NHL

Csúcsdöntésre és ünneplésre készül a Pittsburgh

  • mti.hu
  • MTI

A Pittsburgh Penguins úgy vezet összesítésben 3-1-re a San Jose Sharks ellen az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjében, hogy még egyetlen másodpercig sem volt gólhátrányban, és ha a magyar idő szerint pénteken hajnalban esedékes ötödik mérkőzésen sem lesz előnyben nyugati riválisa, akkor beállítja az NHL-es rekordot.

A liga honlapja szerint a finálék történetében eddig kétszer fordult elő, hogy egy csapat úgy nyerte meg a Stanley Kupát, hogy nem volt gólhátrányban. Ez a bravúr 1952-ben a Detroit Red Wingsnek sikerült a Montreal Canadiens ellen, majd 1960-ban a Montrealnak a Toronto Maple Leafsszel szemben.

A Penguins legutóbb a Tampa Bay Lightning elleni keleti döntő ötödik felvonásán állt hátrányban, így már 435 perc 46 másodperce tart a jó sorozata. Az azóta elszenvedett két veresége "hirtelen halálban" következett be.

Hogy milyen sikerességgel fordítanak a csapatok 1-3-ról, arról ITT olvashatsz statisztikát.

A Penguins 1991-ben a Minnesota North Stars, 1992-ben a Chicago Blackhawks, 2009-ben a Detroit ellen lett bajnok, de mindhárom esetben idegenben, azaz ha a következő találkozót megnyeri, akkor fennállása során először ünnepelhet saját közönsége előtt. A négy fő tengerentúli sportágban (amerikaifutball, baseball, kosárlabda, jégkorong) utoljára 1960-ban tudott ünnepelni hazai pályán pittsburgh-i klub: a baseballos Pirates múlta felül a New York Yankeest.

A Pingvinek kapusának, Matt Murray-nek már csak egyetlen siker hiányzik, hogy beállítsa az újonc hálóőrök rájátszáscsúcsát. Patrick Roy (Montreal) 1986-ban, Ron Hextall (Philadelphia Flyers) 1987-ben, Cam Ward (Carolina Hurricanes) 2006-ban ért el 15 győzelmet a playoffban, közülük Roy és Ward Stanley Kupát nyert, és most Murray is bajnok lehet még egy diadallal.

A döntő negyedik összecsapásán Jevgenyij Malkin ütötte a győztes gólt, ezzel már 10 ilyen találata van, és a klub történetében csak Jaromir Jagr (14) és Mario Lemieux (11) gyűjtött ennél többet.

hatharom.com-tipp: Pittsburgh Penguins (mérkőzés győztese)
TippmixPro @1.60