Elismerés

Lewandowski az év játékosa, Messi és Szalai szerint mondjuk más

A Bayern sztárja Messi és Mo Szalah előtt futott be az első helyre, de a szavazáson volt pár érdekesség.

Hétfőn Zürichben rendezték a FIFA éves díjkiosztó gáláját, amelyen 2021 legjobb labdarúgójának Robert Lewandowski válaszották meg. A Puskás-díjat Erik Lamela kapta az Arsenalnak lőtt rabonás csodagóljáért, de ebben az anyagban most a Lewandowski-Messi párharcra fókuszálnánk.

Először is kicsit kanyarodjunk vissza tavalyra, amikor is az év végén rendkívül megosztó módon Lionel Messi kaparintotta meg a legkomolyabb egyéni elismerést, azaz az Aranylabdát. Az argentin sztár hetedszer zsebelte be a trófeát, de csak 33 ponttal előzte meg Lewandowskit, így ez volt minden idők egyik legszorosabb eredménye.

A FIFA szavazásán sem volt annyira egyértelmű a képlet, de kérdés, hogy mit lehet még tenni egyénileg azért, hogy valaki győzedelmeskedjen. Példának okáért Lewa a 2020/21-es idényben megdöntötte Gerd Müller majd 50 éve álló idénycsúcsát, a naptári évben pedig 43 gólt szerzett a Bundesligában, ami szintén rekordnak számít. A lengyel idén sem lassított, hiszen már 23 találat áll a neve mellett - csak egyel kevesebb, mint tavaly ilyenkor - , nem beszélve arról, hogy szombaton mindössze a második játékosként átlépte a 300 gólos álomhatárt a német élvonalban.

Persze közhely, hogy önmagában gólokat lőni kevés, de ilyen ütemben és konzisztensen termelő játékost tényleg nem sokat látott még a világ.

Ennek fényében aligha mondható objektívnek, hogy a szavazáson voltak, akik Neymart - aki csapatával még a bajnoki címről is lecsúszott - tették az első helyre, így tett PSG-s társa, Lionel Messi is, akinél a lengyel a top 3-ba sem fért be! Jorginhót, akit Lewa is az első helyre tett, még egy fokkal könnyebb magyarázni, hiszen a BL-mellett az Eb-t is megnyerte csapatával, de voltak még bőven érdekes voksok... 

Tudtad? A magyar válogatottat irányító Marco Rossi és a csapatkapitány, Szalai Ádám is szavazott - előbbi Lewandowskit, utóbbi viszont meglepő módon Ronaldót tette az első helyre.

Ezek az átadók tehát továbbra is némileg szubjektívek, de abban valószínűleg szinte mindenki, talán még Messi is egyetért, hogy Lewandowskinak egy Aranylabda legalább kijárna. A 2022-es gálára még nincsenek oddsok, de látva, hogy a lengyel idén is milyen őrült ütemben termel - a Bundesligában és a BL-ben is favorit a gólkirályi-címre - neve biztosan megint ott lesz a végső esélyesek között. Amint azt alább láthatjátok, olvasóink már most megelőlegezték neki a gömb alakú szobrocskát, amire az eddigiek alapján Messi és Ronaldo most aligha pályázhat majd favoritként.

Szerinted ki nyeri a 2022-es Aranylabdát?x;
{"headTitle":"UEFA Bajnokok Ligája 2021/22 - Legtöbb gólt szerző játékos","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2022-02-15 18:30","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Robert Lewandowski","odds":"1.57","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}