Darts

Van Gerwen a favorit, de Andersonra éri meg fogadni

Szombaton rajtol a Grand Slam of Darts, vagyis egymásnak feszülnek a PDC és a BDO sztárjai.

Minden szempontból különleges torna a Grand Slam of Darts, egyrészről ez az egyetlen major verseny, ahol összeeresztik a PDC és a BDO legjobbjait, másrészről a megszokott egyenes kieséses rendszer helyett itt csoportküzdelmekkel indul a torna.

Elég bonyolult kvalifikációs rendszere van a versenynek, hiszen számtalan féle/fajta módon lehet bekerülni a 32 játékos közé. A PDC major verseny győztesek automatikusan részt vehetnek, illetve például az előző évi junior vb-döntősök is. De a European Touron és a Players Championshipen jól teljesítők ugyancsak lehetőséget kapnak. Ezen kívül, akiknek sem így, sem úgy nem sikerült kvalifikálniuk magukat, még egy selejtezőben kísérletet tehetnek. Itt hemzsegnek a jobbnál jobb nevek, így meglehetősen nehéz a nyolc wolverhamptoni repjegy egyikét megcsippenteni. Idén olyan játékosoknak nem sikerült ez, mint a kétszeres világbajnok Adrian Lewisnak, a belga Kim Huybrechts-nek, a holland Jelle Klaasennek, az ausztrál Kyle Andersonnak, de elvérzett az Ian White, Joe Cullen, Benito van de Pas, Chris Dobey kvartett is.

Amit fontos még tudni, hogy a másik szervezetből nyolc játékos érkezett. A BDO-nál a három kiemelkedő tornát, a világbajnokságot, a World Masterst és World Trophyt vették figyelembe, illetve a ranglistát. 

Ahogyan az látható, a 32 játékost nyolc csoportba sorsolták - a nyolc kiemelt játékoshoz két PDC és egy BDO dartsos csatlakozott.

A csoport

Michael van Gerwen a nyári és ősz eleji gyengébb formája után az elmúlt hetekben visszatalált a győztes útra, és mind az Európa-bajnokságon, mind pedig a World Series of Darts nagydöntőjében elhódította a trófeát. Innentől nem kérdés, hogy a Grand Slamen is ő a legnagyobb favorit. Wolverhamptonban egyébként tavaly és tavalyelőtt sem talált legyőzőre, ráadásul nem csak az egyenes kieséses szakaszban, de a csoportküzdelmek alatt sem bírtak vele. Mellette Rob Cross lehet a másik továbbjutó, aki parádés formának örvend és kamerák előtt, nagyszínpadon is egyre otthonosabban mozog. Joe Murnant és a BDO-s Ross Montgomeryt nem tartjuk elég jónak ahhoz, hogy bármelyikük is képes legyen beleköpni a két ász levesébe.

 Hatharom.com-tipp: Van Gerwen és Cross jut tovább.


B csoport

A B kvartett már sokkal izgalmasabbnak ígérkezik. Papíron Raymond van Barneveld és Gerwyn Price továbbjutása vizionálható, ám egyikük sincs kirobbanó formában, a másik szervezetet képviselő Jamie Hughes pedig olyan kaliberű játékos, aki képes lehet meglepetést okozni. Hughes tavaly is tagja volt a mezőnynek, és akkor a PDC-menőket megelőzve csoportgyőztesként ment a 16 közé, ahol szintén csak hajszálon múlt a továbbjutása. Talán a fiatal Steve Lennont vehetjük ki egyedül a kalapból, igaz, hogy a selejtezőben komoly neveket gyűrt le, de nagyszínpados tapasztalata nincsen, így rutinos riválisaival aligha fogja tudni felvenni a versenyt.

 Hatharom.com-tipp: Hughes és Barneveld jut tovább.


Jól fizet Taylor csoportgyőzelme. - Fotó: pdc.tv

C csoport

Mindenki árgus szemekkel figyelte a sorsolást, hogy vajon a legenda, Phil Taylor kiket kap ellenfélül. A hatszoros Grand Slam-bajnok stoke-i király abszolút elégedett lehet, hiszen a csoportjában a profik közül a formán kívüli James Wade-et és Robbie Greent kapta, míg a BDO-ból azt a Peter Machint, aki ugyan óriási meglepetésre behúzta a World Trophy-t, de alapvetően nem tartozik a mezőny krémjéhez. Meglepően jó, 1.57-es oddson fogadhatunk Taylor csoportgyőzelmére.

 Hatharom.com-tipp: Taylor és Wade jut tovább.


