Jégkorong

Ideje elfelejteni mindent, ami eddig történt, indul a rájátszás!

  • MVB80

Indul a Pingvin-vadászat, magyar idő szerint csütörtök hajnalban kezdetét veszi a rájátszás az NHL-ben.

16 csapat, amely 16 győzelemre van a mennybemeneteltől. A versenyben maradt NHL-klubok számára most kezdődik az év érdemi szakasza, amikor eldől, kik azok, akik csapzottan, hullafáradtan, borzasztó playoffszakállt növesztve vedelhetik a pezsgőt Lord Stanley kupájából, és kik azok, akiknek korán megkezdődik a nyaralás.

Az első meccsek szorzói
   
  1 x 2
Montreal-NY Rangers 2.05 3.45 2.85
Ottawa-Boston 2.60 3.45 2.20
Pittsburgh-Columbus 1.95 3.65 2.85
Minnesota-St. Louis 2.00 3.50 2.90
Edmonton-San Jose 2.05 3.45 2.80
Washington-Toronto 1.65 3.85 4.45
Chicago-Nashville 1.90 3.65 3.05
Anaheim-Calgary 1.95 3.55 3.05

Az idei bajnokságot az teszi igazán különlegessé, hogy ez a jubileumi, századik idény, és egyelőre nehéz egyértelmű favoritot kikiáltani. Ha mégis ki akarunk emelni néhány esélyest, akkor megemlíthetjük az alapszakasz-győztes Washingtont, a címvédésre készülő Pittsburghöt, a váratlanul nagyot domborító Columbust vagy a Montrealt, amely 1993 óta hajszolja a Stanley-kupát.

A keleti nagyhatalmak mellett nyugatról a Chicago kívánkozik az élre, de jó lesz odafigyelni a hosszú évek hányattatásai után magára találó Edmontonra is, az alapszakaszt 100 ponttal záró Connor McDavid valószínűleg a playoffra is készül a jobbnál jobb gólpasszokkal.

A Washington az első körben azzal a Torontóval találkozik majd, amely 2013 óta nem játszott a playoffban, és soraiban tudhatja az újoncként 40 gólig, valamint 69 pontig jutó Auston Matthewst. Bár az esélyek egyértelműen a Capitals mellett szólnak, a Torontóban Nazem Kadrinak és James van Riemsdyknak is pazar idénye volt, ráadásul a kispadon az a Mike Babcock ül, aki egyetlen edzőként mondatja el magáról, hogy tagja a tripla arany klubnak, vagyis Stanley-kupát, olimpiát és vébét is nyert már.

A Pittsburghre már az első körben nehéz feladat vár, a Columbus ugyanis nagyon felszívta magát erre az idényre, ráadásul a Pingvinek sok sebből véreznek, Kris Letang kihagyja a rájátszást, de Jevgenyij Malkin, Carl Hagelin és Chris Kunitz sem volt bevethető állapotban az utóbbi időben.

Egy éve Crosby súlyzózhatott a Stanley-kupával

A Montreal a Rangersszel találkozik, amelyet idén minden meccsen lenyomott, de a New York-iak kapujában az a Henrik Ludqvist kapkodja le a lövéseket, aki igazi specialistának számít a rájátszásban.

A negyedik keleti párban az Ottawa a Bostonnal csap össze, és az alapszakaszban a kanadaiak ráleltek a Bruins elleni receptre, mert minden csatát sikeresen vívtak meg ellene, de a Brad Marchand, Patrice Bergeron, David Pastrnak trió vezérletével a Bocsok most akár vissza is vághatnak.

A nyugati nyolcas egyik favoritja, a Chicago háromszor lett bajnok a 21. században, és a Nashville ellen nagyon jól ment Patrick Kane-éknek, ötből csak egyszer nem tudták megverni őket. A Nashville a védelmében és Pekka Rinne kapusban bízhat.

A Minnesota a liga egyik legkomplexebb csapata, amelynek nincs igazán gyenge pontja, és ez a St. Louis elleni párharc során döntő lehet. A Bluesnak viszont Vlagyimir Taraszenko személyében van olyan játékosa, aki egyedül képes eldönteni meccseket.

Az Edmonton-San Jose párosítás könnyen lehet, hogy hétmeccses thrillert hoz majd, és a Cápák csak azért tűnnek némileg esélyesebbnek, mert tele vannak rutinos rókákkal, akik pontosan tudják, milyen érzés a playoffban karistolni a jeget, az előző szezonban konkrétan a döntőig jutottak. Meglátjuk, a McDavid-faktor meddig repítheti az Oilerst.

A Calgary hatalmasat hajrázott, január vége óta mindössze kilenc meccset bukott el, és ha ez a lendület kitart, akkor az Anaheimet is könnyen elintézhetik. Még úgy is, hogy a Kacskák az alapszakaszban ötből négyszer jobbnak bizonyultak.

De a múlt ilyenkor már semmit sem számít, hatalmas közhely, de a playoff mindig teljesen speciális időszak, amikor hősök nőnek ki a semmiből, és teljesen felesleges előre okoskodni, mert bármikor borulhatnak az esélyek.

Nem véletlen, hogy 1998 óta egyetlen csapat sem tudta megvédeni a címét.

Az NHL honlapján tippelő 21 szakértő közül 16 vár Washington-Chicago döntőt, nagyjából két hónap múlva megtudjuk, igazuk volt-e.