Foci-vb 2018

Ez a válogatott sokkolhatja a fogadókat a vb-n

  • varin

Marokkó válogatottja nem éppen szerethető, de kétségtelenül remek stáb alkotja. Vajon van esélyük megfogni Portugáliát vagy Spanyolországot?

Ha a szerethető válogatottak sorát nézzük a világbajnokságon, aligha szerepel előkelő helyen a francia válogatott. A Les Bleus kapcsán mindig nyomós érvként hozzák fel a futballszeretők, hogy a válogatottat alig alkotják olyan játékosok, akiknek ősei Franciaországban látták meg a napvilágot. Nos, ebben a kategóriában a 2018-as világbajnokságon lesz egy olyan nemzeti csapat, amely messze lepipálja még a kékeket is. Ez pedig Marokkó.

Az atlasz oroszlánjai, vagyis Marokkó egy olyan válogatott kerettel utazik a világbajnokságra, amelyből mindössze hat játékos született az országban.

Ezzel Marokkó messze listavezető a második helyen álló szenegáliak és a bronzérmes portugál csapat után. A kevéske afrikai születésű futballista mellett a többség Franciaországban, Svájcban vagy Hollandiában nőtt fel és többen csak néhány alkalommal, a válogatott meccsek erejéig jutottak el az anyaországba.

Fotó: Diario AS

Hervé Renard csapata 20 év után tudott kijutni a világbajnokságra, méghozzá egészen durva teljesítménnyel. A csoportküzdelmeket úgy hozták le 3-3-0-s mérleggel és 11-0-s gólkülönbséggel, hogy ellenfelük volt Mali és Gabon mellett Elefántcsontpart is. Az okokat persze nem kell sokáig kutatni, az edző személye és a játékosok rutinja garancia a sikerre.

A francia Hervé Renard ugyanis egyike a legtapasztaltabb és legdörzsöltebb edzőknek, aki végigjárta már Afrika számos válogatottját és Elefántcsontpart mellett Zambiával is tudott Afrika Kupát nyerni. Rutinja, szakértelme és karaktere biztosíték a marokkói gárda számára, hogy felkészülten érkeznek majd a világbajnokságra.

Ami a keretet illeti, noha kétségtelenül nem aggathatják rá az afrikaiak a szerethető jelzőt, miként a szurkolók is nehezen azonosulnak ezzel a csapattal, azért az eredmények önmagukért beszélnek. Ad játékost a 23-as keretbe a Real Madrid, a Juventus, az Ajax, a Feyenoord, a Schalke, a PL-újonc Wolverhampton és a török all-star gárda, a Basaksehir is.

Meddig jut Marokkó a vb-n?
   
Nem jut tovább a csoportból 1.12
Nyolcaddöntőben esik ki 5.75
Negyeddöntőben esik ki 23.00
Elődöntőben esik ki 66.00
Második helyen végez 200.00
Megnyeri a vb-t 400.00

Marokkó vb-múltja ráadásul egyáltalán nem rossz. Noha a csoportból csak 1986-ban tudtak továbbjutni, mérlegük teljesen elfogadható 2-3-7, amelyhez 12-18-as gólkülönbség párosul úgy, hogy '94-ben és '98-ban is csak 5 bekapott góllal zárták a csoportot.

Természetsen egy Spanyolországgal és Portugáliával megfűszerezett csoportból továbbjutni igazi bravúr lenne, melyet az ötszörös szorzó is mutat. Ám egy biztos, óriási hiba lenne leírni egy olyan válogatottat, amely márciusban felkészülési meccsen legyőzte a szerb csapatot, ikszelt az ukránokkal és tavaly csak egy nagyon szoros meccsen kapott ki a hollandoktól is.

Vajon Marokkó okozza majd a 2018-as vb nagy meglepetését?