Foci-vb 2018

Ennyire egyértelmű a kockásmezesek sikere?

A horvátok lehetnek az idei vb meglepetéscsapata, a nyolcaddöntőben a 18 meccse veretlen dánok ellen bizonyíthatnak.

Vasárnap este két eddig veretlen európai válogatott csap össze a Nyizsnyij Novgorod Stadionban. A horvátok főleg Argentína 3-0-ás verésével hívták fel magukra a figyelmet és az oddsmesterek egyértelmű favoritként tekintenek rájuk a nyolcaddöntőben, de vajon tényleg ennyire egyértelmű a képlet?

1x2    
Horvátország Döntetlen Dánia
1.80 3.15 4.75

Zlatko Dalic mester abban a luxushelyzetben volt a csoportkör harmadik fordulójában, hogy pihentethette topjátékosait, hiszen eredménytől függetlenül biztos elsőként jutottak tovább. A kvartettben végül százszázalékos mérleggel, hét lőtt és egy kapott góllal végeztek és remekül mutatta a keret mélységét, hogy a Messiékkel ikszelő Izlandot a cseresorral is 2-1-re tudták verni.

Horvátország az utóbbi hét vb-meccsén egyaránt betalált, ám az utóbbi tíz góljukból - Etebo öngólját leszámítva - mind a második félidőben született!

Rakitic, Brozovic és Mandzukic ezúttal tehát kipihenten térhet vissza a kezdőbe és az ellenfél támadásainak megfojtására specializálódott dánoknak komoly fejtörést okozhat majd a megállításuk. A horvátok mellesleg utóbbi hat vb-meccsükből ötöt behúztak és ezeken legalább kétszer betaláltak, ám most egy rendkívül deffenzív opponens ellen kell bizonyítaniuk.

A két együttes 2004-ben találkozott utoljára. Utolsó öt meccsük mérlege kettő-kettő győzelem és egy döntetlen. Az 1996-os Eb-n a horvátok 3-0-ra verték a dánokat - ez volt az utolsó alkalom, hogy nagy tornán mérték össze erejüket.

A csapat egyik motorja, a Barcelonát erősítő Rakitic a következőt mondta az ellenfélről. "Egy nagyon erős ellenféllel állunk szemben. Az, hogy Dánia 18 meccse veretlen egyértelmű üzenetet hordoz, vigyáznunk kell velük, hiszen tudják, hogy kell játszani a nagy csapatok ellen. Ráadásul náluk focizik a világ egyik legjobb középpályása, Eriksen." - udvarolta körbe a dánokat.

"Nem tudom, hogy ez e az utolsó esélye ennek az "aranygenerációnak", hogy valami nagy dolgot vigyen véghez - a célunk, hogy lépésről lépésre haladjunk.

Nyomás? Persze, hogy van rajtunk, de élveznünk kell a vb-t, hiszen ez a legjobb dolog amit egy futballista átélhet. Eddig sem adtak semmit ingyen, megérdemeljük, hogy ott tartunk, ahol!

- fejezte be nyilatkozatát a középpályás.

Sokan immár a top négybe várják Madzukicékat. fotó: Hindustan Times

Dánia közel sem volt olyan meggyőző a csoportkörben, mint vasárnapi ellenfele. Perut kisebb szerencsével verték 1-0-ra, hiszen a dél-amerikaiaknak semmi nem jött össze és az ausztrálok elleni 1-1-en sem voltak túl meggyőzőek. Nem beszélve a Les Bleus elleni sörmeccsről, ami inkább egy laza edzéshez hasonlított és a focivilágot a csapatokra is haragította az alibizés. 

Ami figyelemre méltó, hogy 18 meccse nem találtak legyőzőre, utoljára 2016 októberében hagyták el vesztesen a pályát a Montenegró elleni vb-selejtezőn. A csapat legnagyobb sztárja, Eriksen néhány nagy névvel ellentétben komoly alázatot is mutatott ezidáig és ő futotta a legtöbbet minden játékost figyelembe véve, összesen 36 kilométert.

[2059634] 2018-07-01 20:00:00 Horvátország - Dániax

 

A dánok utolsó egyenes kieséses gólját 1998-ban Brian Laudrup szerezte a brazilok elleni 3-2-es zakó alkalmával! Az utóbbi hét vb-meccsükből hatszor 2.5 alatti találatszám született.

A csapat kapusa, az apja nyomdokaiban járó Kasper Schmeichel kellő magabiztosságot ad a védősornak, mivel a csoportban 13-ből 12 kapura lövést védett, és az egyetlen bekapott gólt tizenegyesből szerezték ellene.


Az eddig látottak alapján persze egyértelműen a horvátok tűnnek erősebbnek, mind keret- mind játékügyileg. A    által kiszabott 1.80-as szorzó érték szempontból azonban határeset, inkább húzzuk be Rakiticékat továbbjutónak @1.38-ért és ezzel megkíméljük magunkat az esetleges antifoci által hosszabbításba torkollott meccs okozta stressztől.

[2059634] 2018-07-01 20:00:00 Horvátország - Dániax;