Tenisz

TOP50-es játékosok bundázhattak, Fucsovics meccse is érintett

A német ZDF nyomozóriportja szerint Aslan Karatsev és Nikoloz Basilasvili is fogadási csalási ügybe keveredett.

Újabb teniszbotrány ütötte fel a fejét, ráadásul ezúttal nem valami TOP200-on kívüli érintettet neveztek meg, hanem két jelenleg a TOP50-ben lévő játékost vádoltak meg fogadási csalással. 
A német ZDF oknyomozó újságírói hosszas kutatómunka után azzal a megállapítással álltak elő, hogy az orosz Aslan Karatsev és a grúz Nikoloz Basilasvili korábbi edzőjük, Jahor Jatsik közreműködésével mérkőzéseket befolyásoltak. 

Aslan Karatsev a tavalyi évben egészen az elődöntőig jutott az Australian Openen, karrierje során pedig három ATP-tornagyőzelmet is aratott - legutóbbi az év elején Sydneyben diadalmaskodott -, de az orosz karrierje most negatív fordulatot vehet.  A ZDF az ITF (nemzetközi tenisz-szövetség) dokumentumaira hivatkozva azt állítja, hogy Karatsev két alkalommal is bundázott: egyszer egy 2019-es finnországi versenyen, egyszer pedig 2020-ban egy kazahsztáni páros versenyen. 

Érdekesség, hogy Karatsev korábbi barátnőjét, a szintén teniszező Sofia Dmitrijevát korábban életre szóló eltiltással büntették fogadási csalások miatt. 

Embed from Getty Images

Basilashvili (a képen) ellen jelenleg még zajlik a nyomozás, az pedig már kiderült, hogy a játékos menedzsmentje nem tudott a fogadási csalásokról. A grúz játékos esetében a tavalyi wimbledoni torna páros torna első fordulós meccsét vizsgálják, amikor Radu Albottal szettelőnyből kikaptak a Fucsovics-Travaglia párostól. 

Ezen a meccsen állítólag közel fél millió dollár értékben érkeztek be fogadások a duó vereségére. 

 

A mostani fogadási csalások kitalálója és fő vádlottja Jahor Jatsik, akit korábban is megvádoltak már hasonló bűncselekményekkel, edzői karrierje során pedig több olyan orosz és kelet-európai játékossal is dolgozott, akik végül fogadási csalási botrányba keveredtek. Jatsik rendre nagy pénzekkel utazik el a tornákra és keresi azokat a fiatal játékosokat a tour-on, akik valamilyen anyagi vagy mentális problémával küszködnek. 

A ZDF riportjában elhangzik, hogy Jatsik éveken át dolgozott Karatsevvel és Basilasvilivel, akik mindketten elképesztően tehetségesek, de voltak anyagi nehézségeik is, ezekben az időkben kereste meg őket Jatsik. 

A 2011 óta profi Alan Karatsev jelenleg a világranglista 40. helyén tanyázik, a TOP100-ba először 2021. februárjában az AO után tudott bekerülni, az ATP honlapja szerint karrierje során pedig több, mint 3 millió dollárt keresett. 

A 30 éves Nikoloz Basilashvili 2008 óta profi, jelenleg a világranglista-25. helyén áll, de 2019 májusában volt 16. is a ranglistán. A grúz játékos pályafutása alatt 8,4 millió dollárt teniszezett össze. 

Ha a vádak bizonyosságot nyernek, mindkét játékosra eltiltás vár. 

Forrás: ZDF.de/tennisuptodate.com