi US Open-bajnok Roberta Vinci nevét is, akivel szintén nem egy leányálom összekerülni. 

Megjósolhatatlan az utolsó negyed is, ahonnan bár Angelique Kerber, mint Grand Slam-bajnok kiemelkedik, de neki még bizonyítania kell, hogy hosszútávon is képes magas szinten teljesíteni. Dohában például kapásból egy első körös vereséggel kezdett, ami friss Australian Open-győztesként nem túl fényes. Innen bejuthat az elődöntőbe Karolina Plisková, Sloane Stephens, Carla Suarez-Navarro, Ana Ivanovics vagy akár Johanna Konta is. De nem írnánk le Eugenie Bouchard-t sem, aki Mexikóban már egyre jobb játékot mutatott. 

Ki lesz Indian Wells bajnoka 2016-ban?
Játékos Odds Játékos Odds
Serena Williams 3.25 Viktorija Azarenka 6.00
Agnieszka Radwanska 10.00 Belinda Bencic 13.00
Simona Halep 13.00 Angelique Kerber 13.00
Garbine Muguruza 15.00 Petra Kvitová 19.00
Sloane Stephens 34.00 Carla Suarez-Navarro 34.00