NHL

K.O. a tizenegyszeres bajnoknak

A Detroit 1993 óta nem kapott 10 gólt egy meccsen

Nagy vereségbe szaladt bele a Detroit Red Wings saját csarnokában az NHL szerdai játéknapján. A rájátszásról szinte biztosan lemaradó St. Louis Blues 10-3-ra verte a tizenegyszeres bajnokot. A Carolina közelebb került a New York Rangershöz a playoffért folytatott harcban, miután lemosta a Montréalt, míg a Parkőrök nem bírtak a Buffalóval. Az Anaheim nagy szolgálatot tett a címvédőnek.

A Detroit Red Wings eddig tizenegyszer hódította el a Stanley-kupát, legutóbb három éve, és az utóbbi másfél évtizedben, így idén is mindig a nagy esélyesek közé tartozik. A St. Louis Blues nem tartozik a menők közé, sosem volt még bajnok, 2000-ben megnyerte az alapszakaszt, de akkor is a rájátszás első körében kikapott. Idén már szinte biztosan nem is lesznek ott a playoffban, de azért a hajrában még kiosztottak egy nagy pofont idegenben a Detroitnak.

A Detroit és a St. Louis játékosai küzdenek a két csapat NHL-meccsén 2011 márciusában

Pedig a mérkőzés a papírformának megfelelően indult. Mike Modano a hazaiaknak szerzett vezetést a hatodik percben, de a Blues az első negyedóra végén egyenlíteni, majd fordítani tudott. Bertuzzi ugyan még egalizált, de így is vendégelőnnyel vonultak a csapatok az első szünetre, mivel Porter is betalált a másik oldalon. A henger azonban csak a második harmadban indult be igazán. A játékrész közepén már 2-6 volt az állás, és hiába jött Zetterberg szépítő találata, még a harmad vége előtt két gólt lőttek a vendégek. Már az ötödik találatuk után jött Thomas McCollum Joey Macdonald helyére a kapuba, de miután nyolc lövésből háromszor kapitulált, megint a kezdőkapus állt vissza. A harmadik húsz percben még két gólt szerzett a St. Luis, és ezzel szakállas rekordokat adtak át a múltnak. A Detroit ugyanis 1993 óta nem kapott tizet - akkor még Wayne Gretzky volt a győztes Los Angeles Kings vezére. Az 1979-ben megnyitott Joe Louis Arénában pedig még sosem kapituláltak nyolcszor az első két harmadban, de idegenben is 1986-ban volt ilyenre példa legutóbb. A St. Louistól pedig még régebben, egy 1984-es 10-5-ös vereség alkalmával kaptak ennyit. Végezetül ki kell még emelnünk, hogy valódi csapatmunka volt a Blues győzelme, hiszen a 10 gólt kilencen hozták össze. Csak Chris Porter duplázott, Chris Stewart, Cam Janssen, Matt D'Agostini, BJ Crombeen, David Backes, Roman Polak, Vladimir Slobotka és Patrik Berglund egyszer-egyszer találtak be.

A Carolina szintén fölényes győzelmet aratott, és bár ez is kisebb meglepetés a keleten négy hellyel előttük álló Montréal ellen, egy rájátszásért küzdő csapattól hazai jégen talán elvárható. A meccs legjobbja az újoncok között is a legjobban álló (58 pont a kanadai táblázaton, ebből 29 gól) Jeff Skinner volt, aki duplázott és egy gólpasszt is adott. Az első harmadot az ő két góljával nyerte a Hurricanes, majd szépítettek ugyan a vendégek, de már a második játékrész közepén 4-1 volt az állás, így eldőlni látszott a meccs. A harmadik húsz percben csak nőtt a különbség, így győzött a Carolina.

A New York Rangers viszont kikapott, így a Hurrikánok és a Parkőrök között jelenleg három pont a különbség a tabellán utóbbiak javára, akik még épp rájátszást érő helyen állnak. Mindkét csapatnak öt mérkőzése van még hátra, azaz izgalmas lehet számukra a hajrá. A Rangers egyébként a besült támadójátékának köszönheti leginkább a Buffalo elleni idegenbeli vereséget, hiszen 1-0-ra kaptak ki, és összesen csak 23-szor találták el az értelemszerűen hibátlanul védő Jhonas Enroth kapuját.

Nyugaton az Anaheim Mighty Ducks tett azért, hogy a címvédő Chicagónak maradjon egy kis nyugalma az utolsó meccsekre, mivel a Blackhawks egyik legfőbb üldözőjét, a Calgary Flamest idegenben győzte le. A hazaiak legutóbbi kilenc meccsükből hetedszer kaptak ki, ilyen hajrával pedig nem senkinek lehet sok esélye a rájátszásra egy kiélezett versenyben. Igaz, nem a legegyértelműbb körülmények között kaptak ki szerdán, hiszen 2-1-es vendégvezetésnél a televíziós lassítások alapján gólt szereztek, a hivatalos videózás során az illetékesek viszont nem látták benn a pakkot. Ezt követően még nagyobb hátrányba kerültek, és bár szépíteni tudtak rögtön a harmadik harmad elején, újabb gólt nem tudtak begyötörni, sőt az utolsó percben üres kapuba kaptak még egyet.

NHL, szerdai eredmények:

Buffalo Sabres-New York Rangers 1-0
New Jersey Devils-New York Islanders 3-2
Carolina Hurricanes-Montreal Canadiens 6-2
Detroit Red Wings-St. Louis Blues 3-10
Calgary Flames-Anaheim Ducks 2-4