NB I előzetes

Zalaegerszegen beszélgettek, Debrecenben játszottak

  • Göbölyös János

Az OTP Bank Liga második fordulójának nyitómérkőzésén a Vasas ellen repülőrajtot vett Debrecen ahhoz a Zalaegerszeghez látogat, amelyik a múlt héten Diósgyőrben méretes zakóba futott bele. Tűz és víz. Az utolsó fogadja az elsőt, nézzük, milyen esélyekkel.

Szakály Péter cselez a Zalaegerszeg-Debrecen bajnoki mérkőzésen 2011 májusában

OTP Bank Liga, 2. forduló
Zalaegerszegi TE FC - Debreceni VSC-TEVA
Zalaegerszegi TE FC–Debreceni VSC-TEVA
ZTE Aréna, 07.22., péntek, 18.00 (SportM)
Vezeti: Szabó Zsolt (Kispál R., Tóth V.)
Hathárom-tipp: X


A Loki kapcsán sokan gondolják úgy, hogy a csapat a tavalyi gyengélkedés után ismét a bajnoki cím egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő, míg a Zetének gondjai lehetnek, ha nem tudja stabilizálni a védelmét. Tény, hogy Kondás Elemér együttese elsöprő támadójátékkal mutatkozott be, Csank János számára azonban csakúgy, mint az előző szezon nagy részében, a hátsó alakzat kapitális hibáinak kijavítása jelentheti a legnagyobb feladatot. A két csapat aktuális formája mégsem sejtet egyértelmű vendégsikert, hiszen a DVSC az előző bajnokságban éppen vendégként mondott sokszor csődöt, míg a zalaiak otthon többnyire elfogadható teljesítményt nyújtottak.

A héten történt valami Zalaegerszegen, ami minimum jelzésértékű. A klubelnök elbeszélgetett az edzővel, és egy ilyen találkozó nálunk nem sok jót sejtet. Főleg nem akkor, ha az egy súlyos vereség után történik. Nos, Nagy Ferenc higgadtan nyilatkozott az egyeztetés után, miközben méltatta a szakembert, kitért eddigi sikereire, megjegyezte, hogy "nem szeretnék, ha ott folytatódnának a dolgok, ahol a tavasszal abbamaradtak, és ha Csank kicsit módosít a programon, annak biztosan meglesz a pozitív következménye."

Kocsárdi Gergely, a ZTE csapatkapitánya a Zalai Hírlapnak adott nyilatkozatában szintén a védőmunka megerősítését emelte ki: "Az első hazai meccs lesz, illene jól bemutatkoznunk. Új fiúk is vannak a csapatban, s nekik sem mindegy, hogyan debütálnak. Jó lenne az első pontokat is megszerezni, de ehhez sokkal fegyelmezettebben és szervezettebben kell majd futballoznunk, mint Diósgyőrben. A Lokit jó csapatnak tartom, általában sok gólt rúgnak, a támadó szekciójuk nagyon hatékony. Jelentős mozgás nem volt a keretükben, de látatlanban úgy érzem, jól erősítettek. A védekezésünkre mindenképpen nagyon oda kell figyelnünk, a vendégeink hátsó alakzatát viszont még Mészáros visszatérésével sem tartom feltörhetetlennek."

Kondás Elemér szerdán nemzetközi mérkőzéssel próbálta formában tartani játékosait, és ez tökéletesen sikerült. A DVSC a nyáron szerződtetett Nikolic kettő illetve Lucas és Illés egy-egy góljával 4-1-re legyőzte a román FC Branesti együttesét. Az említett játékosok közül egyébként egyik sem játszott a Vasas ellen, tartalékok tehát még vannak a csapatban...

Forma-index (az elmúlt öt mérkőzés alapján)
Zalaegerszeg-Debrecen
  ellenfél eredmény pontszám
ZALAEGERSZEG      
  Inter Zapresic 1-1 1
  Amkar Perm 0-1 0
  Slaven Belupo 1-1 1
  Sopron 1-3 0
  Diósgyőr 1-4 0
Aktuális forma-index*     0,4
DEBRECEN      
  FC Bihor 1-2 0
  FK Zlatibor 1-1 1
  MKF Kosice 2-2 1
  Vasas 5-2 2
  FC Branesti 4-1 2
Aktuális forma-index*     1,2


*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)