ATP-vb

Ferrer a csalódottak csatáját, Federer a csoportot nyerte

A londoni ATP-világbajnokság B csoportjának zárómeccsén a negyedik kiemelt David Ferrer 4:6, 6:3, 6:1 arányban verte a nyolcadikként rangsorolt Janko Tipszarevicset. Ezzel eldőlt, hogy Roger Federer lett a csoportelső, Juan Martín del Potro a második.

Ferrer és Tipszarevics szempontjából már nem volt tétje a meccsnek, azonban ennek az összecsapásnak az eredménye döntötte el a kvartett végkimenetelét: a spanyol győzelmével Federer, a szerb sikerével del Potro lett volna a csoportelső. 

A találkozót Tipszarevics kezdte jobban, Ferreren érződött ama csalódottság, hogy hiába nyer esetleg két mérkőzést, az sem lesz elég a továbbjutáshoz. A valenciai játékos rá egyáltalán nem jellemző módon már a második játékban hat ki nem kényszerített hibánál járt, s egy alkalommal közvetlenül a meccs elején az ütőjét is földhöz vágta. A spanyol 0:4-nél iratkozott fel a táblára, a későbbiekben azonban megkezdte a felzárkózást. 1:4-nél visszabrékelt, s noha azonnal elveszítette adogatójátékát, 2:5-nél két játszmalabda hárítása után ismét elvette Tipszarevics adogatását. Ferrernek 4:5-nél ismét adódott egy bréklehetősége, de a szerb ezúttal hárította azt, s utána a szettet is megnyerte (4:6).

Ferrer meggyötört arccal

A negyedik kiemelt azonban átmentette lendületét a második játszmára, Tipszarevics első adogatójátékában rögtön három bréklabdához jutott, s a másodikat értékesítve 2:0-ás előnybe került. A szett további részében mindkét oldalon egy-egy bréket jegyezhettünk fel, Ferrer kiegyenlített, a mérkőzés döntő játszmába torkollt (6:3).

Az imént egalizáló spanyolnak 0:1-nél még bréklabdát kellett hárítania, később azonban ő volt kedvező pozícióban, azonnal kihasználta az előtte adódó lehetőséget (2:1). Ezúttal Tipszarevics volt az akinél elgurult a gyógyszer, a szerb a játék közepén mérgében földhöz csapta ütőjét. A szerb ezt követően képtelen volt összeszedni magát, a következő négy játékot, s ezzel a meccset is elvesztette (6:1).

Így eldőlt, hogy Federer végzett a kvartett élén, del Potro a második helyen. Az elődöntőben ennek megfelelően Djokovics-del Potro és Murray-Federer összecsapásokat rendeznek.

ATP-világbajnokság, London
B csoport, 3. forduló
Ferrer (spanyol, 4.)-Tipszarevics (szerb, 8.) 4:6 6:3 6:1      
       
Korábban:      
del Potro (argentin, 6.)-Federer (svájci, 2.) 7:6(3) 4:6 6:3      
       
A csoport végeredménye:      
1. Roger Federer SUI 2 győzelem / 1 vereség 5-2
2. Juan Martín del Potro ARG 2 győzelem / 1 vereség 5-3
3. David Ferrer ESP 2 győzelem / 1 vereség 4-4
4. Janko Tipszarevics SRB 0 győzelem / 3 vereség 1-6
       
Az elődöntő párosításai:      
Djokovics (szerb,1.)-del Potro (argentin, 6.)      
Murray (brit, 3.)-Federer (svájci, 2.)