Australian Open

Djokovics és Serena is vért izzadhat a továbbjutásért - napi tippek

Íme az ausztrál nyílt teniszbajnokság második játéknapjának előzetese, ismét összeraktunk egy kombit.

A férfiaknál az ászok hozták magukat a nyitónapon, ki könnyebben, ki döcögősebben tudta le a maga meccsét, de senki sem hibázott. Kedden a címvédő Novak Djokovicson, a tavalyi wimbledoni döntős Milos Raonicon, a francia Gael Monfilson, az osztrák Dominic Thiemen és a 2009-es bajnok Rafael Nadalon a sor, illetve talán még a 11. kiemelt David Goffint is ide vehetjük. Egyikükre sem vár könnyű rajt, így az lenne a meglepőbb, ha kedden sem számolhatnánk be topjátékos búcsújáról. 

Az említett hét játékos közül az előző kiírásban csak Rafa esett ki az első körben.

A spanyol salakkirály nagyon nem szeretné a tavaly történteket újra átélni, miszerint már a nyitómeccse után csomagolhatott. Florian Mayertől kevésbé kell tartania, de egyszerű mérkőzésre ellene sem számíthat, a német ugyanis meglehetősen színes és trükkös tenisszel operál, korábban lepte már meg Nadalt.

Verdasco ismét kemény csatára kényszerítheti Djokovicsot. - Fotó: AO

Legjobban azonban Djokovicsnak kell szívnia magát már az első fellépésén, ugyanis az a Fernando Verdasco lesz az ellenfele, aki egyrészről tavaly éppen Rafát viccelte meg, másrészről pedig nemrégiben öt meccslabdája is volt a szerb ellen. Nyilván "Nole" pontosan tisztában van vele, hogyan kell egy ilyen meccsre kiállni, nem ez az első alkalom, hogy veszélyes ellenfelet kapott rögtön kezdésnek. Ettől függetlenül "időtlen idők" óta nem esett ki a főtáblán, egészen pontosan 43 Grand Slam-torna óta tart a sorozata, ami véleményünk szerint nem most fog megszakadni.

Raonicnak a trükkös Dustin Brown, Goffinnak a 211 centis Reilly Opelka, míg Thiemnek a német Jan-Lennard Struff okozhat problémát. Nyugodt szívvel egyik favoritra sem tennénk...

Simonra nem jellemző az első körös búcsú Melbourne-ben. - Fotó: AO

Térjünk rá a kombi-szelvényünkre, amelyből sajnos az első nem jött, Lauren Davis hiába húzta be az első szettet, végül a meccset nem tudta megnyerni - igaz, ápolni is kellett -, így a másik négy tipp hiába ült tükörsimán, nem könyvelhettünk el nyereséget.

Ezúttal két férfi és két női játékosnak szavaztunk bizalmat. A 25. kiemelt Gilles Simontól magabiztos rajtot várunk az amerikai Michael Mmoh ellen. Ugyan Gillou szereti megnehezíteni a saját dolgát, de Melbourne-ben 2007-ben esett ki legutóbb az első körben, tehát a korai betli nem jellemző rá ezen a Grand Slam-tornán, Mmoh pedig egyébként is még nagyon fiatal, nincs egy olyan kész játéka, ami elegendő lenne a borzasztó stabil és a kontra-tenisz minden csínját-bínját ismerő francia ellen. Ha már rutin, akkor abból bőven akad a 38 éves Radek Stepáneknél is. Még mindig nagyon jó szinten játszik, ellenfele pedig egy rég nem látott játékos, Dimitrij Turszunov lesz. Az orosz folyamatosan sérülésekkel bajlódik, nem tud így formába lendülni, azon se lepődnénk meg, ha megint valami nyavalya miatt fel kellene adnia a meccset.

A lányoknál Johanna Kontára és Barbora Strycovára esett a választásunk. Mindketten remek formában játszanak, és bár Kirsten Flipkens és Elizaveta Kulichkova sem ügyetlen, meglepő lenne, ha a két favorit nem hozná a győzelmet. Strycova 2009 óta mindig túlélte az első kört Melbourne-ben, míg Konta a Sydneyben aratott győzelmével bejelentkezett az AO-trófeára

hatharom.com
Gilles Simon-Michael Mmoh Simon
Dimitrij Turszunov-Radek Stepánek Stepánek
Kirsten Flipkens-Johanna Konta Konta
Barbora Strycova-Elizaveta Kulichkova Strycova
@ 1.85

Maradjunk a lányoknál, lesznek ugyanis érdekes meccsek. Például a rekordra hajtó Serena Williams és a nagy tehetségnek számító Belinda Bencic ütközete. Ez az első forduló slágermeccse, a svájci tinitől már tavaly is sokan várták, hogy valamelyik Grand Slam-tornán komolyat fog robbantani. Végül a nagy bumm elmaradt, pedig nagyon jól kezdett, hiszen bejött a top 10-be, ám a sérülések áthúzták a számításait és a szezon végére a mennyből a pokolban érezhette magát. Most sem teljesen egészséges még, de erre a meccsre biztosan felszívja magát. Van annyira kemény tenisze, amivel megkeserítheti az amerikai dolgát, de természetesen Serenának a legnagyobb ellenfele saját maga lesz.

Williams 1998-ban mutatkozott be a melbourne-i publikum előtt - akkor Bencic 1 éves volt -, sem akkor, sem pedig az azóta lejátszott 15 Australian Openen nem esett ki a nyitómeccsén.

Djokovicshoz hasonlóan tehát, Serena mellett is elég erős statisztika szól. Lehet, hogy meg kell szenvednie a továbbjutásért, de véleményünk szerint így vagy úgy, de megoldja.

Ferrer lehet az egyik nagy név, aki a keddi játéknapon búcsúzik. - Fotó: AO

Érdemes az underdogok piacán is nézelődni. Kifejezetten jó választásnak tűnik a 21. kiemelt David Ferrer veretése egy hazai harcossal, Omar Jasikával. A top 10-ből sokáig kirobbanthatatlan spanyol formája erősen visszaesett az elmúlt bő egy évben és kezdi elveszíteni a kapcsolatot a legjobbakkal. Nem indította jól a 2017-es évet sem, Brisbane-ben Jordan Thompson, Aucklandben pedig Robin Haase verte. Mindkét srácra 4.00 körüli oddsot adtak, ezek után nem tudjuk otthagyni 4.85-ért az ausztrált. Jasika még nagyon fiatal, de tavaly itt Melbourne-ben megcsillogtatta a tudását. 6.60-as oddson verte Ilja Marcsenkót, majd Jo-Wilfried Tsongával vívott egy kifejezettel élvezetes meccset. A közönség hathatós segítségével borsot törhet a spanyol orra alá.

További tenisz-tippekért látogass el a fórumunk Australian Open topikjába!