Vélemény

A Ferencváros tönkreteszi a magyar bajnokságot?!

  • varin

Miközben a IX. kerületben domináns, évekre meghatározó szupercsapat épül, addig ez szükségszerűen leépíti a riválisokat.

Lejátszották az OTP Bank Liga 8. fordulóját is, így egy hosszabb pihenőre vonulnak az élvonalbeli csapatok. Az élen a bajnokság negyedéhez közelítve úgy áll a Ferencváros 18 ponttal, hogy a gólkülönbsége 18-1, a vesztett pontok alapján pedig 10(!) egységgel vezeti a tabellát Sztanyiszlav Csercseszov gárdája. Az aranyérem sorsa tehát eldőlt, azt pedig nyugodtan leszögezhetjük, a fogadóirodák nem is nagyon tudtak volna olyan alacsony szorzót adni a zöldek címvédésére, ami ne lett volna értékes fogadás. De jó ez nekünk, más csapat szurkolóinak vagy csak semleges futballszeretőknek? És ami ennél is nagyobb kérdés: jó a Fradinak?

Nem a Fradi hibája, hogy az NB I szar...

Az első hat fordulóban a Fradi játszott a papíron három legerősebb riválisával. A Puskás Akadémia még megizzasztotta, de a MOL Vidi és a Kisvárda már apró problémát sem jelentett Traorééknak, mindezt pedig úgy, hogy közben a nemzetközi kupameccsek is sorban érkeztek a Fradinak.

Székesfehérváron már nem cél a Ferencvárossal való rivalizálás

A Kisvárda igazi bravúrcsapat lett, amely üde színfoltja az OTP Bank Ligának, viszont a Vidi kínos eredményei és futballja kifejezetten kiábrándító, noha évekig reménykedhettünk egy kétpólusú NB I-ben, ahol azért egy szintén tőkeinjektált székesfehérvári gárda megszorongathatja a legyőzhetetlen óriást. Az utóbbi években azonban ez már egyáltalán nem cél a királyok városában, amit remekül mutat, hogy már csak a Fradi "levedlett" légiósait képesek megszerezni a riválistól.

Nincsenek tehát motivált és céltudatos ellenfelek, ami az élmezőnyt unalomba fullasztja, de ha őszintén a szívünkre tesszük a kezünket, erről bizony a Fradi is tehet!

Egy kicsit mégis a Fradi hibája, hogy az NB I szar?

Anélkül, hogy különösen mélyen érintenénk az egész magyar futball politikai aspektusát, tényszerűen jegyezzük meg: a Ferencváros lehetőségei - elsősorban a politika miatt - extrém módon kimagaslanak a mezőnyből.


Fogadj a Hathárom partnerirodáinál

 

  • Csak alaposan tesztelt, kipróbált bukikat ajánlunk
     
  • A fogadóirodákhoz több módon tudsz befizetni, változatos befizetési bónuszokkal és állandó akciókkal várnak a termek
     
  • Kizárólag a legmegbízhatóbb, világszerte elismert irodákkal dolgozunk együtt.
     
  • Igyekszünk csak olyan bukikat ajánlani, amely kiegészíti a többit, ezáltal szélesebb fogadási kínálattal, jobb oddsokkal vagy más ajánlatokkal várja a játékosokat.

 

MEGNÉZEM, MELYEK A LEGJOBB FOGADÓIRODÁK A VILÁGON!

 


Az a büdzsé, amelyből a IX. kerületben dolgoznak, nem áll rendelkezésre máshol, ezáltal jogosan érzik a riválisok, hogy hosszútávon a befektetés nem éri meg, ugyanis mindig lesz egy nagyobb erő. A Fradi reklámértéke, szurkolói bázisa, történelme mind-mind érv amellett, hogy objektíven nézve a magyar focinak az a legjobb, ha a Ferencváros a legjobb csapat.

Ez azonban a többi gárdánál láthatóan úgy csapódik le, hogy "az ezüstéremért így is harcban lehet lenni, az arany pedig reménytelen - akkor minek is fektessünk be ennél több pénzt?".

Nem egyedülálló Európában a Fradi dominanciája

A zöld-fehér csapat immáron 33 bajnoki címmel büszkélkedhet, míg zsinórban "csak" négynél jár. Hogy mégis brutális egyeduralkodásról írhatunk, az talán azért jogos, mert nemigen látni, hogy a következő években romlanak a Fradi lehetőségei, ezáltal pedig az esélyei. Valószínűleg legalább a következő 4-5 évre oda lehet adni az aranyérmet a rekordbajnoknak, ami egy fél évtizedre unalomba taszíthatja a pontvadászatot.

Jelenleg egyébként több brutális széria is fut, a Bayern München 10, a Ludogorec pedig 11 elsőségnél tart, de a Sheriff Tiraspol is úgy rendelkezik 20 aranyéremmel, hogy az első 2001-ben szerezte.

Az ilyen jellegű dominancia viszont nem véletlen, hanem egy logikus következmény.

