Szerencsejáték-ipar

Európát is megfertőzi az amerikai fogadási kultúra

  • varin

A fogadási lehetőségek bővülnek, egyre nagyobb az érdeklődés a tengerentúli ligák után.

Kár is lenne tagadni, az elmúlt években ugrásszerűen nőtt Magyarországon a tengerentúli ligák fanatikusainak száma. A megnövekedett televíziós közvetítések és annak a lehetősége, hogy streamen gyakorlatilag bármilyen NBA-, NHL-, MLB- vagy NFL-mérkőzést megtekinthetünk, sokszorosára növelte ezen sportok szerelmeseit. A Sport Televíziók már kiemelten foglalkoznak a négy major ligából hárommal és bizony nem kell meglepődnünk, ha hamarosan az MLB is betör Európába. Az egyre nagyobb érdeklődés pedig egyre nagyobb fogadási volument is jelent.

Az egyik brit fogadóiroda bevallása szerint jelenleg körülbelül 348 fogadási opció közül választhatnak a fogadóik, noha ebben csak az MLB, az NFL és az egyetemi amerikaifoci küzdelmei vannak benne. "Ez egy évek óta tartó építkezés eredménye. Az a faktor, hogy az NFL évek óta jelen van Londonban, hogy ebben a hónapban három amerikaifoci-mérkőzést is rendeznek nálunk, tovább erősíti a sportág iránti rajongást. Egyértelműen globalizálódik az amerikai sport, áttörte az Atlanti-óceán határát" - nyilatkozta egy szakértő.

"A kiterjesztett televíziós közvetítések és a streamek lehetővé teszik, hogy az emberek egész hétvégén ezzel legyenek elfoglalva. A legnagyobb eseményekre az irodák hatalmas fogadási kínálattal készülnek a legnagyobb eseményekhez, az emberek pedig már sokkal szívesebben fogadnak egy NBA- vagy NFL-rangadóra, mint mondjuk egy másodosztályú focimeccsre."

Ugyanakkor a legtöbb fogadási szakember szerint Európában még meg kell tanítani kicsit az amerikai sportfogadási kultúrát, hiszen közel sem ugyanolyan fogadási opciók és szokások vannak a két kontinensen. "Például a hendikepes fogadás egy olyan eleme az amerikai sportonak, amely a tengerentúlon igencsak népszerű és bevett szokás, míg az európai fogyasztók számára kevésbé használt. Meg kell barátkoztatni őket is például az eltolható hendikepekkel, ez azonban hosszútávon biztosan kifizetődő az irodák számára."

A szakértők kiemelték továbbá, hogy az amerikai sportok nem csak a fogadási lehetőségeket szélesítették ki, de megváltoztatták az azokhoz való hozzáállást is. "Egyre többen fordulnak a statisztikákhoz is a nyer számokhoz. Ezt főleg az élő fogadásnál lehet érzékelni, ami korábban szintén inkább az Egyesült Államokban volt jellemző".