NHL

Az Ottawa újabb pofont adott a winnipegi álmoknak

  • Molnár Dávid

Nem könnyítették meg a rájátszás-résztvevőkre tippelők dolgát az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 165. napjának eredményei. Fontos két pontot zsebelt be a Calgary és a San Jose közvetlen riválisok ellen, míg az Ottawa a Winnipeg Jets törekvéseit hátráltatta idegenbeli győzelmével. A Detroit zsinórban 21.-szer tagja az NHL rájátszásának a Columbus elleni kiütést követően.

Nincs testvérszeretet

Az Ottawa Senators már fél lábbal benn van a rájátszásban. A Winnipeg Jetsnek pedig minden egyes pontra szüksége van, ha visszatérésének első évében rögtön rájátszásba szeretne kerülni. Két kanadai csapat, mely kölcsönösen kisegíthette volna egymást, de az Ottawa Senators tagjai fejében meg se fordult hasonló gondolat – még csak pontot sem engedtek a hazaiaknak.

A Senators veterán csapatkapitánya, Daniel Alfredsson kétszer is betalált a záró játékrészben, mellyel nagyjából szöget is ütött a Jets koporsójába. Evander Kane alig három perccel a vége előtt visszahozta a hazai reményeket, miután a videóbíró által is megvizsgált találatát elfogadták, és mellyel kiegyenlített a Jets, de fél perc sem telt el, és Alfredsson visszaállította az ottawai előnyt. Milan Michalek állította be a végeredményt, üres kapuba talált be, a gólnál Jason Spezza szezonbeli 50. gólpasszát jegyezte.

Evander Kane

A Winnipeg hátránya így már hat pontossá csúcsosodott a nyolcadik helyezett Washington Capitalsszel szemben, hat mérkőzéssel az alapszakasz vége előtt. Nagy csodára lenne szüksége a kanadai együttesnek, ha idén rájátszásba szeretne jutni, hiszen a szintén 84 ponttal álló, és mostanában lehengerlő formában játszó Buffalo Sabresnek is legalább hat pontot kellene veszítenie a hátralévő találkozókon, míg a Jetsnek a maradék rangadókat mind meg kellene nyernie.

21 éve az elit között

Nem először aratott a szezon során ilyen kiütéses győzelmet a Detroit Red Wings, de valószínűleg egyik sem volt olyan édes, mint a Columbus elleni 7-2, mellyel a csapat bebiztosította helyét a rájátszásban – immáron sorozatban 21. éve.

Hogy ez mekkora eredmény, azt jól mutatja, hogy a liga második leghosszabb playoff-részvételével büszkélkedő San Jose Sharks csak zsinórban hét rájátszással büszkélkedik, és idén könnyen véget érhet ez a sorozat. Az NBA-ben a San Antonio Spurs tizenötnél járhat majd, ha idén is bejutnak, a Philadelphia Phillies az MLB-ben az elmúlt öt rájátszásban részt vett, míg az NFL-ben a Baltimore Ravens dicsekedhet azzal, hogy az utóbbi négy esztendőben játszhatott a posztszezonban. Mindenesetre az biztos, hogy a lockout óta egyelőre a Detroit az egyetlen csapat az NHL-ben, mely minden évben kiharcolta magának a rájátszást. Egyébként a mostani Red Wings franchise rekordot is döntött, a Detroit 1939 és 1958 között zsinórban húsz alkalommal jutott be a rájátszásba, de immáron ez a csúcs is a múlté.

Nehéz dolguk nem volt a Vörös Szárnyaknak, a svéd kontingens tagjai gondoskodtak róla, hogy kétség se férjen hozzá, hogy ki lesz ennek a találkozónak a győztese. Már az első tíz perc után néggyel mentek a hazaiak, Tomas Holmström kétszer is eredményes volt emberelőnyben, de betalált Nicklas Lidström is, valamint Henrik Zetterberg is észrevetette magát négy gólpasszal.

A játéknap további mérkőzései

Új gólrekordere van a Tampa Bay Lightningnak, miután Steven Stamkos meglőtte szezonbeli 53. találatát a Philadelphia elleni siker során. A Flyersnek ez volt csupán a harmadik veresége az elmúlt tizennégy találkozó során.

Négy gólt szereztek a Calgary Flames játékosai a második harmadban, ami elegendőnek bizonyult a Dallas megverésére, ezzel pedig óriási két pontra tettek szert a kanadaiak a rájátszás kiharcolásának érdekében.

A Vancouver lenullázta a Los Angeles Kingst, Roberto Luongo 38 védést bemutatva jegyzett shutoutot. A Canucks egyben elérte a 100 pontos határt is, immáron zsinórban negyedik éve, és két pontra megközelítette a nyugati és ligaelső St. Louis Bluest.

Nem látszódott meg a Coloradón és a San Josén, hogy mindkét gárda a playoffért küzdene. A Cápák könnyedén siklottak át a Jetiken 5-1-re, és ezzel a sikerrel, valamint a Kings és a Stars bukásának hála, a Sharks átvette a vezetést a csoportjában.

NHL
165. játéknap
Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets 7-2
Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning 3-5
Winnipeg Jets - Ottawa Senators 4-6
Calgary Flames - Dallas Stars 5-4
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings 1-0
San Jose Sharks - Colorado Avalanche 5-1