NHL

Búcsút int aktív karrierjének a Detroit élő legendája

  • Molnár Dávid

A 2006-os téli olimpiát megnyerő nagy hármas utolsó tagja is szögre akasztotta a korcsolyáját. Peter Forsberg és Mats Sundin után Nicklas Lidström is úgy döntött, hogy 42 évesen véget vet profi karrierjének. A védő legenda mind a húsz évét a Detroit Red Wingsben játszotta le.

Újabb klasszissal lett szegényebb a jégkorongvilág, miután csütörtökön, keleti parti idő szerint a délelőtti órákban Nicklas Lidström, a Detroit Red Wings csapatkapitánya bejelentette visszavonulását. A 42 éves védő mind a húsz NHL-es idényét a Detroitban húzta le, a csapatkapitányi C betű 2006-ban került a mezére, miután a másik legenda, Steve Yzerman szintén visszavonulót fújt.

Illusztris karrierje során mindent elhódított, amit csak el lehetett: négy Stanley-kupa (1997, 1998, 2002, 2008) győzelme mellett 2006-ban az olimpiai aranyat is elhódította. Hogy mindez nem csak a csapattársainak érdeme arról jól tanúskodik az is, hogy hétszer választották meg a liga legjobb védőjének (James Norris trófea), amit csak az egykori bostoni legenda, Bobby Orr tudott felülmúlni a maga nyolc Norris trófeájával. Mindezek mellett a klubhűség mintaképévé is vált, hiszen NHL csúcsot állított fel azzal, hogy mind az 1564 mérkőzését a Detroit színeiben játszotta le.