NFL

Bírói döntés értelmében lehet amerikai futball-szezon ősztől

Az NFL még küzd Nelson bírónő ítélete ellen

Mint azt sokan tudhatjátok, a profi amerikai futball-liga (NFL) és a játékos-szakszervezet (NFLPA) közötti kollektív szerződés idén tavasszal lejárt, így eddig úgy tűnt, hogy a következő szezon elmarad a világ legnagyobb sportüzletének számító bajnokságban. A probléma - természetesen - épp a pénz, ám most úgy tűnik, egy bírósági döntés nyomán gyorsan véget érhet az egész ügy. Vagy mégsem?

A fő gond, hogy korábban nem sikerült meghosszabbítani a kollektív szerződést, mivel a csapattulajdonosok - tulajdonképpen a liga - szerint a játékosok túl nagy részhez jutnak a bevételekből, ők viszont természetesen nem hajlandóak lemondani arról, amit már korábban kiharcoltak maguknak. A tárgyalások nem vezettek eredményre, így a szakszervezet feloszlatta önmagát, a játékosok pedig csoportosan (Brady kontra NFL "címszó") alatt perbe fogták a ligát, hogy így kényszerítsenek ki egy új szerződést.

Susan Nelson bírónő pedig úgy döntött, hogy felfüggeszti az úgynevezett lockoutot - azaz felfüggeszti a felfüggesztést -, és arra kötelezi az NFL-t, hogy folytassa a működését, és rendezze meg a következő szezont. A kérdés azonban természetesen nem oldódott meg ilyen könnyen, hiszen az illetékesek nem nyelnek le csak úgy egy ilyen békát.

Először is megkérdőjelezték a bírónő illetékességét a kérdésben, másodszor pedig fellebbeztek nála és a másodfokú bíróságnál a döntés visszavonását kérve. Ha valahol sikerrel járnak, marad a szünet, ha nem, akkor kötelesek ideiglenes szabályzatot alkotni, és elkezdeni a 2011-es idény előkészületeit. Közben pedig folytatódik majd a csoportos per, amelynek célja, hogy kikényszerítse egy új kollektív szerződés megkötését, ami a liga rendes működését szabályozza majd a jövőben.

A Pittsburgh Steelers játékosai érkezdnek a klub edzőközpontjába az NFL lockout feloldása után 2011 áprilisában

A játékosok a döntés értelmében már meg is látogatták csapataik irodáit és edzőközpontjait - ahonnan egész egyszerűen ki voltak tiltva -, a munka azonban még nem kezdődött el, hiszen megvárják a másodfokú eredményt is.

A helyzet tehát bonyolult, de jelen állás szerint nem lesz szünet az NFL-ben, ami egyébként semmilyen szempontból nem hiányozna a feleknek. A tulajdonosok ugyan nyilvánvalóan könnyebben átvészelnék, de nekik is jelentős lenne a káruk. Elég, ha a kosárlabdaliga, az NBA, vagy a hokiliga, az NHL szüneteire gondolunk 1998-ból illetve 2004-05-ből, amik elég tevékenyen hozzájárultak ahhoz, hogy a sportágak veszítsenek a népszerűségükből, és az NFL mostani uralkodó helyzetébe kerüljön...