D csoport

A felső ág utolsó kvartettjéből Daryl Gurney kiemelkedni látszik, hiszen sokkal sikeresebb évet tudhat maga mögött, mint két PDC-s riválisa, Darren Webster és Mark Webster. Ugyanakkor most debütál majd a Grand Slamen, és ki tudja mennyire fekszik majd neki a mindössze 5 nyert legig tartó küzdelem. A két Webster ráadásul képes lehet meglepetést okozni, bár szerintünk Gurney mellett a BDO-s Danny Noppert lesz a másik befutó, aki a holland iskola egy újabb csillaga. Noppert már tavaly is a mezőny tagja volt és sikerült is kiharcolnia a nyolcaddöntőbe kerülést, ahol kis híján Gary Anderson skalpját is begyűjtötte. Kifejezetten csábító a 7.50-es odds, amit a csoportgyőzelmére kínálnak.

 Hatharom.com-tipp: Noppert és Gurney jut tovább.


E csoport

Az alsó ág halálcsoportjának nyugodtan kinevezhetjük az E kvartettet. Peter Wright mellé a mindig veszélyes Alan Norris, az ausztrál tehetség, Corey Cadby és a másik szervezet jelenlegi legjobbja, Glen Durrant került. Wrightnak elvileg meg kellene tudnia oldani a továbbjutást, de ilyen rövid meccseken nem mernénk biztosra kijelenteni, hogy ott lesz a 16 között. Fogadás szempontjából Durrantre a 6.00-os odds nem rossz befektetés, azonban a világelső angol dartsos a januári vb-címe óta nem olyan parádésan és sikeresen játszik, mint ami elvárható lett volna.

 Hatharom.com-tipp: Wright és Durrant jut tovább.


F csoport

Sokesélyes csatának néz ki az F kvartett is, hiszen a hetedik helyen kiemelt Dave Chisnall nem örvend olyan formának, hogy egyértelmű továbbjutónak kiáltsuk ki. Ugyanakkor Stephen Buntinggal és Jeffrey de Zwaannal még így is elbírhat. Itt bőven bekavarhat a BDO-s Scott Mitchell, bár neki is volt már az ideinél sokkal jobb éve, ráadásul tavaly és tavalyelőtt sem igazán váltotta meg a világot a Grand Slamen.

 Hatharom.com-tipp: Chisnall és Bunting jut tovább.

Érdekes csoportba került a sógorok sztárja. - Fotó: pdc.tv

G csoport

Ami a G csoportot illeti, a fogadóirodák Mensur Suljovicot és Michael Smith-t favorizálják. Alapvetően mindketten jó formának örvendenek, de észnél kell lenniük, mert James Wilson rutinos és veszélyes játékos. Mark McGeeney nagy kérdőjel, a másik szervezetnél nagyon jó évet futott és tele önbizalommal várhatja ezt a tornát, ahol először vehet részt. Ha jól alkalmazkodik a más körülményekhez, akkor akár még meg is ráncigálhatja a profik bajszát. Hatharom.com-tipp: Suljovic és Smith jut tovább.


H csoport

Az utolsó négyesből a kétszeres világbajnok Gary Anderson továbbjutása szinte borítékolható, hiszen a torna létezése óta (2007) egyszer sem fordult elő vele, hogy a csoportküzdelmek után búcsúzott volna, pedig minden évben a mezőny tagja volt. A formája is kezd visszatérni, és a sorsolásra sem panaszkodhat. A kérdés, hogy mellette Simon Whitlock, Berry van Peer vagy esetleg Cameron Menzies jut még tovább. Peernek van talán a legkevesebb esélye, ő a tavalyi junior vb-döntőjével harcolta ki az indulás jogát, de a profik között egyelőre még nagyon nem tényező. Menzies is debütáló, egyelőre nem tudni mit várhatunk tőle.

 Hatharom.com-tipp: Anderson és Whitlock jut tovább.

Ki nyeri a Grand Slam of Darts-ot 2017-ben?
   
Michael van Gerwen 1.75
Gary Anderson 6.50
Peter Wright 8.00
Phil Taylor 9.00
Rob Cross 23.00
Daryl Gurney 25.00

Kire lehet érdemes fogadni, mint végső győztes?

Látva Van Gerwen utóbbi időben mutatott játékát, ellene nem szívesen tesz az ember. Nem is került nehéz csoportba, és ha Barneveld formája nem javul drasztikusan, akkor az elődöntőig gond nélkül menetelhet. Ott már jöhet szembe egy Taylor vagy Gurney. Az alsó ágon Anderson lenne tetszetős, ugyanakkor hiába teljesít nagyon stabilan a csoportmeccsek alatt, a 2011-es döntője óta csupán egyetlen elődöntőt tud felmutatni. Az egyenes kieséses szakaszban valahogyan rendre nem jön ki neki a lépés, és simán alakulhat úgy, hogy Suljoviccsal összefut, ami ki-ki derbinek ígérkezne. De ettől függetlenül a megérzésünkre hallgatva, azt mondjuk, hogy Andersonra érdemes fogadni 6.50-szeres pénzért. Amennyiben döntőbe jut, biztosan profit üti a markunkat.