Foci-vb 2018

Lehetetlen megmondani, ki lesz a torna legjobb kapusa?

Négy csapat maradt versenyben a vb-n, így négy kapus közül kerülhet ki az Aranykesztyű győztese. De vajon ki lesz a vb a hivatalosan is legjobb kapusa?

fotó: weltfussball.de

Már csak négy mérkőzés maradt hátra a 2018-as világbajnokságból, kedden és szerdán az elődöntőkkel, szombaton és vasárnap pedig a helyosztókkal folytatódik a torna.

Természetesen a legfontosabb kérdés továbbra is az, hogy a melyik válogatott szerzi meg a világbajnoki trófeát, azonban az egyéni díjak kiosztása is tartogat izgalmas kérdéseket, így például az Aranykesztyű, azaz a torna legjobb kapusának járó elismerés is.

2018-07-10;77
2018-07-11;77

A nagy nemzetközi tornák mindig lehetőséget biztosítanak a játékosoknak, hogy felhívják magukra a világ figyelmét és igaz ez a hálóőrökre is. Az utóbbi versenyeken jó pár kapus vált világsztárra, elég ha például Keylor Navasra gondolunk, aki a 2014-es vb-n mutatott kiváló teljesítményének köszönhetően egészen a Real Madrid gólvonaláig jutott.

Az oroszországi vb ebből a szempontból ideális terep volt a portásoknak, hiszen a világ legjobbjai között számon tartottak közül például Gigi Buffon vagy Jan Oblak nem is vett részt a tornán, Maunuel Neuer idejekorán kiesett a németekkel, David de Gea pedig finoman szólva sem élete formáját mutatta a vb során.

Így viszont megnyílt az út egy igen rangos díj elnyerésére, igaz ehhez természetesen az is kell, hogy az adott csapat is jól szerepeljen. Az elődöntőbe jutott négy válogatott esetében azonban kijelenthető, hogy a kapusok kulcsemberei a sikereknek, hiszen Lloris, Courtois, Pickford és Subasic is jócskán belepakolt abba a bizonyos közösbe.

A nemzetközi bukiknál lehet is fogadásokat kötni az Aranykesztyű győztesére, azonban az oddsokból is látható, hogy elég szoros a verseny. A szorzók alapján a legnagyobb esélye a díjra Hugo Llorisnak van, a többi három kapus viszont teljesen azonos esélyekkel rendelkezik.

Lloris és Courtois évek óta sztárkapusnak számít, sőt a belgák hálóőrét sokan a világ legjobbjának tartják, a brazilok elleni performanszával pedig újfent bizonyított is. Llroris ellen szólhat viszont az is, hogy az Aranylabda legnagyobb esélyese is francia, márpedig azt elég nehéz elképzelni, hogy mind a két egyéni díjat francia játékos kapja meg.

Az angolok ifjú titánja a kolumbiaiak elleni büntetőpárbajban vált hőssé, és akkor mit mondjuk Danijel Subasicra, aki két szétlövést is nyert a horvátokkal , vagy éppen a horvátoknak, ha úgy tetszik.

Tényleg szoros a verseny, a győztes kilétét pedig nagyban befolyásolhatja majd az elődöntős szereplés, de az biztos, hogy aki most eltalálja az aranykesztyűst, az szép summát vághatnak zsebre.

Szerintetek kinek kéne kapni a díjat?
Ki nyeri a tornán a FIFA legjobb kapusa díjat?
Hugo Lloris (francia) 3.25
Thibaut Courtois (belga) 3.75
Jordan Pickford (angol) 3.75
Danijel Subasic (horvát) 3.75