Heti 6:3

Szabicsot és Stiebert a válogatottba, rendet a kézilabdázóknál!

  • Maruzsa István

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti Hatos

1. Szabics Imre a rutinjával, Stieber Zoltán a fiatalos lendületével követel helyet a válogatottban

Szabics Imre a Sturm Graz labdarúgója
Öt mérkőzést játszott a Sturm Graz az osztrák Bundesligában és egyet az Osztrák Kupában, ezeken Szabics Imre összesen négy gólt lőtt. Ezzel óriási szerepet vállalt abban, hogy csapata átvette a vezetést a bajnokságban, sőt, már négypontos előnyben van az Austria Wien előtt. Az utóbbi időben többször is sérelmezte, hogy a válogatottnál már nem veszik számításba, és bár ezt nem neki kellene Egervári Sándor fejére olvasnia, azért van benne valami. A nemzeti csapatnál ugyanis állandó hiány van gólerős csatárokból, és egy jó formában lévő támadó mindig jól jön az aktuális szövetségi kapitánynak. Egervári mester Azerbajdzsán és Hollandia ellen Tököli Attilára szavazott, a nyári találkozókon viszont akár a szezon végére jó formába lendülő Szabicsot is bevethetné. Elvégre szükség van a nemzetközi rutinnal rendelkező játékosokra.

Szabics Imre gólja a 4-0-ás Mattersburg elleni győzelem alkalmával


Eközben pedig a lendület, a gyorsaság, a finesz is kell, ami a még aacheni, de nemsokára mainzivá váló Stieber Zoltánban van meg. Hétvégén duplázott, ezzel tíz gólnál tart, emellett pedig 17 gólpasszt is kiosztott már az idényben. Előkészítőkben állítólag nem áll rosszul a magyar foci, mégsem emlékszem, hogy olyan sok meccsünk lett volna, ami azon ment el, hogy kimaradt 8-10 ordító helyzet. Az utánpótlásra tehát szükség van, ráadásul Stieberrel is nőhet a lehetséges taktikai variációk száma. Őt is jó lenne látni Luxemburg és San Marino ellen, hisz ezek a mérkőzések elvileg jók lesznek a gyakorlásra és az önbizalomgyűjtésre.

2. Buzánszky Jenő és Grosics Gyula a Nemzet Sportolói lettek

Furcsa dolog a Nemzet Sportolója cím. Egyrészt jó, hogy van, hiszen rengeteg olyan sportember van, aki elért eredményeihez méltatlan körülmények között él, így óriási szüksége lenne a kintütetéssel járó havi járandóságra. Másrészt diszkriminatív is, hiszen rengeteg olyan sportember van MÉG, aki elért eredményeihez méltatlan körülmények között él, így óriási szüksége lenne a kintütetéssel járó havi járandóságra.

Most mindenesetre biztosan jó helyre került, ráadásul egyből két jó helyre. Polyák Imre halála után ugyan csak egy hely üresedett meg a tizenkét fős körben, de az Országgyűlés döntése értelmében eggyel növelték a kitüntethető személyek számát, így egyszerre kaphatta meg Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat kapusa és jobbhátvédje. Ha valakit meg kellene győzni a kitüntetés jogosságáról, íme a két legenda legfontosabb eredményei: világbajnoki ezüstérem, olimpiai bajnoki cím, 86 illetve 49 válogatottság, az angol válogatott legyőzése a Wembley Stadionban, több mint négyéves veretlenségi sorozat hivatalos találkozókon, stb.
Gratulálunk!

3. Megszerezte a bajnoki címet a Borussia Dortmund

A dortmundi játékosok ünnepelnek a bajnoki cím megszerzését követően
A sárga-feketék az első forduló és az utóbbi néhány kör kivételével abszolút dominánsak voltak a Bundesligában. Elképesztő lendülettel játszottak, szó szerint lesöpörték minden ellenfelüket a pályáról. Március közepén ugyan visszavettek, inkább csak hazai pályán tudták hozni az eredményeket, de már ez is elég volt ahhoz, hogy biztosan övék legyen a Salátástál. Szombaton a Nürnberg ellen megvillantottak valamit az ősszel mutatott formájukból, így előkerülhettek az óriási söröskorsók,amikből Jürgen Klopp vezetőedző nyakába is bőségesen folyt a sör.

4. Az Európa Liga jobb, mint a BL

A megállapítás talán erős, de az biztos, hogy a csütörtöki Porto-Villarreal és Benfica-Braga találkozók sokkal jobban sikerültek, mint mondjuk a Real Madrid-Barcelona találkozó. Lehet, hogy a portugál csapatok nem sok reklámpénzt mozgatnak meg, és emiatt az ebben érdekeltek vakarják a fejüket, de az biztos, hogy őszinte és látványos focit játszanak. Mindkét meccsen zakatoltak a csapatok oda-vissza, helyzeteket alakítottak ki, gólokat lőttek. És a végén mindkét helyszínen a jobb nyert - ez mondjuk Madridban is bejött. Ráadásul csak az egyik párharc dőlt el, de ott is meglepő lenne, ha a Villarreal azért legalább nyerni nem próbálna meg a visszavágón. Ez ugyan a Szpartak Moszkvának finoman szólva sem jött be az előző körben - otthon is ötöt kaptak az idegenbeli pofon után -, de legalább mi jól szórakozhatnánk. A Braga-Benfica mérkőzéstől pedig kifejezetten sokat várhatunk, hisz a Braga kikapott ugyan, de lőtt idegenben gólt, azaz azon a meccsen még bármi lehet.

