NHL

Ismét idegenben lett bajnok a Pittsburgh Penguins

Hajnalban harmadszor is győzni tudott Kaliforniában a Penguings, a 3-1-es idegenbeli sikerrel a Pittsburgh a bajnok.

Fennállása során negyedszer lett bajnok a Pittsburgh Penguins az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL), miután vasárnap a Stanley Kupa döntőjében negyedszer is legyőzte a San Jose Sharks csapatát, így összesítésben 4-2-vel bizonyult jobbnak. A rájátszás legértékesebb játékosának a Pingvinek csapatkapitányát, Sidney Crosbyt választották.

A vasárnapi, ötven halálos áldozatot követelő orlandói mészárlás miatt gyászszünettel kezdődött a találkozó, és a klubok - az első szünetben - megemlékeztek a pénteken elhunyt Gordie Howe-ra is. A bemelegítés alatt a játékosok a legendás hokis 9-es számát viselték fejvédőiken.

Crosby lett az MVP

A Penguins 1991-ben a Minnesota North Stars, 1992-ben a Chicago Blackhawks, 2009-ben a Detroit Red Wings, most pedig a San José ellen egyaránt idegenben lett bajnok, azaz mindig vendégként vehette át a Stanley Kupát.

A Pingvinek kapusa, Matt Murray 15 győzelemmel beállította az újonc hálóőrök rájátszáscsúcsát. Patrick Roy (Montreal Canadiens) 1986-ban, Ron Hextall (Philadelphia Flyers) 1987-ben, Cam Ward (Carolina Hurricanes) 2006-ban ért el 15 sikert a playoffban, és ebből a négyesből csak Hextall nem nyert Stanley Kupát.

Ezelőtt az utolsó négy kiírásban mindig nyugati együttes nyerte a bajnokságot.

A fogadóirodák a párharcot megelőzően is a Pingvineket tartották esélyesebbnek, hiszen rájuk 1.68-ért, míg a San Joséra 2.25-ért fogadhattunk.

euro-2016