NHL

Kiütések és tuti rájátszás a Rangersnek

  • Molnár Dávid

Nem adódott panaszkodhattunk kevés gól miatt az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) hétfői játéknapján. A Boston 8-0-ra nyert a csoportrivális Toronto Maple Leafs ellen, míg a Buffalo 7-3-ra diadalmaskodott idegenben, Tampa Bayben.

Újabb szög a koporsóba

A legtöbb Toronto-drukker amilyen nagy elvárásokkal kezdte meg a szezont, mostanra már azt kívánhatja, hogy minél előbb fejeződjön be az alapszakasz. A Maple Leafs a szezonban hatodszorra sem tudta elhalászni a két pontot a csoportrivális Boston Bruins elől, és az idei hagyományokhoz híven újabb hatalmas pofonba szaladt bele a kanadai együttes.

A Boston már-már késő őszi formáját idézve lépett túl a Torontón, és rakta még jobban helyre a saját önbizalmát. A cserestop napján érkezett Brian Rolston négy pontot szerezve vezényelte kiütéses győzelemre a címvédő együttest, a játékosok meg sem álltak, míg nyolc góllal ki nem tömték a James Reimer és Jonas Gustavsson által is védelmezett kaput.

A címvédőkre egyáltalán nem találta meg az ellenszert az idén a Toronto. A hat találkozón a Boston összesen 36-10-es gólarányt halmozott fel, és emellett volt még egy 7-0-s eredmények is november elején. Tim Thomast meg sem dolgoztatták igazán a mérkőzésen, mindössze tizenhárom védést hárítva érte el szezonbeli ötödik shutoutját.

A Bostonnak a lehető legjobbkor jött ez az eredmény, melyre már tényleg tudnak építeni a szombati Philadelphia elleni sikert követően. A Torontónak meg minden bizonnyal ez volt az utolsó szög a koporsóba – bár matematikai esélye továbbra is van a csapatnak a rájátszásra, az utóbbi idők játékát tekintve elképzelhetetlennek tűnik, hogy a hátralévő mérkőzésekre feljavuljon a játékuk.

Megvan a második x

A New York Rangers kvalifikálta magát másodikként a rájátszásba az NHL-ben, miután hazai pályán kiharcolta a győzelmet a New Jersey Devils ellen. Igazi playoff-hangulata volt a mérkőzésnek, melynek már az első másodpercei izgalmat tartogattak: rögtön az első korongbedobás után tömegverekedés tört ki három hazai, illetve három vendég játékos között, amihez később még egy csatlakozott az Ördögök részéről. Bryce Salvador a vérző Ryan Carter segítségére sietett, ám bajtársiasságát büntetéssel jutalmazták a bírók.

A folytatás is Rangers-Devils derbihez hűen paprikás hangulatban telt el, ám a kezdeti verekedés következményei inkább a hazaiaknak kedvezett, miután Brandon Dubinsky már a második percben előnyhöz juttatta a Rangerst. Az előny pedig végig kitartott a mérkőzés során, bár a Devils szorgosan kapaszkodott, azonban a végén a kapus lehozatala csak újabb bekapott gólt eredményezett.

A 4-2-es győzelmével a Rangers lett az NHL második, és a keleti főcsoport első csapata, mely már biztos lábbal benn van a rájátszásban. A St. Louis Blues még szombaton nyerte el bérletét a posztszezonra, a Zenészek, a Parkőrökhöz hasonlóan rég nem látott jó szezont futnak.

A játéknap további mérkőzései

Tovább reménykedhetnek a Buffalo Sabres játékosai, hiszen kiütéses győzelmüknek hála a rájátszásért folytatott verseny sűrűjében maradtak. A Szablyások hét góllal keserítették el a hazai közönséget.

A Washington nem szerzett kínos perceket magának a Buffalo győzelme miatt, mivel a fővárosiak is be tudták gyűjteni a két pontot, méghozzá egy jóval nívósabb ellenfél otthonában. Alexander Ovecskinék a Detroit Red Wings vendégeként sziporkáztak, és tartották fenn a két pontos különbséget a közvetlen üldözőt képző Buffalóval szemben.

A Vancouvert is a lehető legrosszabbkor érte utol a visszaesés, amit a legújabb Minnesota elleni 2-0-s eredmény is jól példáz. A kanadaiak az utóbbi tíz mérkőzésükből csupán hármat nyertek meg, és bár továbbra is másodikak pontszámban keleten, csapnivaló játékuk elegendő aggodalmat adhat a szurkolóknak.

NHL
Hétfői eredmények
Boston Bruins – Toronto Maple Leafs 8-0
Tampa Bay Lightning – Buffalo Sabres 3-7
Detroit Red Wings – Washington Capitals 3-5
New York Rangers – New Jersey Devils 4-2
Minnesota Wild – Vancouver Canucks 2-0
San Jose Sharks – Anaheim Ducks 3-5