Ha van egy tőkeerős csapat, akkor a bajnoki címek egyre több és egyre sikeresebb nemzetközi kupaszereplést jelentenek, amely anyagilag még nagyobb különbséget eredményez a riválisoktól, ezáltal az olló fokozatosan csak nyílik a csapatok között.

Ebben az öngerjesztő folyamatban pedig gyakran olyan külső körülmények kellenek a változáshoz, mint például egy hatalmas terveket szövögető külföldi befektető vagy éppen egy kormányváltás, esetleg a politikai berendezkedés vagy a prioritások gyökeres megváltozása.

"Ez a Fradi nem egy magyar csapat, ne is játsszon az NB I-ben"

Nagyon gyakori kritika a fővárosi csapattal szemben, hogy gyakorlatilag egy zsoldoshadsereg, amelynek nemhogy a Fradi-szív nem jelent semmit, de a klub dicsősége vagy éppen a tradíciók sem. Nehéz is ezzel vitatkozni, Dibusz Dénesen kívül csak Botka Endre, Vécsei Bálint és néha Pászkai Lóránd jut időnként a kezdőcsapat közelébe, vagyis magyar szó ritkán hagyhatja el a csapatkapitány hálóőr száját.

A Ferencváros magyarjainak idei játékpercei
Játékos Meccs Játékperc
Dibusz Dénes 12 1080
Bogdán Ádám 3 270
Botka Endre 10 718
Pászka Lóránd 5 315
Vécsei Bálint 12 632
Sigér Dávid 2 78
Lisztes Krisztián 1 12

Ez az érvelés viszont sosem volt jogos, bár az is érthető, hogy egy magyar szurkolónak egyszersmind kevésbé is emészthető. De a professzionális futball, az eredményorientáltság már nem teszi lehetővé, hogy egy csapat egyszerre legyen igazán, őszintén szerethető és jó is. Ez manapság már bevett gyakorlat, de teljességgel érthető, ha valakinek fontosabb az, hogy adott csapatot szívéhez közelebb érezze, mint a 34. aranyérem.

Tudtad? A Sheriff Tiraspol tavaly úgy nyert a Real Madrid pályáján, hogy a 14 pályára lépő játékosból 0 volt moldovai.

Véleményem szerint az a szerep és hitvallás, amelyet a Ferencváros felvett, egy érthető, eredményorientált, logikus lépés, amelyért kritika nem érheti a csapatot. Viszont itt tartom fontosnak megjegyezni, hogy ennek szellemében egy átlag magyar futballszurkolótól nem is elvárható, hogy szurkoljon a Fradinak a nemzetközi kupákban, mert még ilyen szempontból még egy RB Leipzignél is kevésbé magyar a gárda.

Ugyanakkor azt is kötelességünk hozzátenni, hogy a magyar válogatottnak kifejezetten káros ez a játékospolitika, hiszen abszurd tény, hogy a nemzeti csapatba az NB I-ből kimagasló együttes szinte nem is ad válogatott játékost, ami még akkor is említésre méltó, ha mostanra szerencsére már a keret nagy része külföldön futballozik.

Összegzés

Ha felvesszük a fradista szemüveget, talán még akkor is azt látjuk, ez nem egészséges. Egy ilyen gyenge magyar bajnokságban, riválisok nélkül sokkal nehezebb felkészülni a valódi tétmeccsekre is. Ha a játékosok nincsenek igénybe véve a magyar bajnokságban, nincs igazán versenyhelyzet és teljesítménykényszer, érthető módon a BL-ben vagy EL-ben is kicsit nehezebb felpörögni. A stáb munkáját is nehezíti, ami egyébként most is jól látszik a Fradinál, hiszen az a védelem, amely az OTP Bank Ligában sorra nullázza le a riválisokat, Európában már kevés, ám amíg ezek a hibák nem ütköznek ki hétről hétre, addig javítva sem lesznek, csak amikor már túl késő.

{"headTitle":"Oddsok a Ferencváros EL-szereplésére","headSubTitle":"","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Megnyeri a csoportot","odds":"5","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"141"},{"eventTitle":"Továbbjut a csoportból","odds":"2.1","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"141"}]}

Hosszútávon a jelenlegi helyzet semmiképpen nem szolgálja a Fradi és a magyar futball érdekeit. Az NB I elérdektelenedik, az itthon domináns Fradi számára nincs versenyhelyzet, a konkurensek meg sem próbálnak felnőni az egyeduralkodóhoz, így pedig a szakadék tovább mélyül. Szurkolói szempontból sem biztos, hogy ez a legjobb, hiszen egy 20 pontos fórral megszerzett bajnoki címnek sem könnyű annyira tiszta szívből örülni, ha pedig a csapat leég a nemzetközi kupában, mert éppen 180 percig rosszul jött ki a lépés, máris oda a szezon érdemi része.

Nagyon nehéz kitalálni, mi is lenne a jó megoldás, hiszen amíg a profit és az eredmény az első, addig változás nem várható. Csak ez egy kicsit tönkreteszi az egész játék és sport szellemiségét is. Azt pedig mi, szurkolók szívjuk meg mindig a legjobban...

 

A szerző véleménye nem feltétlenül azonos a Hathárom többi szerkesztőjének véleményével.

394237