5. A francia jégkorong-válogatott Kassa helyett Krakkóba utazott, hogy részt vegyen a világbajnokságon

Kelet-közép-Európából nézve akár a negatív oldalra is kerülhetett volna ez a hír, hiszen a franciák valószínűleg Bukarestbe is minden gond nélkül elutaztak volna, ha mondjuk Budapestre kellett volna jönniük. Ez pedig azt mutatja, hogy hiába van már itt a környéken is néhány EU-s tagország, a nagy Nyugatnak még mindig fogalma sincs, mi van az Alpokon túl. Ennek ellenére olyan sokáig nevettünk az ügyön, hogy muszáj volt ide tenni. Már csak az arcokat lett volna jó látni, amikor kiderült, hogy rossz országban vannak. Egyáltalán mikor derülhetett ki? A repülőn szólt egy stewardess? A reptéren nem várt senki a csapatra? Szlovákul próbálták szólongatni az embereket, de azok nem értették? (A franciák! Valószínű...)
Mindenesetre így is jobban jártak, mintha mondjuk egy jó messzi orosz városkával keverik össze Kassát, hiszen így csak háromszáz kilométert kellett buszozniuk a szállásukig. Az első két mérkőzésüket egyébként elveszítették a tornán, de nem valószínű, hogy a közjáték miatt...

6. Lehet NFL-szezon ősszel

A pénzen acsarkodó tulajdonosok és játékosok megegyezni ugyan még nem tudtak az amerikai futball-ligában, de zajlik közöttük az új kollektív szerződés létrehozását elősegíteni hivatott per, és ennek részeként Susan Nelson bírónő úgy döntött, hogy ha ideiglenes szabályokkal is, de a shownak folytatódnia kell. Az NFL ugyan az összes lehetséges helyen fellebbezett és a bírónő illetékeségét is megkérdőjelezte, de egyelőre úgy tűnik, lesz szezon ősszel.

Heti Hármas

1. Focigyilkos El Clásico

Dani Alves, a Barcalona brazil hátvédje fetreng egy rúgás után a Real Madrid elleni meccsen
A Real Madrid és a Barcelona harmadik mérkőzése, a Bajnokok Ligája elődöntőjének odavágója talán még az előtte lejátszott két meccset is alulmúlta, legalábbis a játékosok és az edzők viselkedését tekintve mindenképp. Úgy a pályán, mint azon kívül, a találkozó előtt, alatt és után egyaránt. José Mourinho szokás szerint lelki terrorral jött, Guardiola felvette a kesztyűt, ez mindenkit felbátorított, a gyepen a rugdosódás és a színészkedés ment mindkét oldalon, játszani csak a Barcelona akart, de a katalánok is csak kicsit. Kíváncsian várom, hogy a nagy sorozatot lezáró negyedik mérkőzésen már fegyvert is visznek-e magukkal a játékosok a háborúba, vagy inkább megpróbálnak játszani egy jót. Előbbire nagyobb esélyt látok...

2. Áll a bál a kézilabdázóknál - már megint

Valami nincs rendben a magyar kézilabda körül. Szinte nincs olyan hónap, hogy ne pattanna ki valamelyik válogatott kapcsán valami botrányos ügy, és ez finoman szólva nem tesz jót a sportágnak. Lehet, hogy ez unalmasan hangzik, de muszáj addig ismételgetnünk, amíg az illetékesek észre nem veszik.

Most az derült ki, hogy Mocsai Lajost a női válogatott egyes játékosai(!) decemberben felkérték, hogy ugyan túrja már ki Mátéfi Esztert a szövetségi kapitányi pozícióból, és vezesse ő a szakmai munkát. Tény, hogy ha Mocsait klónozhatnánk, az sokat segítene a lefelé tartó magyar kézilabda helyzetén, de azért az abszurd lenne, ha egyetlen ember nyakába akarnánk rakni a sportág minden baját, mondván, ő úgyis megoldja. A módszer pedig még elkeserítőbb, mint maga az ötlet. Hétfőn Pálinger Katalin csapatkapitányként nyílt levélben kérte korábbi kapitányát, hogy nevezze meg a bűnös(öke)t, amit Mocsai Lajos megtagadott, és kijelentette, hogy lezártnak tekinti az ügyet. Azt nem tudom, hogy örökre el kellene-e tüntetni a furkálódókat a válogatott közeléből, vagy játékosként túl értékesek-e ehhez, de az biztos, hogy valami nincs rendben a magyar kézilabda körül...

3. Rudolf Gergelyt két mérkőzésre eltiltották

A csatár a hivatalos megfogalmazás szerint inzultálta a játékvezetőt a Bari-Sampdoria mérkőzés után. Bármi is történt az öltözőbe menet, annak nem kellett volna megtörténnie. Már csak azért sem, mert hiába a reklamálás, változtatni úgysem fog az ítéletein a bíró, pláne nem a meccs után. Akkor már csak ártani tud a játékos a csapatának, ahogy azt Rudolf Gergely is tette. Persze nem voltam ott, nem hallottam, hogy mit mondott, de ha a fegyelmi bizottság elé kerültek a szavai, akkor annak valószínűleg volt is valami alapja. Remélem, legközelebb inkább gólokkal igyekszik észrevetetni magát.