Davis Kupa

Ferrer révén előnyben a spanyolok

A spanyolok jutottak előnyhöz a Davis Kupa fennállásának századik döntőjén. A Prágában, szőnyegen rendezett párharc első mérkőzésén David Ferrer 6:3, 6:4, 6:4 arányban legyőzte a cseh Radek Stepáneket.

A két ország a 2009-es döntőben szintén találkozott egymással, óriási különbség, hogy akkor Spanyolországban és salakon csaptak össze, illetve Rafael Nadal részt vett azon a párharcon. A spanyolok legjobbja ezúttal hiányzik, itt van azonban Radek Stepánek és David Ferrer, akik az első találkozót vívták egymás ellen.

A két játékos egymás elleni mérlege 6-3 a spanyol javára, utóbbi három mérkőzésüket egyaránt Ferrer nyerte, de most több idő kellett neki ahhoz, hogy felvegye a meccs ritmusát, mint ellenfelének. Ferrer fogadóként az első hat pontot elveszítette, s adogatásait is döcögősebben hozta az összecsapás kezdeti szakaszában, mint vetélytársa. Ennek ellenére Stepánek volt az, akinek először kellett bréklabdákkal szembenéznie, 2:3-as állásnál két kettős és egy ki nem kényszerített hiba után máris 0-40 állt az eredményjelzőn. A cseh játékos azonban ezt követően felébredt és kiváló röptejátékának köszönhetően előbb egyenlített, majd megfordította a gémet (3:3). Ferrer hét bréklabdát hagyott kihasználatlanul, a játék több, mint húsz percig tartott.

Stepánek ezzel lázba hozta a közönséget, ami jót tett a találkozónak, a nézők addig fölöttébb csendben üldögéltek - arról nem is beszélve, hogy furcsa volt tapasztalni az üres széksorokat a lelátó egyes részein. Sokáig azonban nem örülhettek, mert honfitársuk a következő adogatójátékában három kettős hibát is ütött, s ezúttal már nem menekült (3:5), majd Ferrer semmire szerválta ki az első szettet (3:6).

A spanyolok kerültek előnybe egy meccset követően

Stepánek a saját dolgát nehezítette meg, szinte alig tudott könnyű pontot nyerni adogatásai mögött. A második játszma első játékában 15-40 után még kikászálódott a gödörből, de a hatodik bréklabdával már nem tudott mit kezdeni, s a lehető legrosszabb módon kezdte ezt a felvonást (0:1). Ferrer 3:1-es előnyénél újból három bréklabdához jutott - melyek megnyerésével alighanem eldőlt volna a második játszma - de Stepánek fordított, amitől hatalmas lendületbe jött: a következő gémben kiharcolta első bréklehetőségeit a meccsen, s azonnal visszavette elvesztett adogatójátékát (3:3).

4:3-nál már a cseh teniszező volt előnyben, de ez mindössze pünkösdi királyságnak bizonyult. 4:4-nél ugyan a 33 esztendős játékos remek hálójátékának köszönhetően sorozatban hárította a bréklabdákat, a végtelenségig nem lehetett ezt megtenni - Ferrer sokadik lehetőségét egy fonák elütéssel értékesítette (4:5). A spanyol 5:4-es vezetésénél két játszmalabdához jutott, de a helyzet gyorsan megfordult, Stepáneknek hirtelen bréklabdája lett az 5:5-höz. Ferrer ekkor számára nem jellemző módon előhúzta adogatásait, s azoknak segítségével megnyerte a második játszmát (4:6).

2009-ben, amikor Ferrer döntő szett 8:6-ra verte Stepáneket a fináléban, 6:1, 6:2 arányban elvesztette az első két felvonást. Képes-e hasonló fordításra Stepánek? A választ hamar megkaptuk. Ferrer mindjárt egy brékkel nyitotta a harmadik játszmát, s utána semmire hozta adogatását (0:2). Ugyan Stepáneknek megvolt a lehetősége 2:3-nál arra, hogy visszajöjjön, Ferrer egy ásszal hárította a bréklabdát, majd később pazar elütések után duplabrékelőnyre tett szert (2:5). Noha a cseh ebből még egyet visszanyert, Ferrer labdája 5:4-es állásnál és 30-30-nél a háló tetejéről a túloldalra csorgott, így nem brék-, hanem meccslabada következhetett. Innen már nem fordult a találkozó (4:6).    

Ferrer három játszmában győzött, a következő párosításban Tomás Berdych Nicolás Almagróval csap össze.

Davis Kupa
Döntő, Prága
Stepánek (Csehország)-Ferrer (Spanyolország) 3:6 4:6 4:6
 
Később:
Berdych (Csehország)-Almagro (Spanyolország)
A három nyert meccsig tartó párharc állása 1-0 a spanyolok javára